Ladislava Knihová: Dnes anglicky ve škole – zítra ve firmě

Friday, January 9, 2004 ·

Připravujete své studenty pro aktivní komunikaci v angličtině ve firemním prostředí? Sháníte vhodná konverzační témata, kde se jen dá, a obětujete spoustu času jejich pečlivému metodickému zpracování pro hodiny anglické konverzace? Zkuste něco nového v podobě kvalitního multimediálního programu, který za vás udělá metodickou i obsahovou přípravu.

Na středně pokročilé úrovni znalosti angličtiny se setkáváme s obtížně řešitelnou situací: studující má velmi solidní základy gramatické struktury angličtiny, ovládá poměrně širokou slovní zásobu, přesto ale nemluví. V tomto stádiu snadno dochází k poklesu motivace k dalšímu studiu.

Má-li student v reálné situaci zareagovat a zcela bezpečně automaticky vyslovit správnou frázi, zpravidla mu to trvá nekonečně dlouho a nakonec ze sebe „vysouká“ zbytečně složitou - někdy i gramaticky nesprávnou – větičku s výslovností, která doslova „tahá za uši“. Ano, studentům zcela chybějí automatické vyjadřovací návyky.

Nyní se nám dostává do rukou program ENGLISH CONNECTIONS, který svým pojetím dokáže právě tuto mezeru v aktivních komunikačních dovednostech odstranit.


Interaktivní dvouhodinovka jednou týdně

Jednou týdně zařazená dvouhodinovka anglické konverzace v počítačové učebně je nejen zajímavým, ale především velmi efektivním řešením výše uvedeného problému. Všichni studenti ve skupině aktivně pracují po celou dobu vyučovací jednotky, tj. doslova stále mluví anglicky. Role učitele spočívá v úloze facilitátora, který určuje časový harmonogram výukové jednotky, vydává odpovídající instrukce, monitoruje čas určený ke splnění jednotlivých dílčích úkolů, sleduje, popř. koriguje výkony studentů.


Pojetí programu je připraveno tak, že student odchází z výukové hodiny a probírané téma již velmi dobře aktivně ovládá. Jinými slovy řečeno, není nic ponecháno náhodě a téměř se nepředpokládá, že student následně doma bude muset sám ještě něco studovat.


Didaktické metody

Téma každé výukové jednotky je prezentováno krátkou videosekvencí (možno přehrávat vícekrát ve variantě bez anglického doprovodného textu v titulcích, s anglickým textem v titulcích nebo s českým textem v titulcích). Videosekvence zachycují skutečné situace a odehrávají se v reálném prostředí anglicky mluvící firmy.

Dále následuje fáze procvičování a drilování jednotlivých vět dialogů. Existuje zde možnost procvičovat fonetické odlišnosti britské a americké angličtiny. Logicky následuje velmi efektivně uspořádaná část ROLE PLAYING. Tam, kde je to účelné, je autory programu zařazena možnost nahrávání a přehrávání vlastního hlasového projevu v angličtině a jeho porovnání s anglickým originálem. Na konci hlavního modulu každé lekce je interaktivní doplňovací cvičení opět propojené na jednotlivé části z úvodní videosekvence lekce, v němž se procvičuje konečné porozumění tématu.

Kromě hlavního modulu je program rozšířen o doplňkové části – RAPID ENGLISH, – HOW TO – GRAMMAR, které slouží k dalšímu procvičování vybraných částí učiva. Velmi důležitým doplňkem je i česká podpora programu. Moduly ROLE PLAY a COMPREHENSION pro všechny lekce jsou dostupné též z hlavního menu.


Atraktivnost tématu

Autorům programu se podařilo vytvořit efektivní výukový materiál nejen díky celkové organizaci výukové jednotky, která je celá založena na interaktivních činnostech, ale též díky tematickému propojení jednotlivých lekcí. Např. English Connection – BBC English – Intermediate je část programu pro středně pokročilé, kde se odehrává zcela reálný příběh na pokračování – firemní příběh, který má svou dynamiku, v němž konkurence ve stejném okamžiku uvádí na trh téměř identický výrobek za nižší cenu, což je pro firmu zásadní problém.



Objeví se zde i téma průmyslové špionáže, ale i témata zcela běžná ve firemním prostředí – např. změna termínu schůzky dvou manažerů končí nemožností sjednotit program obou a nalézt vhodný termín pro její konání a vede k následnému předložení návrhu na zorganizování telekonference.

Užitečné je i téma zabývající se telefonickým rozhovorem s help line dodavatele softwaru, který firma provozuje. Zvolené situace a jim příslušející dialogy jsou zcela současné, odpovídající počátku 21. století. Pro studenty jsou témata vysoce atraktivní a i my, pedagogové, se sami můžeme zdokonalit v novodobé terminologii.


Pro koho je program určen

Interaktivní výukový software ENGLISH CONNECTIONS je určen pro výuku konverzačních témat na odpovídající úrovni znalosti jazyka. Je vyhledáván a s úspěchem používán ve firemním vzdělávání manažerů a učí se podle něj studenti mnoha vysokých škol. Vzhledem k celkovému pojetí programu a k aktuálnímu vývoji v oblasti výuky angličtiny jsem přesvědčena, že má své nezastupitelné místo i na středních školách (gymnáziích), středních odborných školách a na vyšších odborných školách.


Školení pro učitele angličtiny

Nabídka multimediálních titulů výukového softwaru na našem trhu začíná být velmi pestrá a není vskutku lehké se v ní orientovat. I když hodnocení celé řady programů můžeme nalézt v evaluační části webu MŠMT na adrese www.e-gram.cz, praktické vyzkoušení programu před jeho nákupem je nedocenitelnou zkušeností.

Proto pro výukový program CONNECTIONS – INTERMEDIATE pro zájemce z řad učitelů angličtiny na středních školách připravujeme sérii půldenních školení, která se budou konat v Praze. Zájemci se mohou předběžně přihlásit zde (prosím, uveďte jméno, školu nebo jinou organizaci, adresu a tel. spojení). Absolvování tohoto školení vám zajisté pomůže ve vašem rozhodovacím procesu při volbě nejvhodnějšího výukového softwaru pro vaši školu a vzdělávací potřeby vašich studentů.



Ladislava Knihová

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.