Pavel Stopa: Přírodověda od LANGMasteru

Tuesday, November 18, 2003 ·

V těchto dnech se softwarové firmy předhánějí v nabídce výukového a vzdělávacího softwaru pro školy. Nabídka firmy LANGMaster dorazila také do naší školy a to v podobě balíčku cédéček pod názvem Brána vědění. Vyzkoušel jsem za vás tituly Přírodověda 1 a 2 (9-12let).

Letos poprvé dostaly školy možnost nakoupit si vzdělávací software, na který dostaly peníze od MŠMT, dle vlastní úvahy. Do konce prosince si mohou vybrat evaluované tituly ze seznamu VSW, jenž najdou na adrese www.e-gram.cz.


K instalaci pevné nervy

Ačkoliv je na přiloženém letáku instalace podrobně popsána, zdála se mi být příliš komplikovaná. Vkládat při instalaci do mechaniky nejprve cédéčko Start, pak další s názvem Instalace, dále pak vlastní tituly Přírodovědy a nakonec ještě jednou CD-ROM Instalace mě od práce stále víc odrazovalo. To jsem však ještě netušil, že po špatném načtení jednoho souboru z CD bude instalace ukončena se strohou hláškou Instalace nemůže pokračovat a bude ukončena. Žádná obvyklá volba opakovat – přeskočit – zrušit, ale jen suché ukončit. Instalaci jsem musel zopakovat celou od začátku, protože ani cédéčka, která již instalátor pracně načetl, se v seznamu tvářila, jako by nainstalovaná nebyla. Nicméně po hodině úmorné práce jsem měl celý komplet na harddisku a mohl jsem se ponořit do tohoto bezmála třígigabajtového díla o přírodovědě.



Všechno v pohybu

Na českém trhu s multimediálními tituly je tento titul jedním s nemnoha, který umožňuje i žákům prvního stupně samostatně „nastudovat“ určitou pasáž z učiva. Všechna témata jsou prošpikována spoustou obrazového materiálu, řadou videoklipů a animací i zvukovými záznamy. Bohužel však nezapřou svůj původ, a tak se můžeme setkat u ilustračních obrázků či videoklipů s polskými texty.

U některých videoklipů je zase až příliš přehnané vystoupení figurantů předvádějících pokusy, které může odvést pozornost od samé podstaty pokusu. Zvolená hudba na pozadí animací a videoukázek na mě působila někdy až rušivě. Naopak některé animace ve mně zanechaly silný dojem a mohu říci, že je lze ve vyučování určitě s úspěchem využít. V případě tohoto výukového programu počítač pracoval jako diaprojektor, magnetofon, videomagnetofon a učebnice v jednom a opět či nicméně mi dokázal nepostradatelnost učitele ve výuce.


Země, voda, vzduch

Přírodověda 1 (9-12 let) obsahuje témata:

  • vzduch;
  • voda na zemi;
  • horniny, nerosty,
  • půdy;
  • fauna a flóra;
  • člověk a prostředí.


Tato témata jsou dále členěna a vysvětlují fyzikální, chemické a jiné vlastnosti jevů či zákonitostí a člověka.

Přírodověda 2 (9-12 let) se věnuje:

  • krajině a jejímu reliéfu;
  • fyzice atmosféry a klimatu;
  • vodě ve světě, půdě a horninám;
  • zoo a fytogeografii;
  • člověku a jeho prostředí.


Témata v Přírodovědě 2 jsou členěna podobně jako v Přírodovědě 1 na další okruhy, ve kterých opět vysvětluje podstatu jevů či chování z hlediska fyzikálního, chemického či společenského.

Anotaci výrobce, resp. oficiální recenze najdete pod odkazy Přírodověda 1, resp. Přírodověda 2. Oba tituly svým záběrem pokrývají širokou oblast daleko přesahující učivo přírodovědy na 1. stupni. Možná i proto, že vychází z jiného vzdělávacího prostředí než českého. Témata se v podstatě věnují živé a neživé přírodě obklopující člověka. Titul na mě působil jako encyklopedie s někdy ne příliš vhodnými formulacemi, jež jsou pro žáky prvního stupně někdy až příliš složité.

 

Opakuj a testuj

Tento výukový či vzdělávací titul obsahuje také možnost zopakovat si nabyté znalosti formou odpovědí na tvůrci připravené otázky. Dalším vylepšením je jakési shrnutí probrané kapitoly ve formě jednoduchých a výstižných vět, které jsou pro zpestření předčítány. V průběhu procházení má uživatel možnost vyzkoušet si nově nabyté poznatky také splněním praktických úkolů, které jsou v nabídce programu.

Při „studiu“ s tímto titulem si lze dělat poznámky a to přímo v programu. Záložky jsou další z malých vymožeností připodobňujících výuku s počítačem klasické učebnici. Samozřejmostí je výkladový slovníček všech použitých pojmů v celém titulu včetně hypertextových odkazů na ně.


Shrnutí

Vzhledem k tomu, že v současné době je český trh s multimediálními tituly zaplněn hlavně testovacími programy, si myslím, že posuzovaný titul Přírodověda je cestou, kudy by se mohly výukové a vzdělávací tituly v Česku ubírat. Nejsem ovšem zcela přesvědčen o tom, že cíle se dosáhne pouhým překladem z cizího jazyka. Myslím, že by stálo za zvážení poučit se z těchto titulů, jejich kladů i záporů, a postavit český studijní materiál šitý na naše podmínky. Přes všechny nedostatky je však tento, po právu multimediální titul, povedený a určitě si najde své místo ve školách.

Zdroj: LANGMaster

Cena multilicence pro školu:
Přírodověda 1 - 995 Kč
Přírodověda 2 - 995 Kč



Pavel Stopa

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.