Peterka ml Jiří: Junior Internet – šance pro mladé kreativní surfaře

pátek 23. ledna 2004 ·

Již popáté letos proběhne projekt Junior Internet, který má za cíl podporovat mladé internetové talenty. Mladí surfaři se mohou přihlašovat do soutěže se slohovými pracemi, webovými stránkami a různými internetovými projekty. Hraje se o zajímavé ceny a nejlepší práce budou prezentovány na březnové konferenci Junior Internet v Praze.

Junior Internet je dnes již mezinárodní projekt určený mladým lidem do 18 let, kteří internet nevyužívají jen k zábavě, ale i k tvůrčí činnosti. Probíhá v rámci Března – měsíce internetu za podpory Evropské unie a sdružení BMI. Záštitu nad projektem převzal ministr informatiky Vladimír Mlynář. Zajímavé na projektu je také to, že je nejen určen mladým lidem, ale sami mladí si ho rovněž vymysleli a organizují pouze za nutné podpory dospělých.

Mnoho mladých lidí na internetu provozuje vlastní webové stránky, různé internetové projekty nebo dokonce podnikatelské aktivity. Mají spoustu zajímavých nápadů a potřebné nadšení a jejich projekty často potřebují jen zviditelnit. Právě takovým odrazovým můstkem pro mladé kreativní uživatele internetu se snaží být Junior Internet. Hlavním cílem je ukázat, že mladí na internetu dokáží vytvořit zajímavé projekty, a zviditelnit ty nejzajímavější příklady.

Jednou z hlavních částí projektu jsou proto tzv. nominační soutěže. Nejsou však omezeny jen na webové stránky, šanci mají i ti, kteří umějí dobře psát. Celkem byly letos vyhlášeny 4 soutěže. JuniorProject je soutěž webových stránek a internetových projektů pro mladé lidí do 18 let. Do JuniorWebu se se svými webovými stránkami mohou přihlašovat děti do 14 let. JuniorText je soutěž slohových prací a textů o internetu rovněž pro děti do 14 let. Speciální soutěží je Webík, organizovaný sdružením dětských knihoven SKIP. Jedná se o soutěž webových stránek dětských knihoven vytvořených dětmi do 15 let. Uzávěrka nominačních soutěží je 29. února 2004.

Hlavní částí projektu je ovšem konference pro mladé účastníky, která proběhne v sobotu 20. března 2004 v pražském klubu Lávka. Na konferenci budou pozváni všichni účastníci nominačních soutěží. Ti nejlepší zde kromě hodnotných cen dostanou také možnost předvést své projekty nebo přečíst své texty jak před mladými účastníky, tak před zástupci médií. Kromě vyhlášení výsledků bude ovšem připraven pro děti zajímavý program plný přednášek, diskusí a soutěží, bohatá tombola a občerstvení. Na konferenci se mladí lidé dozvědí spoustu nových informací o internetu, budou se moci seznámit s dalšími vrstevníky zajímajícími se o internet, vyměnit si navzájem kontakty a třeba navázat další spolupráci, jak už tomu bylo v minulých letech.

Letos byl projekt rozšířen také na Slovensko, takže přihlašovat se mohou i slovenští zájemci. Nejlepším účastníkům slovenského kola nominačních soutěží bude proplaceno cestovné. Pilířem letošního ročníku je rovněž zapojení zdravotně postižených, protože i ti mají šanci se uplatnit ve světě internetu. Osloveny budou speciální školy pro zdravotně postižené a na konferenci bude věnován celý blok tématice zdravotně postižených a internetu.

Více informací i přihlášku do nominačních soutěží najdete na adrese www.juniorinternet.cz.



Peterka ml Jiří

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.