Jan Wagner: Vzdělávací portál Zlínského kraje

pondělí 15. prosince 2003 ·

Vzdělávací portál měl vzniknout v rámci Projektu II SIPVZ. Centralistické pojetí ale už zřejmě nemá šanci, a tak se dočkáme jiných řešení. Zlínský kraj vytvoří ve spolupráci s firmou Microsoft vzdělávací portál na bázi MS Class Server. Co vše si zlínské školství od budoucího portálu slibuje?

O školských portálech se už napsalo mnohé, na České škole jsme na jaře letošního roku informovali o vizi a realitě MŠMT v článcích Školský vzdělávací a informační portál: jaká je vize ministerstva? a  E-gram.cz: resuscitace jednoho zapomenutého webu . Problematikou vzdělávacího portálu se v rámci SIPVZ zabývá i pracovní skupina sekce SIPVZ, kde jsou například i zástupci JSIUnie CZESHA, studii zpracovává i ÚIV. Ministr informatiky Vladimír Mlynář pak předpokládá, že vzdělávací portál bude součástí  portálu státní správy . Školské portály spustily i soukromé firmy a existuje i řada řešení nadšených amatérů. Dalším impulsem ve vývoji se nyní stává angažmá krajů. V Kraji Vysočina společnost Unicorn Multimedia od října 2003 spouští projekt portálu s názvem Škola bez hranic a dalším portálovým řešením pro školy má být ve Zlínském kraji  podle tiskové zprávy  vytvořen ve spolupráci se společností Microsoft.

Záběr portálu bude podle mezi společností Microsoft a Zlínským krajem uzavřené dohody široký:

Microsoft ve spolupráci se Zlínským krajem vytvoří softwarovou infrastrukturu pro portál Zlínského kraje, online vzdělávací portál Zlínského kraje a řešení pro e-learning. Dále společnost Microsoft poskytne Zlínskému kraji licence potřebného Microsoft softwaru, tvořícího stavební bloky portálu, za zvýhodněné ceny, specificky určené pro školní komunitu. Cílem je vytvoření dostupného technologického základu pro podporu procesů a procedur zahrnujících:

  • Online komunikaci občanů a samosprávy Zlínského kraje
  • Online služby samosprávy občanům Zlínského kraje
  • Online informační zdroje pro studenty a učitele
  • Online komunikaci mezi rodiči a učiteli, učiteli a studenty a studenty navzájem
  • Online nástroje určené učitelům pro zlepšování výukových metod, zjednodušení administrativních úkonů a poskytující přizpůsobitelné výukové kurzy s přímou studentskou vazbou v reálném čase
  • Online celoživotní odborné vzdělávání a rozvoj jak učitelů tak administrativních pracovníků školství i samosprávy
  • Zjednodušení samosprávných a školních administrativních procesů

Základem školského portálu Zlínského kraje, jehož maketu si můžete prohlédnout na adrese portal.zlinedu.cz, bude Microsoft Class Server. Řešení budované jako pilotní projekt financovaný z prostředků Projektu II SIPVZ (řešitelem je Středisko služeb školám zlínského kraje se sídlem v Uherském Hradišti) ve výši téměř dvou milionů korun bude využívat všech 431 škol Zlínského kraje, které budou moci využít 70 000 bezplatných klientských licencí. 

Protože celý projekt přináší řadu nových prvků, položil jsem několik otázek Janu Tomanovi ze společnosti Microsoft, který se oblasti školství z titulu funkce EDU & Local Government Account Manager dlouhodobě věnuje. Nejprve jsem se zeptal na partnery celého projektu.

V současné době je zákazníkem projektu Portálu školství Služba škole Zlínského kraje, která spolupracuje již delší dobu s firmou DAT Uherské Hradiště, která se tímto stává hlavním dodavatelem řešení ("prime contractor"). Jan Toman zdůraznil: " Za důležité považuji, že je to firma také vývojářská, která bude provádět uživatelské přizpůsobení a další rozvoj školského portálu Zlínského kraje. Dále v době přípravy projektu nashromáždila značné množství analytických informací o potřebách a požadavcích školské veřejnosti. Tyto informace budou jistě nejlepší základem pro informační část portálu."

DAT je kromě jiného i významným poskytovatelem internetového připojení a linuxových řešení ve Zlínském kraji, který kromě jiného připojil 50 škol za zvýhodněné ceny, škálovatelné řešení v násobcích 64 kbps stojí měsíčně 1600 Kč za každých 64 kbps. Na projektu se ve formě dodavatelů ("sub-contactor") budou podílet ještě další společnosti: "Již nyní můžeme hovořit o společnosti WebZone, která je partnerem spol. Microsoft v implementaci portálových technologií a společnost Autocont, která je partnerem společnosti Microsoft pro implementaci e-learningu na platformě Class Server. Účast certifikovaných partnerů při přípravě infrastruktury řešení školského portálu je pro Microsoft zárukou kvalitní, rychlé a spolehlivé služby zákazníkům."

Od regionálních firem si Microsoft slibuje mnohé: "Spolupráce s lokálními firmami, a společnost DAT je toho nejlepším příkladem, má za účel podpořit lokální ICT firmy, posílit jejich postavení v rámci regionu (a později ČR a EU), přenést znalosti, zkušenosti a  podporu co nejblíže zákazníkům a samozřejmě udržet lokální zaměstnanost při co nejvyšší úrovni a konkurenceschopnosti pracovníků."

Dále jsem se zajímal o názor Jana Tomana na aktivitu a možnosti krajů a obcí jako zřizovatelů v oblasti ICT i na případnou odlišnost vedení zlínského kraje v přístupu k této problematice: "Zřizovatelé škol jsou v přemýšlení o problematice ICT na různé úrovni. Rozdílnou měrou si uvědomují svou odpovědnost za úroveň školy (škol) které zřizují a to platí i pro oblast ICT. Není divu, že některé obce, které se o svou školu nestarají se pomalu či rychle vylidňují, roste v nich nezaměstnanost a další negativní jevy. V obecné rovině se krajské úřady starají o problematiku ICT ve školách velmi dobře, neboť si asi uvědomují význam vzdělané pracovní síly pro úspěch kraje jako celku. Zlínský kraj v tomto ohledu nepředstavuje výjimku a pokud k tomu připočteme pověstnou podnikavost "zlíňáků", tak se není čemu divit, že nejrychleji reagovali a společně jsme se dohodli na projektu takového rozsahu."

V této souvislosti musím ještě připomenout akademickou sféru, na projektu by měla participovat i zlínská Univerzita Tomáše Bati a podle posledních zpráv bude MS Class Server používat i pražská ČVUT místo několik let využívaného systému WebCT. Jan Toman také v posledních měsících na mnoha fórech informoval o tom, že společnost Microsoft připravuje dlouhodobý plán na rozvoj spolupráce se školstvím, který jako jednu z částí obsahuje i aktivity v oblasti celoživotního vzdělávání pedagogů a podporu inovativních přístupů při zavádění moderních výukových metod do českého školství. Školský portál Zlínského kraje je součástí tohoto plánu, ale detaily Jan Toman stále ještě tají: "Dovolte mi, abych nepředbíhal, vše dáme ve známost v pravý čas. A ten přijde již brzo."

K problematice zlínského vzdělávacího portálu, e-learningu a řešení MS Class Server se ještě vrátíme a zároveň jistě všichni dostanete příležitost si vše on-line vyzkoušet.



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.