Petr Fořt: Linux? Prostě paráda...

Tuesday, February 4, 2003 ·

Operační systém Linux si v poslední době nachází řadu příznivců nejen mezi specialisty. Pro uživatele je zajímavý nejen svou stabilitou, ale především i cenou, která je prakticky nulová. Na naší škole jsme Linux nasadili a rozhodně nelitujeme. Zde jsou naše zkušenosti…

Naše škola se již řadu let systematicky buduje výpočetní techniku jako nástroj pro výuku. Našimi nejznámějšími výsledky jsou především autorství ucelené řady učebnic mapujících problematiku výuky CA technologií a projekt REPAIR 2000 zaměřený na minimalizaci administračních zásahů (viz tento  článek ).

Naši poslední aktivitou je pokus nasadit do výuky Linux. Původní řešení bylo směřováno pouze na oblast serveru pracujícího jako distribuční server záloh pro metodiku REPAIR 2000, která mimo jiné umožňuje administrovat šest učeben v několika hodinách měsíčně řádově za několik set korun. Původní záměr byl ovšem rozšířen i na běžné uživatele. Není tajemstvím, že poslední distribuce Linuxu poskytují ve své instalaci řadu zajímavých řešení a aplikací pro kancelář, počítačovou grafiku a internet.

Co bylo potřeba?

Ve výběru distribuce Linuxu jsme vsadili na řešení, které je již tradiční v našem regionu – distribuci RedHAT 8. Samozřejmě jsou i jiné alternativy, důvodem výběru byla spíš tradice než konkrétní záměr. Výhodou této distribuce je její velmi detailní popis na internetu a velmi zajímavá podpora při řešení problémů. Instalační proces v češtině je samozřejmostí.

Prvním problémem při nasazení Linuxu ve školním prostředí je jistě jeho neznalost. Pryč jsou ovšem doby, kdy se jednalo o příkazovou řádku. RedHAT 8 obsahuje velmi pěkné grafické prostředí a je možné jej prakticky zcela bez problémů v tomto prostředí také přihlašovat. Takže se uživatel s příkazovou řádkou prakticky nesetká.

Pro instalaci jsme zvolili jednu učebnu a Linux nainstalovali jako multiboot na samostatný diskový oddíl. Vlastní instalaci stačí pro její funkci (včetně odkládacího souboru) přibližně 2 GB diskového prostoru. Je tak možné aktivovat původní operační systém a alternativní Linux. Samozřejmě došlo i k úpravě metodiky nástroje REPAIR 2000, který vše automaticky administruje.

Z technického pohledu považuji za opravdu šťastnou volbu především nový souborový systém EXT3, který je vybaven žurnálováním. Jedná se o vysoce výkonný a především stabilní systém postavený na „filosofii“ používané dříve pouze u špičkových serverů (např. Reiser FS). Samozřejmostí je viditelnost i diskových oddílů využívajících FAT, FAT32 nebo NTFS. Lze tak zcela bez problémů sdílet na disku dokumenty například pro integrovaný Open Office, který poskytuje v této distribuci nejen plně české prostředí, ale také kontrolu pravopisu.

Osobně jsem Linuxu vyčítal vždy nekvalitní zobrazení textu a fontů. Existuje sice možnost integrovat do Linuxu TTF nebo ATM fonty, které jsou Linuxem přímo podporovány, ale od uživatele to vyžaduje jistý specifický zásah, který může být problematický. Distribuce RedHAT 8 již ovšem tento problém řeší s využitím nové technologie zobrazování fontů a vyhlazením jejich hran. Jedinou výjimkou je integrovaný internetový prohlížeč Mozilla, který ještě podporu technologie XFT neobsahuje. Řešení je více než snadné. Postačuje stáhnout z internetu aktuální verzi 1.3a s podporou XFT a pomocí příkazu rpm původní verzi odinstalovat a nainstalovat novou. Prohlížeč lze dodatečně zkonfigurovat souborem userChrome.css tak, že vše vypadá naprosto perfektně. V oblasti internetu je to jediné, co je možné Linuxu vytknout. Výhodou je bezesporu také vysoce kvalitní mail software.

Jako hardware jsme pro instalaci využili počítače s procesory Celeron 333 MHz, 10GB diskem a 128MB RAM, což v dnešní době není nijak nedostupné. Operační systém na této konfiguraci pracuje zcela komfortně a bez problémů.

Server, ten nemá chybu

Dlouhá léta bezchybného provozu Novell serveru produkovala jistou dávku konzervatizmu, ale Linux překonal naše představy. Nespornou výhodou je již jmenovaný souborový systém EXT3, který mimo jiné můžete běžně zálohovat poslední verzí Norton Ghost 2003. Tak se nemusíte obávat problémů při „laboraci“. Další výhodou je jednoznačně podpora TCPIP protokolu a existence SAMBA serveru. Ten můžete administrovat třeba z domova pomocí http rozhranní SWAT.

Ve spojení s DHCP serverem je možné disky na Linuxu sdílet prakticky ze všech běžných operačních systémů včetně DOSu. V současné době využíváme také integrovaného web serveru APACHE pro potřeby školního intranetu a FTP serveru pro zpřístupnění dat studentům z domova tak, aby mohli pracovat na cvičeních a nemuseli je přenášet na disketách. Poslední lahůdkou je využití sledovacích nástrojů VNC pro Linux. Je tak možné přistupovat a monitorovat práci studentů z Windows i Linuxu nebo naopak demonstrovat jednotlivé úlohy.

Pro nás znamená Linux především velmi komfortní řešení serveru pro administraci REPAIR 2000. Prakticky Linux ušetřil škole poměrně slušný balík financí a vyřešil řadu technických problémů. V pozici serveru pro výuku nemůžeme mít tedy k Linuxu absolutně žádnou výtku, navíc jej můžete použít jako router, firewall apod. Pokud nemáte k Linuxu z počátku důvěru, můžete ukládat data na běžný souborový systém, dostupný z běžných operačních systémů. Navíc můžete data bez problémů sdílet přes lokální síť (SAMBA) nebo přes ftp a http.

Konkrétní konfiguraci sítě můžeme samozřejmě poskytnou i jiným školám, které řeší obdobný problém jako my, nebo prostě chtějí ukázat studentům i jiné možnosti, jak řešit problémy v oblasti informačních technologií, a dát tak studentům znalosti užitečné pro praxi.

Informace?

Jako poslední perličku jsem si nechal řešení jediného problému s ovladačem pro zcela novou grafickou kartu nVidia GForce 4 MX 440 SE. Její podpora v distribuci RedHAT 8 byla problematická, a proto jsme mailem kontaktovali přímo support centrum firmy nVidia. Reakce přišla do třiceti minut a vše bylo vyřešeno. Navíc přímá podpora tohoto zařízení bude obsažena v další distribuci RedHAT 8.1. Při řešení jakýchkoli problémů lze jednoznačně doporučit využití skvělých vlastností vyhledávače www.google.com.

Závěrem mi dovolte poznámku: šest učeben připojených na server Linux s lokálním intranetem uživatelskými konty dostupnými i z domova, špičková stabilita a vzdálená administrace. Takto spravovaná učebna metodikou REPAIR 2000 bez potřeby administračních zásahů při zachování plné otevřenosti stanic pro výuku. Není to ideální situace na škole? Kdysi mi jeden uznávaný specialista z oblasti IT řekl, že konečně bude spousta času na to, rozvíjet „výpočetku“ na školách novými směry.



Petr Fořt

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.