Jan Wagner: Obrana pana Kyslingera aneb potřeba veřejné diskuse

úterý 6. ledna 2004 ·

Jedním z prvních kroků k nápravě v letošním roce musí být založení moderovaného veřejného diskusního fóra. Jen tam můžeme vyžadovat účast a odpovědi odpovědných osob z MŠMT a jeho spolupracovníků a dodavatelů, kteří jinak mlčí. Nebo máte dojem, že je k dispozici dostatek informací o jejich činnosti nebo možností ovlivnit jejich postup? Komentáře k článkům a diskusní fóra na České škole pijí krev řadě lidí. Plně souhlasím s tvrzením pana Karla Hepnera v jeho článku Česká škola – šance a rizika její nezávislosti na státu, že: "Z České školy se tak stalo částečně a trochu bizarním způsobem relativně velmi účinné investigativní médium, na něž navázala silná média jako Týden, Respekt, Právo, Lidové noviny, Mladá Fronta Dnes, ČT1, Nova apod." a na této její pozici se obsah právě komentářů ke článkům výrazně podílí. Vedlejším efektem je ale to, že se do této pseudodiskuse, která má charakter spíše informační války, kde jedna strana dává druhé nepokrytě najevo, že , nemá  pedagog chuť se až na výjimky zapojit. Reakci pana Ladislava Kyslingera je proto nutné brát také jako volání po kvalifikované diskusi právě pedagogů, kromě jiného i s mocí a odborníky.

Jako autora článku LANGMaster: nekalá soutěž, nebo jen špatná formulace?, ke kterému se pan Kyslinger  vyjádřil , mne pochopitelně mrzí, že ho považuje za bulvární či senzacechtivý. Mohu ale ubezpečit pana Kyslingera, že podobným tématem se bulvár určitě nazabývá a na chování společnosti LANGMaster International a časopisu PC WORLD nevidím v podstatě nic senzačního. Celá causa je jen vyvrcholením zřejmě dlouhodobě používaných nekorektních praktik v korupčním prostředí českého odborného tisku. Bohužel se týká již tři roky mocenskými zájmy devastovaného, a proto stále kritizovaného, zavádění ICT do škol a ilustruje téměř absolutní pocit beztrestnosti a bezstarostnosti některých aktérů.

Přes pozitivní hodnocení dopadu mi současná podoba a obsah komentářů ke článkům a diskusních fór na České škole v řadě ohledů nevyhovuje. Možná jste zaregistrovali moje naštvání nad selháním řady lektorů školení P, kteří vysloveně zaplevelili  diskusní fóra  České školy bezobsažným tlacháním frekventantů kursů. Je nepochopitelné, že redakce pro podobné úlety vytvořila samostatnou kategorii  Cvičná , místo toho, aby podobnému, v podstatě hloupému a amatérskému postupu, zamezila. Stovky absolventů kursů tak možná místo vážného zapojení do probíhajících diskusí nabyly dojmu, že jde jen o zábavu (samozřejmě bych se rád mýlil). Diskusní fóra na jiných serverech se školskou tématikou nefungují rovněž, především ale proto, že  jejich návštěvnost je minimální.

Česká škola je určitě nejnavštěvovanějším školským serverem a tuto její pozici musí všichni zúčastnění respektovat. Proto navrhuji vytvoření moderovaného diskusního fóra právě zde. Vzhledem k tomu, že dosavadní vedení sekce SIPVZ v komunikaci s pedagogickou a odbornou veřejností příliš neuspělo a nevyužilo uspokojivě všech online možností (zde připomínám první pokusy Vadima Petrova na původním serveru e-gram v roce 2001), neměl by být ani problém s rychlou nápravou tohoto stavu a finanční participací MŠMT, například jako pilotního projektu. A pochopitelně očekávám, že se konkrétní odpovědní pracovníci do diskuse zapojí. Ostatně jde někdy jen o copy-and-paste…

Zkusme si to alespoň nanečisto: jaký je váš názor?



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.