Jiří Novotný: Jak získat právní jistotu při řízení školy

středa 4. února 2004 ·

Nakladatelství Raabe vydalo již druhý titul pro ředitele škol a řídící pracovníky ve školství. Na jaře vyšlo Vedení školy v praxi a na konci roku přišla na trh kniha Škola a právo. Publikace navazuje na stejnojmenný titul, který vycházel od roku 1996 a mezi školskou veřejností byl hojně využíván.

Novinka je více zaměřena na praktické využití právních předpisů a struktura knihy nyní odpovídá jednotlivým činnostem ředitele školy. Na první pohled upoutá přehlednější grafická podoba a odlišné členění obsahu, které umožňuje rychlejší orientaci v jednotlivých kapitolách.

Tak jak je to již v nakladatelství Raabe tradicí, kniha má podobu kroužkového pořadače, do kterého se čtvrtletně doplňují další díly. Díky této možnosti nikdy nezastará a je stále aktuální. Přestane-li nějaký právní předpis platit, jednoduše příslušné stránky vyjmete a nahradíte je novými. Zejména v práci ředitele školy je velice časově náročné sledovat každou novelu, která se dotýká oblasti školství, a z paragrafovaných znění není vždy úplně zřejmé, jak má škola zajistit jejich dodržování. Aktualizace knihy proto přinášejí všechny novinky v legislativě s vysvětlujícím komentářem od samotných autorů právních předpisů nebo od odborníků, kteří s nimi mají praktické zkušenosti. Dozvíte se, jak konkrétně v praxi postupovat a jakých chyb se případně vyvarovat.

Obsah publikace je členěn do 7 základních kapitol. Ředitel v nich vystupuje jako vedoucí pedagogického procesu, jako správce finančních prostředků a majetku, jako statutární a správní orgán a v neposlední řadě jako zaměstnavatel. Důležitou kapitolou je Kontrola, která se stává noční můrou mnoha ředitelů. Z článků se dozvíte, co vše je potřeba zabezpečit a jak se připravit na příchod různých kontrolních institucí.

Z příspěvků si zaslouží pozornost text o finanční kontrole, který přehledně zpracovává tuto nepříliš oblíbenou činnost, dále článek o Pracovním řádu pro zaměstnance škol a školských zařízení, text o konkursním řízení a také příspěvek o pracovně-právní odpovědnosti ředitele školy. Autoři se vždy snaží přiblížit tematiku co nejvíce praktickému využití na školách, a proto často uvádějí příklady a doporučení, jak správně právní předpisy uplatňovat.

V kapitole Dotazy a odpovědi si můžete přečíst, co nejčastěji ředitele škol trápí a jak mohou vzniklé situace řešit na základě právní opory. Nedílnou součástí publikace je také internetový servis. Každý odběratel dostane heslo k bezplatnému přístupu do sekce pro zákazníky na webových stránkách nakladatelství www.raabe.cz. Uživatelé tam najdou řadu právních předpisů v plném znění, důležité formuláře a užitečné vzory dokumentů.

Závěrem lze říci, že publikace může posloužit ředitelům škol nejen jako pracovní pomůcka, ale může se stát i zdrojem informací ke zkouškám ve funkčním studiu a jiném dalším vzdělávání. Knihu mohou využít i pracovníci samosprávy a státní správy ve školství, zejména zaměstnanci odborů školství krajských úřadů a obcí III. stupně, a také pracovníci školní inspekce.

Pokud vás publikace Škola a právo zaujala a chcete se o ní dozvědět více, využijte nabídky Nakladatelství Raabe, které ji zasílá k bezplatnému 14dennímu nahlédnutí.



Jiří Novotný

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.