Jan Wagner: Thajská lekce

čtvrtek 4. prosince 2003 ·

Thajské ministerstvo informačních a komunikačních technologií zahájilo projekt, který má umožnit přístup širokých vrstev obyvatel k informačním technologiím. V prvním roce projektu hodlá zprostředkovat prodej milionu levných PC. U nás se už několik let opakují přísliby daňových úlev, skutek ale utek.

Thajsko má dnes přes 65 milionů obyvatel, hrubý domácí produkt na obyvatele je kolem 7000 dolarů a koupě osobního počítače se softwarem je nad možnosti většiny jeho obyvatel. Thajské ministerstvo informačních a komunikačních technologií chce v prvním roce projektu podpory zvyšování informační gramotnosti v rámci dodávek levných PC pro široké vrstvy obyvatel zorganizovat prodej plného milionu PC. Předpokládá se dodávka 700 000 stolních počítačů včetně monitoru a softwaru v koncové ceně 250 dolarů300 000 notebooků v ceně 465 dolarů, kromě lokálních výrobců se angažují i globální hráči, jako například HP. V dalších letech se má počet distribuovaných PC pohybovat kolem 1,2 milionu ročně. Protože se do cenových limitů nepodařilo „vměstnat“ licence operačního systému MS Windows a MS Office, počítače budou mít předinstalovaný lokalizovaný systém Linux TLE - Thai Language Extension včetně Office TLE, lokalizované verze OpenOffice.org.

Počítače pochopitelně nejsou postaveny z nejnovějších prodejních hitů: stolní model má procesor Intel Celeron 1 GHz, 128 MB RAM, 20GB pevný disk, 52x CD-ROM, 15“ monitor, faxmodem a reproduktory, notebook má procesor Intel Celeron 800 MHz, 10.2“ LCD display, 128 MB RAM a 20GB pevný disk, CD-ROM mechanika bude dodávána za příplatek. Zájemci zaplatí úvodní poplatek 24 dolarů a předpokládá se čerpání zvýhodněných spotřebitelských úvěrů.

Podle thajských odborníků uživatelé, kteří nikdy s počítačem nepracovali, zvládnou ovládání libovolného grafického uživatelského rozhraní, a Thajci tedy nebudou mít s lokalizovaným Linuxem s KDE problémy. Microsoft thajský trh zanedbal a pro MS Windows nabízí jen dokumentaci pro začátečníky. Podle některých komentátorů snížil Microsoft cenu za licence balíku MS Windows a MS Office pro thajský projekt na pouhých 37 dolarů, přitom pirátské výlisky jsou k sehnání již za čtyři respektive, osm dolarů. Připomeňme, že OEM verze MS Windows XP a Office XP SBE se u nás prodávají za zhruba 2600 Kč a 7800 Kč. Linux je v Thajsku oblíbený, největší thajský lokální výrobce a zároveň i prodejce Laser Computer s podílem 40  % na trhu, dodává PC pouze s OS Linux.

Česká podpora prosazovaná ministrem informatiky Vladimírem Mlynářem cestou daňových úlev (viz například vládní návrh poslanců Vladimíra Mlynáře, Vlastimila Tlustého, Bohuslava Sobotky, Cyrila Svobody a dalších z července 2000) má podle mého názoru řadu nedostatků. První spočívá v tom, že u nás máme asi 1,5 milionu osob samostatně výdělečně činných (tedy se živnostenským listem), kteří již plánované úlevy mohou běžně používat a zřejmě je často i zneužívají. Druhý nedostatek je v určité administrativní náročnosti pro ty, kteří dosud daňové přiznání nepodávají, a třetí v časovém odstupu mezi nákupem a úlevou, který může být větší než rok. Poslední nedostatek je nepříjemný především při koupi na splátky, kdy se platí úroky z plné ceny. Výše daňové úlevy by byla zpravidla 15  % z pořizovací ceny. Před několika lety jsem v reakci na Mlynářův podnět navrhoval dočasné zařazení ICT zařízení do snížené sazby DPH 5  %, které by bylo výrazně jednodušší a přineslo by okamžitý efekt. DPH je ale pro socialistické vlády nedotknutelnou dojnou krávou.

Podle řady studií se předpokládá využití thajských zkušeností i v dalších rozvojových zemích v Asii nebo v Jižní Americe. Zahájení prodeje se zúčastnilo v Bangkoku 35 000 zájemců, z nichž někteří dokonce přespávali, aby se mohli přihlásit k odběru mezi prvními, v průběhu prvního měsíce se přihlásilo téměř 300 000 zájemců. Protože mezi kupujícími je hodně studentů i učitelů, můžeme v Thajsku i v jihovýchodní Asii očekávat odlišnou strukturu softwarového trhu než v USA nebo v Evropě: podle odhadu Gartner bude mít v Thajsku Linux podíl dokonce 70 %. Linux se uhnízdil i na thajských školách, z nich je už téměř 5000 připojeno k Internetu v síti SchoollNet Thailand, kde je oblíbena distribuce Linux SIS - Linux School Internet Server.



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.