Václav Bělík: Motivační náměty v zeměpisu (2)

čtvrtek 22. ledna 2004 ·

Před časem jsem čtenáře seznámil s motivačními postupy, které používám v zeměpisu. Od té doby už uběhl měsíc a předkládám Vám tři nové metody, které se mi osvědčily. Dvě z nich jsou inspirovány televizními soutěžními pořady.

Riskuj

Zjednodušená forma zábavné vědomostní televizní hry. Všech 25 dětí ve třídě dostane papír. Napíší na něj čísla 1 – 25. Dostanou k dispozici sešit, ve kterém mají zápisky za celé pololetí, učebnici a atlas a samozřejmě dostatečné množství času na přípravu. Sám učitel uváží, zda je pro danou třídu lepší příprava domácí nebo školní. Děti pomocí sešitu, učebnice a atlasu vytvářejí otázky z probraného učiva. Do závorky si mohou připsat i odpovědi.

Pod číslem 1. se skrývá otázka nejjednodušší a pod 25. nejsložitější. Tím získáme 25 souborů otázek - tj. 25 možných her. Vybereme 2 hráče, kteří se střídají v otázkách a stanovíme si časový limit. Každá otázka má bodové ohodnocení. Otázka č. 1. má 1000 bodů, otázka č. 2 má hodnotu 2000 bodů atd. otázka číslo 25 má hodnotu 25 000 bodů. Dále můžeme použít zasedacího pořádku třídy, pomocí kterého určíme, pod kterým žákem se bude skrývat otázka s předem stanovenou bodovou hodnotou. Využijeme všechny žáky ve třídě. Je vhodné, aby vyučující stanovil pořadí žáků s otázkami sám. Pokud by soutěžící mohli sami vybírat, od kterého žáka budou chtít více otázek, tak velmi rychle zjistí, od koho mohou očekávat otázky jednodušší. Každý žák proto může dát pouze jednu otázku.

A zbývá už jenom hodnocení. Každý učitel může zvolit to své. Pro inspiraci vyzkoušejte odměnit jeničkou toho žáka, který se za časový limit nedostane do mínusu.


Hoří ti to?

Hra je velmi podobná televiznímu pořadu Pálí vám to. Vhodné je ji hrát ve trojici: vždy jeden tazatel a dva soutěžící. Opět je třeba vytvořit dostatečnou sadu otázek, pro které je však nutná odpověď pouze jedním slovem. Každé slovo má určitý počet bodů. Za každé písmenko, které je třeba poradit pro uhádnutí odpovědi, se snižuje bodové ohodnocení. Můžeme měnit role ve trojici. Můžeme hrát i s celou třídou, kdy máme jednu delší větu týkající se zeměpisu a cílem třídy je přesně ji uhádnout. Pokud je v odpovědi nepřesnost, tak je bodové ohodnocení rovno nule. Opět je vhodné stanovit časové limity.


Písemka s mapou

Mapa je jazyk zeměpisce a každý žák by ji měl dokonale ovládat. Často tomu však není. Zde předkládám osvědčený krátký návrh na písemnou práci pro žáky všech úrovní zeměpisu. Stačí nám k tomu jedna strana atlasu a údaje, které nám poskytuje. Můžeme využít barevného rozlišení mapy, měřítko, pomocné mapky, statistiky, grafy, atd. – prostě vše, co můžeme na mapě uvidět. Na toto vše vytvoříme otázky.

Nenechte se mýlit tím, že odpovědi jsou napsány na mapě. Většině z žáků dá hodně práce, než na tento fakt sami přijdou, a až na něj přijdou, tak bude chvíli trvat, než se naučí mapu číst. Každý, komu se to podaří, si zaslouží být odměněn. Pro tento typ písemné práce stačí, aby žákům bylo řečeno zadání slovy: „Vše, co potřebujete k úspěchu, najdete na mapě.“ A pak už jen musíme doufat v jejich snahu a schopnosti.



Václav Bělík

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.