Kateřina Bavorová: Jaro Evropy – mezinárodní vzdělávací projekt k rozšíření EU

pátek 28. listopadu 2003 ·

V letošním roce proběhne již druhý ročník akce, během níž se žáci a studenti mohou zapojit do aktuálních událostí Evropské unie. Děti mohou představit svou zemi či kraj tím, že popíší místní tradice, architekturu či jiné zvláštnosti. Mohou též vypracovat jakéhosi miniprůvodce, který by cizince přiměl k návštěvě jejich regionu.

V loňském roce bylo cílem seznámit školáky s Evropskou ústavou. Zaregistrovalo se téměř 6000 škol nejen ze zemí Unie, ale i z kandidátských zemí. Nejlepší projekty byly oceněny a všechny zaregistrované školy obdržely účastnický certifikát.

Vzdělávací instituce, které mají o účast v tomto projektu zájem, by měly ve školním roce 2003 – 04 pracovat na tématu rozšíření Unie (nemusí jít jen o samotný proces rozšiřování, ale i o bližší seznámení s ostatními zeměmi, evropskými osobnostmi atd.), nejlépe v několika předmětech. Výsledky své práce pak představí v prvním jarním týdnu ve své škole. Proto název Jaro Evropy - Spring Day in Europe.


V hlavní roli děti

V rámci projektu Spring Day in Europe mohou děti představit svou zemi či kraj tím, že popíší (stačí jedna strana a dvě doprovodná foto) místní tradice, architekturu či jiné zvláštnosti. Mohou též vypracovat jakéhosi miniprůvodce, který by cizince přiměl k návštěvě jejich regionu. Starší studenti mohou přemýšlet o hodnotách, na nichž je evropská civilizace postavena, a na způsobech, jak je uvádět do života. Zajímavá může být i práce na místních legendách a pověstech. S mladšími dětmi lze pracovat na výtvarném zpracování loga pro budoucí Evropu. Na uvedených aktivitách mohou studenti pracovat samostatně či se o ně podělit se svými zahraničními partnery. Vše je možno publikovat na internetových stránkách European Schoolnet. Na základě těchto témat mohou též probíhat studentské výměny či projekty Comenius.

Téma této akce je jinak poměrně široké a může zahrnovat jak politologickou diskusi pro maturanty, tak zdramatizování pohádek různých evropských autorů v podání mladších dětí. Oblíbené jsou například i kulturní balíčky, v nichž si děti z partnerských škol vyměňují dopisy, pohlednice a prospekty ze svých měst, nahrávky písniček, fotografie či jiné předměty, které by cizincům přiblížily jejich zemi.

Inspiraci, pokud již na nějakém „evropském tématu“ nepracujete, můžete načerpat třeba na výše uvedené adrese myEurope. Vedle toho můžete využít i výsledky práce z mezinárodních výměn či projektů, na nichž se vaše škola podílí. Zaregistrovat školu (nebo jinou vzdělávací instituci) lze na www.futurum2004.eun.org , kde stačí vyplnit elektronický formulář (v angličtině, francouzštině či němčině). Za účast obdržíte elektronický certifikát a e-mail, který vám zašle zakladatel webu Tim Berners-Lee ze ženevského výzkumného ústavu CERN.


Jaro Evropy v českých školách

Na stránce European Schoolnetse postupně budou objevovat tipy na aktivity, které můžete ve škole uskutečnit, některé z nich budou i v češtině. Máte-li další dotazy, obraťte se na Kateřinu Bavorovou, a to na e-mailovou adresu katerina.bavorova@seznam.cz . Nabízím vám pomoc i při hledání zahraničních partnerů. Přeji vám hodně štěstí při znovuobjevování starého kontinentu.

Tato akce je pouze jednou z mnoha aktivit mezinárodního sdružení European Schoolnet, které sídlí v Bruselu a spravuje internetové stránky www.eun.org, jež mají přispět ke spolupráci evropských učitelů, studentů, ale i vedoucích pracovníků z oblasti vzdělávání. Stránka vzniká ve spolupráci s dvaceti třemi ministerstvy školství, Evropskou komisí a obchodními partnery.

Jejím hlavním cílem je problematika zavádění informačních technologií do výuky a je jakousi nadstavbou nad národními a regionálními weby, která by měla vést ke komunikaci a výměně zkušeností na mezinárodní úrovni. Její obsah vychází z potřeb jednotlivých členů sdružení.

Tento vícejazyčný portál může být zdrojem důležitých informací pro každého, kdo se zabývá oblastí školství a vzdělávání.

Evropský vzdělávací portál

Sekce nazvaná eSchoolnet je určená učitelům všech předmětů na různých stupních škol, kteří zde najdou velké množství materiálů, novinek, činností pro žáky, praktických návodů, diskusí s dalšími evropskými učiteli a příležitostí k sebevzdělávání.

Novou aktivitou sdružení je výchovný portál pro děti Zap, který mohou používat samostatně, či s pomocí učitele nebo rodičů.

Na stránce se vytvořilo několik dalších celoevropských vzdělávacích sítí. Například na Virtual School (Virtuální škola) se nacházejí online učební materiály, tipy a aktivity pro základní předměty. Aktivity zaměřené na evropské záležitosti (občanství, cestování, kulturní rozdíly, evropská spolupráce) poskytuje sekce s názvem myEurope. Najdeme zde též diskusní fórum pro školy, které jsou zapojeny v evropském vzdělávacím programu Comenius. School Managers Centre (Centrum pro vedoucí pracovníky) zase umožňuje výměnu zkušeností z vedení školských institucí. K výměně zkušeností mezi špičkovými institucemi zaměřenými na rozvoj výukových technologií slouží European Network of Innovative Schools.


Ceny a projekty

Učitelé a žáci z různých evropských zemí se mohou zúčastnit jedné z mnoha dalších iniciativ. Např. eSchola oceňuje aktivity, jež jsou přínosem pro rozvoj výuky s využitím nových technologií. Zajímavostí je European Young Consumer Competition (Soutěž pro mladého evropského spotřebitele) zaměřená na problematiku konzumní společnosti. V programu eXplora mají mezinárodní týmy studentů s učiteli možnost vytvořit digitální projekty na zvolené téma.

European Schoolnet umožňuje vytváření online komunit prostřednictvím chatů a s možností sdílet soubory a publikovat vlastní práce na webu.

Významným zdrojem informací je tento site i pro odborníky z oblasti vzdělávání a pracovníky zodpovědné za změny ve vzdělávacím systému. Mohou zde totiž nalézt neustále aktualizované informace a zprávy o vzdělávací politice v jednotlivých státech, studie, analýzy, dokumentaci a příklady ze škol, a to prostřednictvím zpravodajství (news), sekce INSIGHT, poskytující výsledky výzkumů a statistik, a sekce dot.SAFE, která monitoruje a podporuje bezpečnost dětí na Internetu.


Inovace a výzkum

European Schoolnet spolupracuje s evropskými výzkumnými centry na vývoji nástrojů a služeb v oblasti informačních technologií (CELEBRATE, VALNET), budoucnosti vzdělávání (ERNIST), spolupráce národních vzdělávacích webů (European Learning Resources) a spolupráce škol (OASIS).



Kateřina Bavorová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.