Ondřej Neumajer: Školení volitelných modulů P SIPVZ – jak se stát jejich lektorem?

pondělí 12. ledna 2004 ·

Jednota školských informatiků (JSI) se pro MŠMT stala garantem několika volitelných modulů školení úrovně P Státní informační politiky ve vzdělávání. V současné době jsou ze strany JSI kompletně připraveny studijní materiály a metodika modulů „Publikování na WWW“ a „Grafika a digitální fotografie“. S cíli těchto modulů a zejména s požadavky na jejich lektory se můžete v tomto článku seznámit, případně je v diskusním fóru připomínkovat.

Školení těchto modulů bude organizováno podobným způsobem, jako tomu bylo u Úvodního modulu školení P. Školicím střediskem pro tyto moduly se může stát škola, která je akreditována u MŠMT pro organizování školení úrovně P (viz tento článek) a má certifikované lektory pro příslušný modul.

Certifikování lektorů garantuje JSI. Po zkušenostech s úvodním modulem a také na České škole tolik diskutovanou úrovní některých lektorů jsme se rozhodli, že nároky na lektory těchto modulů nebudou zcela triviální. Udržení kvality školení je jedním z cílů, kterých chce JSI dosáhnout.


Publikování na webu

Obsahem tohoto školení je seznámení účastníků s nejběžnějšími nástroji pro vytváření stránek a publikování na webu:

  • export z textového editoru,
  • WYSIWYG editor,
  • editor kódu (X)HTML, CSS,
  • redakční a publikační systém (Content Management System – CMS), weblog (nebo též blog či internetový deníček).

Lektorem modulu se mohou stát pouze ti pedagogičtí pracovníci, kteří mají v tvorbě WWW stránek dostatečné teoretické znalosti a praktické zkušenosti. Jedná se zejména o znalosti (X)HTML, CSS, počítačové grafiky a práce s redakčním systémem. Znalosti skriptovacích jazyků (PHP, ASP, Pearl, JavaScript, atd.), schopnost instalovat webový server či redakční systém jsou velmi vítány, nejsou ale podmínkou.

Každý lektor tohoto modulu musí být autorem nějakého webového projektu, který ctí standardy tvorby WWW stránek jak po stránce technologické (standardy W3C, popř. W4D, dobrá použitelnost a přístupnost), tak estetické. Kvalita těchto referenčních stránek je jedním z kritérií pro udělení certifikace.

Náležitosti referenční prezentace:

  1. Alespoň 10 navzájem provázaných stránek.
  2. Všechny stránky musí mít validní XHTML kód (tedy musí projít validátorem http://validator.w3.org bez hlášení chyb!!!).
  3. Vzhled bude definován pomocí CSS.
  4. Prezentace by měla být netriviální – měla by být strukturována do tématických částí a zahrnovat odpovídající navigační prvky.


Grafika a digitální fotografie

Lektorem modulu se mohou stát pouze ti pedagogičtí pracovníci, kteří mají zkušenosti v těchto oblastech počítačové grafiky:

  • Práce s rastrovými obrázky (teoretické znalosti základních pojmů, skenování a úprava obrázků, tvorba koláží, používání digitálního fotoaparátu, úpravy, archivace a tisk fotografií).
  • Základy práce s vektorovou grafikou.
  • Prohlížení a tvorba PDF souborů.

Podrobnější osnovu celého modulu, ze které požadované znalosti vyplývají, najdete na webu www.eduit.cz pod odkazem Modul Grafika a digitální fotografie.

Náležitosti referenčního díla:

Všechny dále požadované soubory zkomprimujte do jednoho souboru typu ZIP, který pojmenujte: Grafika-Vaše jméno.ZIP. Ukázka vašich prací by měla minimálně obsahovat:

  1. Jednu povedenou (případně mírně doladěnou) fotografii. Snímek zmenšete přibližně na rozměr 640 x 480 bodů a uložte ve formátu JPG se střední kompresí.
  2. Jednu nepříliš povedenou fotografii a její úpravy (ořez, úpravy jasu, kontrastu a barevného podání apod.). Tj. pošlete jak původní, tak upravený snímek. Opět ve formátu JPG s rozměry okolo 640×480 bodů.
  3. Jednu koláž. Opět ve formátu JPG s rozměry okolo 640×480 bodů.
  4. Jeden grafický prvek (např. do WWW stránky) ve formátu GIF.
  5. Jednu vektorovou kresbu (vizitku, leták, pozvánku, logo, školní práci apod.) ve formátu WMF, CDR, AI, ZMF nebo EPS.
  6. Jeden vámi vytvořený PDF soubor.

U posledních dvou projektů šetřete místem, tj. neposílejte práce zahrnující množství rastrů s řádově megabajty dat.

Dále uveďte:

  • Jaký program(y) používáte na práci s rastrovými obrázky.
  • Jaký program(y) používáte na práci s vektorovou grafikou.
  • Jaký program(y) používáte na tvorbu PDF souborů.


Jak se stát lektorem

Pokud splňujete výše uvedené podmínky a chcete se stát lektorem, odešlete svoji žádost e-mailem v této formě:
 

Komu:
– pro modul Publikování na webu na neumajer@zsangel.cz
– pro modul Grafika a digitální fotografie na pavelroubal@centrum.cz 

Předmět:
Certifikace lektorů volitelného modulu školení P

Tělo emailu:
Titul, Jméno, Příjmení,
Emailová adresa
Telefonní spojení
Zaměstnavatel, resp. školicí středisko (název školy, ulice, město, kraj, PSČ)
Adresa WWW stránek školicího střediska
Číslo školicího střediska pro modul P (viz zde)
– pro modul Publikování na webu: Reference – adresa WWW prezentace:
– pro modul Grafika a digitální fotografie: Reference – grafické práce v přiloženém ZIP archívu.
Prohlášení: "Prohlašuji, že jsem autorem této internetové prezentace, resp. přiložených grafických prací."

Upozorňujeme, že na lektory budou kladeny z odborného hlediska vyšší nároky. Hlavním důvodem je udržení kvality tohoto modulu.

V případě, že Vaše práce bude v souladu s podmínkami udělení certifikace, budete co nejdříve vyrozuměni emailem s podrobnějšími informacemi ohledně příslušného certifikačního školení. Emaily jsou zpracovávány v pořadí, v jakém došly.

První certifikační školení proběhnou ve středu 4. února 2004 v Praze a jsou omezena na třicet osob na jeden modul. Další školení budou probíhat později a žadatelé, kteří se z kapacitních důvodů nevejdou do prvního termínu, budou automaticky zařazeni na termín následující. V případě velkého zájmu o moduly zvažujeme pro další školení možnost rozdělení certifikačních školení podle regionů.

Cena školení lektorů je stanovena na 300 Kč za jeden modul. Jedna osoba může být lektorem více modulů. Certifikační školení bude organizováno tak, aby bylo možné v jednom dni absolvovat obě školení.

Případné dotazy směrujte do diskuse pod článkem, případně na zástupce Jednoty školských informatiků:



Ondřej Neumajer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.