Oldřich Suchoradský: Všemi deseti na klávesnici

Tuesday, January 20, 2004 ·

Každý začínající uživatel počítače se záhy začne potýkat s nepříjemným handicapem: neschopností psát na klávesnici. Systém „datel" – ťukání písmenek prstem – určitě nikoho nenadchne. Jedna z cest k psaní slušnou rychlostí vede přes dobrý výukový program. Na naší škole máme skvělou zkušenost s aplikací ZAV od Jaroslava Zaviačiče.

Jaké má důsledky neschopnost psát na klávesnici, jsem zažil na vlastní kůži. To mě přinutilo hledat mezi nabídkou programů ten, který by mi pomohl. Vyzkoušel jsem jich několik, ale stále to nebylo ono. Až moji bývalí žáci, dnes studenti obchodní akademie, mi s neskrývaným nadšením povídali o metodě výuky Jaroslava Zavjačiče, bývalého mistra světa v psaní na stroji ze šedesátých let minulého století.

Jaroslav Zaviačič je autorem vyučovacího programu ZAV. Tento program dokáže hromadně a z jednoho pracoviště řídit individuálně výuku jednoho žáka, ale i celé třídy současně. Tajemství úspěchu programu je v „učiteli“ skrytém v počítači, který je podpořen „fyzickým“ učitelem přítomným ve třídě, s možností internetové komunikace s centrálním metodickým pracovištěm ZAV. Více je možné přečíst na stránkách www.zav.cz.


Šance pro základní školu

Váhal jsem, zda je vhodné s takovou výukou začít už na základní škole. Proto jsem konzultoval svůj záměr s kolegyní vyučující na střední škole, která můj záměr plně podpořila a navíc mi doporučila navázat kontakt s autorem programu panem Zaviačičem. Ten mne podrobně seznámil s možností cvičit na programu speciálně upraveném pro podmínky výuky na základní škole.

Nejdříve jsme vyzkoušeli pracovní bezplatnou verzi, kterou lze stáhnout zde. Žákům 8. a 9. ročníku jsme dali 6 týdnů na to, aby si vyzkoušeli první stovku cvičení. Většina z nich v daném termínu uspěla. Po této dobré zkušenosti jsme zakoupili program pro všechny žáky, ale i dospělé pracovníky školy. Nejúspěšnější žáci mohli přejít na plnou verzi nácviku, obsahující 1200 cvičení. Zájem byl tak velký, že jsme rozběhli další zkušební trénink pro žáky 7. tříd a do konce roku hodláme začít nácvik ještě s 6. ročníkem.


Úspěch na celé čáře

Program měl překvapivý úspěch nejen mezi žáky, ale i mezi učiteli školy. I oni si právě v průběhu základního školení Z uvědomili, že dovednost psaní na klávesnici je nezbytnou podmínkou efektivní práce s počítačem. Na naší škole jsou již řadu týdnů obsazeny počítače žáky i učiteli v každé denní době. Trénují tu psaní podle Zaviačiče každou volnou chvíli před i po vyučování. Pokroky u žáků i učitelů jsou evidentní.

Program je zdařile vytvořen a ukazuje rukopis zkušeného praktika i metodika. Pro uživatele bez rozdílu věku je zajímavý, ale nesmlouvavý. Odhalí každý nedostatek v nácviku, nedovolí švindlování a dovede potrestat každého, kdo ve výcviku na několik dní poleví.

Vypracovaný systém soutěží, které firma ZAV organizuje, děti silně motivuje. Denně si mohou na internetu přečíst své umístění mezi stejně starými kamarády z celé republiky. Stejně tak je možné pozorovat umístění školy. Úspěchy zařazených žáků školy se promítnou do slev, které ZAV poskytuje uživatelům v následujícím roce.


Užitečná pomůcka do hodin informatiky

Učitelé informatiky na základních školách někdy těžko hledají praktickou náplň výuky, která by byla smysluplná pro většinu žáků. Právě výuka psaní všemi deseti je takovou možností. Autor programu doporučuje s výukou psaní začít co nejdříve, už u žáků 2. a 3. ročníků ZŠ. Pro naplnění takového požadavku zatím nemáme na naší škole potřebné vybavení. Ale určitě existují školy, které o tom mohou podat svědectví. Program ZAV, oceněný v poslední době několika významnými cenami mezi výukovým softwarem, naposledy na Techfilmu (viz  článek  Jana Wagnera), by pozornosti škol rozhodně neměl uniknout.



Oldřich Suchoradský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.