Radomír Habermann: Edunix na základní škole uspěl

pátek 16. ledna 2004 ·

ZŠ Hustopeče a ZŠ 1. máje Hranice úspěšně završily více než půlroční snažení a dokončily nové informační systémy na základech Linuxu. Realizace proběhla v rámci pilotních projektů vyhlášených MŠMT a ukázala, že software typu open-source může na základních školách sloužit stejně dobře jako ten komerční. Partnerem projektu byla i Česká škola.

Pilotní projekty koncepce SIPVZ byly v loňském roce jednou z mála věcí, které dokázaly zaktivizovat školy a školské „informatiky“, a to bez ohledu na červený či zelený cejch, vypálený dosavadním průběhem SIPVZ. V našem regionu jsme chtěli dokázat, že mohou vzniknout zajímavé projekty i na základních školách, a to dokonce vesnického typu. Přitom cíle nebyly nijak skromné. Chtěli jsme provést komplexní reorganizaci informačního systému školy s maximálním využitím open-source softwaru. Následně jsme takto vytvořený systém hodlali postupně začleňovat do vzdělávacího procesu. Za tímto účelem jsme se spojili z dalšími partnery, především s projektem Bait, Jednotou školských informatiků a Českou školou. Ti nám pomohli při vytváření koncepce projektu, který byl Olomouckým krajem ke konci září loňského roku oficiálně schválen.


Co bylo cílem projektu?

Cílem našeho projektu bylo odpovědět na čtyři základní otázky:

  1. Nakolik lze využít technicky zhodnocené (repasované) počítače v počítačových učebnách základních škol s vědomím, že na nich bude provozován jak systém MS Windows, tak systém Linux s rozhraním KDE?
  2. Je možné postavit informační systém základní školy na Linuxu s případnou integrací do stávajícího prostředí postaveného na MS Windows?
  3. Lze vytvořit výukové materiály pro Linux s rozhraním KDE v takové kvalitě, která by byla srovnatelná s obdobnými materiály určenými pro systém MS Windows?
  4. Jak budou žáci základních škol reagovat na nové prostředí, postavené na systému Linux s rozhraním KDE, ve srovnání se systémem MS Windows?


Jaké jsou výsledky projektu?

Ačkoliv jsme měli na samotnou realizaci projektu šibeniční tři měsíce, k 31. 12. 2003 bylo veškeré řešení předáno do užívání. Na základě nabytých zkušeností pak mohla hodnotící zpráva konstatovat, že:

  • Hardware dodávaný projektem Bait byl začleněn do informačního systému škol a plně vyhovuje našim výukovým potřebám.
  • Počítačová učebna byla kompletně postavena na systému Linux, dodaným týmem Edunix. Tento systém je funkční a může být využíván pracovními stanicemi jak se systémem MS Windows, tak se systémem Linux.
  • Pro základní školství je Linux srovnatelnou alternativou k jiným systémům, a to jak u serveru, tak u pracovních stanic.
  • Po dohodě s týmem Edunix byl vytvořen model, který umožňuje implementaci Linuxu i na ostatní školy, pokud o to projeví zájem.
  • Byla vytvořena sada výukových materiálů určených pro Linux. Tyto materiály mohou být začleněny do výuky informatiky, a to minimálně v rozsahu 60 vyučovacích hodin.

První tři hlavní cíle tedy byly beze zbytku splněny. Poslední cíl nemohl být z časových důvodů dokončen, avšak letos jsme na něm připraveni dále pracovat, pokud nám to umožní podmínky.


Mohou být výsledky projektu užitečné i jiným školám?

Jsme přesvědčeni, že ano. Proto vznikly WWW stránky, které jsou přístupné na adrese http://www.zshust.hranet.cz. Zde je mimo jiné k dispozici:

  • Plné znění projektu a hodnotící zprávy včetně popsaného procesu implementace Linuxu.
  • Vzorové smlouvy, uplatněné během realizace projektu.
  • Odkazy na stránky související s projektem včetně odkazu na výukové materiály.
  • Objednávkový formulář pro zaslání příruček a instalačních médií Linuxového řešení, realizovaného během projektu. Tyto podklady jsou v omezeném množství k dispozici zdarma, vyjma poštovních poplatků.

Zároveň nabízíme ostatním školám svou pomoc při využití výsledků našeho projektu.

Výzva redakce: Pokud se domníváte, že i Vámi realizovaný pilotní projekt stojí za propagaci na České škole, sepište článek podobný tomuto a zašlete jej na redakce@ceskaskola.cz. Rádi jej zveřejníme.



Radomír Habermann

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.