Jan Wagner: EasyBlog aneb blogerem snadno a rychle

úterý 3. února 2004 ·

Vytvoření a údržba slušných webových stránek dnes již nevyžaduje vlastně žádné speciální znalosti, pokud využijete služeb nějaké blogovací aplikace. Český EasyBlog je jednou z nich. Je vhodný pro snadnou a rychlou off-line tvorbu osobních, třídních, předmětových i školních stránek. Generovaný kód je validní XHTML 1.0 a pomocí modifikace šablon poskytuje široké možnosti úprav vzhledu s požadovanou funkčností. Libor Krayzel je znám jako autor celé řady aplikací, ze kterých je asi nejznámější EasyPad, český, od letošního ledna freewarový, non-WYSIWYG HTML editor pro MS Windows 95/98/NT/2000/XP. EasyPad je k dispozici i v odlehčených verzích LITE a MIMI, které byly freeware či poscardware v sharewarové éře EasyPadu, ale také ve verzi pro tvorbu WAP stránek WAPTOR. Dalším zajímavou a povedenou aplikací je off-line generátor weblogů EasyBlog, který je vhodný pro všechny, kteří se chtějí stát snadno a rychle blogery.

Co to je, ptáte se? Sám autor odpovídá takto: Nic složitého :-) Řečeno polopaticky, mám jednu EXE aplikaci, která mi spravuje všechny mé příspěvky, které se na disku ukládají ve formě textových souborů. Jakmile chci publikovat, stisknu tlačítko GENERUJ, aplikace mi vygeneruje titulní stránku weblogu podle nadefinované šablony, archivy všech příspěvků a jako bonus mi vytvoří RSS a textovou verzi titulní stránky. Stiskem dalšího tlačítka, tentokráte ODEŠLI, se pošlou změněné soubory na můj server přes interního FTP klienta. Výhody jsou jasné - není potřeba server s jakýmkoli skriptováním. Stačí FTP přístup. Další výhodou je velikost aplikace - okolo 700 kB. V podstatě můžete mít svůj blog stále sebou na disketě a aktualizaci realizovat např. v internetové kavárně. Co to všechno stojí? Těžko uvěřit, ale nic:-)

Zahltil jsem vás řadou termínů, kterým nerozumíte? Takže nejprve malý terminologický slovníček:

  • blog - vzniklo zkrácením z weblog, obvykle se překládá jako internetový deníček;
  • EXE - typ označující spustitelný soubor (například NOTEPAD.EXE);
  • freeware - aplikace šířené zdarma;
  • FTP - File Transport Protocol - protokol pro přenos dat na internetu;
  • generátor - v programátorské hantýrce myšlena aplikace vytvářející na základě zadaných parametrů zdrojový kód určitého typu (například generátor formulářů);
  • HTML - Hyper Text Markup Language - jazyk pro popis hypertextových dokumentů, používaný na WWW;
  • off-line - myšleno v nepřipojeném stavu;
  • postcardware - varianta sharewaru, kdy autor žádá uživatele jeho aplikace, aby mu zaslali pohlednici;
  • RSS - RDF Site Summary (RDF je zkratka z Resource Description Framework) - obsah v XML, používaný jako obecný formát pro import/export (podrobnosti viz třeba rss.pooh.cz/);
  • shareware - aplikace šířené sdílením, tedy na libovolném médiu jen za distribuční náklady, uživatel se v případě spokojenosti s aplikací zpravidla po určité době (obvykle 30 dní) zaregistruje a zaplatí licenční poplatek;
  • skriptování - myšleny aplikace interpretované na straně serveru nebo klienta (například PHP, CGI, JavaScript a další);
  • validní kód - zdrojový kód vyhovující standardům, viz validator.w3.org/;
  • weblog - webový palubní deník (log má v angličtině význam i jako lodní nebo palubní deník);
  • XHTML - XHTML je reformulací HTML jako aplikace XML. XML (eXtensible Markup Language - rozšiřitelný značkovací jazyk) je velmi obecný jazyk pro popis a vytváření dokumentů obsahujících alespoň částečně strukturovaná data.

EasyBlog ve verzi 2.2 si můžete stáhnout ze stránek autora jako archiv ZIP o velikosti 501 kB, který si rozbalíte do cílové složky (například c:/program files/easyblog/), v ní pak budete mít vlastní aplikaci o velikosti 1 MB a několik pomocných kilobytových souborů. Aplikace pro MS Windows 95/98/NT/2000/XP je napsaná v Borland Delphi a pro FTP modul používá komponentu od NetMasters LLC. Princip práce aplikace EasyBlog je jednoduchý a stejně jednoduchá je i její obsluha. Možná až příliš stručná nápověda aplikace je jen na webu autora, tam také naleznete podrobnosti i sejmutá okna aplikace, popisující postup tvorby weblogu:

  1. Nejprve se provede přidání a označení projektu: zadá se název, složka pro soubory projektu, URL připravovaného weblogu.
  2. Zadají se parametry obsahu projektu: jméno autora a jeho e-mail, znaková sada (Windows-1250, ISO-8859-2 nebo UTF-8), údaje o použitém FTP serveru.
  3. Jednotlivé příspěvky či články weblogu se zapisují v interním editoru EasyBlogu buď jako běžný text nebo je možné zapisovat i značky HTML (funguje zvýraznění syntaxe).
  4. Příspěvek (nebo příspěvky) se uloží na disk jako soubor TXT s názvem odvozeným z unixového timestamp.
  5. Zadá se generování projektu (EasyBlog využívá modifikovatelné šablony).
  6. Po skončení generování se může zkopírovat weblog na FTP server.

Aplikace, jako je EasyBlog, nevyžadují snad žádné komentáře, nejlepší je „průzkum bojem", který každému vřele doporučuji. Vzhled svého weblogu si můžete definovat v šabloně, kterou můžete samozřejmě průběžně měnit (na webu autora jsou ke stažení jen tři ukázkové, další inspiraci naleznete v seznamu weblogů připravených v EasyBlogu). EasyBlog umožňuje generaci i RSS a textové verze stránek.

V průběhu testu se mi sice jednou podařilo EasyBlog „rozhodit", ale po opakované instalaci (či spíše rozbalení) už byl stabilní a pracoval k mé plné spokojenosti. Drobnou výhradu mám k nabídce aplikace: uvítal bych uspořádání s klasickými volbami Soubor, Úpravy, …, Nástroje, Nápověda. Ale možná jsem příliš rigidní.

Na závěr tedy hodnocení: jasná jednička! 



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.