Pavel Stopa: Pro zpestření dějepisu

čtvrtek 13. února 2003 ·

Tentokrát vám nabízíme dva malé programy, kterými můžete zdarma okořenit výuku dějepisu nebo vlastivědy. První z nich vás přenese do starého Egypta, druhý do Májské kultury.

Program Cheops je jakýmsi překladačem našeho písma – latinky do obrázkového staroegyptského písma – hieroglyfů. Přímo se tak nabízí pro zpestření výuky dějepisu či historické části vlastivědy na 1. stupni (děti si mohou např. přeložit své jméno). Součástí programu je i tabulka s hieroglyfickými číslicemi a jejich převodem do našich arabských číslic. Nevýhodou programu je to, že výsledek nelze přímo vytisknout. K tomu je zapotřebí sejmout obrazovku (PrintScreen) a obrázek vytisknout z nějakém grafickém editoru. Sbalený prográmek (1,05 MB, *.zip) lze stáhnout odsud. Po rozbalení a instalaci běží na operačních systémech Windows 3.11, 95, 98, ME, NT (2000).

Druhým prográmkem je strategická hra Yucata, která pochází z Májské kultury. Je určena dvěma až čtyřem hráčům a rozvíjí strategické myšlení. Cílem hry je získat co nejvíce jasně zbarvených kamenů. V nastavení programu je možno měnit jak jazyk, tak i třeba druh hracího plánu. Podrobnější popis hry, její pravidla a ovládání aplikace najdete v anglickém návodu, který je ukryt v nápovědě. Tato, pro modemové připojení poněkud větší (2,65 MB *.zip) hra je zdarma ke stažení zde. Funguje na stejných operačních systémech Windows jako výše popsaný Cheops. Své uplatnění jistě najde v nějakém zájmovém kroužku či jako doplňkový úkol pro bystré žáky ve vyučování.



Pavel Stopa

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.