Vít Berka: Vydávání obědů do jídlonosičů

úterý 11. února 2003 ·

Dotaz: Jak postupovat v případě, jestliže si učitelé chtějí brát obědy do jídlonosičů. Mají na to nárok? Jaký předpis tuto problematiku řeší? Možnost odnášení jídla ze školní jídelny v jídlonosičích není žádným předpisem upravena.

Stravování zaměstnanců škol a školských zařízení se řídí ustanovením § 140 zákoníku práce, vyhláškou č. 48/1993 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů, dále pak pro příspěvkové organizace zřízené obcí nebo krajem platí ustanovení nařízení vlády č. 137/1989 Sb., o závodním stravování.

V ustanovení § 1 vyhlášky č. 48/1993 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů je uvedeno: „Školním stravováním se podle vyhlášky rozumí společné stravování dětí a žáků a pracovníků předškolních zařízení, škol a školských zařízení.“

Dále § 3 citované vyhlášky stanoví: „Vedoucí jídelny, která byla zřízena jako právnická osoba (dále jen „vedoucí“), nebo ředitel školy, jejíž součástí jídelna je (dále jen „ředitel“), určí podle místních podmínek podrobnosti provozu tak, aby zajistil plnění úkolů. Podrobnosti provozu projedná vedoucí nebo ředitel se zřizovatelem, zástupci rodičů nebo jiných zákonných zástupců žáků (dále jen „zákonní zástupci žáků“) a žáků věkové kategorie středních škol, a pokud je jídelna právnickou osobou nebo slouží více školám i se zástupci škol.

Vyhláška v § 6 rovněž stanoví že, pracovníci školy mohou v průběhu pracovní směny odebrat v jídelně nebo zařízení jedno hlavní jídlo; trvá-li pracovní směna déle než 11 hodin, mohou pracovníci školy odebrat dvě hlavní jídla, pokud jsou tato jídla připravovaná pro žáky.

Pokud jídelna provozuje hospodářskou činnost - poskytování stravovacích služeb veřejnosti - musí být tato činnost časově nebo prostorově oddělena od školního stravování.

Z výše uvedeného vyplývá, že ředitel školy nebo vedoucí školní jídelny, pokud je jídelna právnickou osobou, ve vnitřním předpisu stanoví společně se souhlasem hygienika podrobnosti provozu školní jídelny i za jakých podmínek mohou strávníci odebrat oběd do jídlonosičů.

Odnášení jídel v jídlonosičích by mělo být z provozních důvodů spíše ojedinělou záležitostí.


Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.