redakce ČTK: Poslanci nesouhlasí ze způsobem transformace pedagogických center

pátek 30. ledna 2004 ·

Školský výbor sněmovny nesouhlasí se způsobem, jakým ministerstvo školství transformovalo pedagogická centra. Jeho členové po úřadu požadují, aby jim poskytl koncepci dalšího vzdělávání učitelů.

Pedagogická centra zřizuje ministerstvo školství. Podle jeho představ by v polovině roku měla přejít pod kraje. V Praze již vznikla jedna centrální instituce, která má detašovaná pracoviště v krajích. V každém působí čtyři lidé, kteří dosud byli v pedagogických centrech. O osudu dalších zaměstnanců center ministerstvo jedná. Úřad chce, aby je kraje převzaly spolu s centry.

Kroky ministerstva před školským výborem obhajovali náměstek ministryně Jaroslav Müllner, poradce Martin Profant a vrchní ředitel Karabec. Některé poslance rozladilo, že na jednání nepřišla ministryně Petra Buzková (ČSSD). Neúčast omluvila schůzkou ministrů v Paříži.

Podle předsedy výboru Waltera Bartoše (ODS) se poslanci ani po obšírné diskusi nedozvěděli podstatné informace o transformaci, anebo předložené informace nebyly podloženy neoddiskutovatelnými věcnými argumenty. Proto výbor přijal následující usnesení:

„Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu

I. nesouhlasí se způsobem, jakým Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy provedlo organizační změny systému pedagogických center,

II. konstatuje, že informace poskytnutá písemně ministryní školství mládeže a tělovýchovy P. Buzkovou je nedostatečná a neobsahuje ani ta fakta, která byla ministerstvem téhož dne poskytnuta médiím,

III. žádá o předložení písemného detailně zpracovaného materiálu nové koncepce MŠMT v oblasti dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, který výboru objasní konkrétní postoje ministerstva školství v návaznosti na školský zákon a zákon o pedagogických pracovnících do 19. 2. 2004.“

Poslanci mohou na ministerstvo apelovat, ale rušení center je plně v jeho kompetenci. Poslanci se zajímali o to, jakým způsobem chce ministerstvo zajistit další vzdělávání učitelů. Bartošovi, který je i stínovým ministrem školství, se nelíbí, že veřejnost i zaměstnanci center o plánech ministerstva předem nevěděli. Uvedl, že by ministerstvo mohlo šetřit peníze i jiným způsobem, například propouštěním svých úředníků. Centra má opustit 200 z 270 lidí. Zrušení center ohrozí vzdělávání učitelů, protože bude méně dostupné, podotkl.

Pedagogická centra zatím ještě zajišťují vzdělávací programy. Jejich provoz stojí ministerstvo zhruba 150 milionů korun ročně, školám poskytuje asi 85 milionů na vzdělávání pedagogů. Peníze ušetřené zrušením center zůstanou v rozpočtu ministerstva a budou použity i na další vzdělávání. Müllner zatím nedokázal říci, zda peníze na zabezpečení dalšího vzdělávání získají příští rok kraje. Bude záležet na tom, jak dopadne rozpočtové určení daní, uvedl.

Pražské centrum a jeho detašovaná pracoviště v krajích budou zajišťovat agendu vyplývající z ustanovení vlády nebo EU a některé vzdělávací kurzy pro pedagogy. Proti ministerskému rozhodnutí se postavili učitelé i ředitelé škol. Pedagogická centra podle nich nabízela kvalitní programy, které odpovídaly jejich zájmu a potřebám. Učitelé sepsali také několik petic za jejich zachování.



redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.