Zdeněk Ogrodník: Školní lyžařský výcvik v závějích předpisů

Thursday, January 8, 2004 ·

Za okny to vypadá jako v zimní pohádce a v článku o přípravě školních lyžařských zájezdů jsem slíbil pokračování, zabývající se vlastním konáním kurzu. Kompletní zajištění výcviku se však odehrává v duchu jediného slova – povinnosti. Povinnosti ředitele školy, vedoucího kurzu, instruktorů a v neposlední řadě žáků. A o jaké povinnosti konkrétně jde? V minulém článku nazvaném  Přípravy na školní lyžařský kurz  jsme si řekli, co všechno vás čeká a nemine, pokud se rozhodnete (nebo je vám vedením školy nařízeno) zorganizovat lyžařský výchovně výcvikový zájezd.

Přípravy máte jistě za sebou. Podívejme se tedy konkrétně na povinnosti jednotlivých zúčastněných na samotném výcviku.


Povinnosti ředitele školy

  • Přestože se výcvik obvykle koná v sedmém ročníku základní školy a prvním, eventuálně druhém ročníku střední školy, ředitel školy může rozhodnout o přesunutí zájezdu do vyššího ročníku, popřípadě o pořádání zájezdů i v dalších ročnících školy. Pokud ovšem neschází finance a ředitel je sportu nakloněn.

  • V případě vhodných podmínek může ředitel školy rozhodnout o organizování výcviku formou denního dojíždění. To k upřímné nechuti všech žáků a možná i instruktorů. Pobyt na horách má přece jen své kouzlo.

  • Lyžařský zájezd je zpravidla sedmidenní, v rozsahu 42 hodin. V jednotlivých případech (např. větší vzdálenost místa konání výcviku) může ředitel prodloužit celkové trvání zájezdu o dobu nezbytnou k cestě na hory a zpět. Popřípadě zkrátit na pět dnů.

  • Bezpochyby zodpovídá za personální zajištění výcviku kvalifikovanými pracovníky a určuje vedoucího zájezdu, zpravidla zkušeného učitele tělesné výchovy. Kdo nelyžuje a nemá kvalifikaci, nechť raději zůstane doma.

  • S případnými externími instruktory uzavírá vedoucí organizace dohodu o pracích konaných mimo pracovní poměr (dohodu o provedení práce, dohodu o činnosti podle § 236 a 237 Zákoníku práce).

  • Schvaluje program zájezdu.

Povinnosti vedoucího kurzu
  • Vedoucím lyžařského výcviku může být instruktor školního lyžování z řad učitelů a výchovných pracovníků, v případě potřeby externí pracovník přijatý na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr.

  • Odpovídá za řádnou organizační přípravu zájezdu, vhodný objekt, dopravu, kontrolu lyžařského vybavení žáků apod. Před odjezdem na lyžařský výcvik upozorní na nutnost seřízení bezpečnostního vázání lyží. Žáci prokáží seřízení bezpečnostního vázání lyží potvrzením servisu, popř. čestným prohlášením zákonných zástupců nebo svým v případě zletilých žáků. Podtrženo sečteno, není o co stát. Proto je víc než kolegiální si úkoly rozdělit. Za nejdůležitější považuji osobní kontrolu nastavení vázaní ve škole ještě před odjezdem, kdy každý žák – začátečník, přinese ke kontrole jednu botu a lyže. A to i v případě, že máme od všech potvrzení. Ušetříme si tak spoustu starostí při prvních pokusech na svahu.

  • Před zahájením výcviku zajistí vedoucí zájezdu řádné poučení žáků o možnostech vzniku úrazu. Úrazová prevence je součástí teoretické výuky na zájezdu (první pomoc, nebezpečí v horách). Vedoucí zájezdu registruje případné školní úrazy. Bezpečnost na horách – tak se jmenuje naše přednáška, konaná první večer. Svěřenci se dozví vše o nebezpečích na túrách, sjezdovkách o horské službě apod.

  • Zpracovává program zájezdu včetně jeho kulturně výchovné části, odborných přednášek, plánu výcviku diferencovaného podle výkonnosti žáků. Jak už je léta letoucí zvykem, vždy jeden z učitelů je vedoucím dne a výše uvedené má na starosti. Pomocnou ruku mu podává služba dne, kterou je obvykle jedno z družstev. Příklad povinností služby dne můžete shlédnout  zde  (*.zip). Ke stažení přikládám taktéž příklad  režimu dne  (*.zip) a  řádu LVVZ  (*.zip), který mají žáci po celou dobu kurzu na očích. Pro úplnost dodávám, že v přednáškách (bezpečnost na horách, první pomoc, výzbroj a výstroj, rozbor techniky lyžování u videozáznamu žáků, historie lyžování) se střídáme.

  • Při vlastní realizaci zájezdu řídí práci lyžařských instruktorů, dbá na dodržování stanoveného programu, praktické i teoretické části výcviku a odpovídá za hospodaření při zájezdu. Nepřesáhne-li počet účastníků zájezdu 60 žáků, vedoucí zájezdu vede výcvik jednoho družstva.

  • Od rodičů žáka je povinen před odjezdem vybrat doklad o tom, že je žák zdravotně způsobilý zúčastnit se výcviku (posuzuje a posudek vydává praktický lékař pro děti a dorost). Dále že nejeví známky akutního onemocnění (např. horečky nebo průjmu) a ve 14 kalendářních dnech před odjezdem nepřišel do styku s osobou nemocnou infekčním onemocněním nebo podezřelou z nákazy ani mu není nařízeno karanténní opatření (toto potvrzuje v písemném prohlášení zákonný zástupce dítěte a potvrzení nesmí být starší než jeden den). Doporučuje se, aby pro případ ošetření ve zdravotnickém zařízení měl každý žák k dispozici svůj průkaz zdravotní pojišťovny a znal své rodné číslo. Nedůslednost se v tomto případě nevyplácí. Jak říkáme žákům: „Kdo neodevzdá, nejede. Je to váš pas a bez pasu se na hory nedostanete!“

  • Péči o zdraví účastníků je povinen zajistit vedoucí zájezdu nebo lyžařský instruktor, který má pro tuto práci potřebné předpoklady a znalosti. Účastní-li se zájezdu více než 30 žáků, musí být ustanoven zdravotník (lékař, posluchač IV. a vyššího ročníku lékařské fakulty, vhodný pracovník ČČK, event. jiný zdravotník). Péči o zdraví je možno zajistit po dohodě i prostřednictvím zdravotníka jiného zájezdu v místě nebo v místním zdravotnickém zařízení.


Zdeněk Ogrodník

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.