Pavel Stopa: Pro prvňáky za počítačem

čtvrtek 6. února 2003 ·

Nabízíme vám dva malé freewarové prográmky, které lze využít jak v nejnižších třídách základní školy, tak třeba ve volném čase nejmenších školáků. Seznámení s počítačem (koordinace pohybů, práce s myší…) by přece mělo být hravé.

První z nich – Tidy Up (Uklízej) je zaměřen na ovládnutí práce s myší, koordinaci oka s rukou a na estetické vnímání dětí. Po spuštění a zadání jména hráče dostanete za úkol uložit rozházené věci, které se různě povalují po jednotlivých pokojích. Pro úklid pohozených věcí lze navolit poklepání (dvojklik) myší, které si tak malé děti procvičí. Jakmile máte uklizeno, dostanete na úklid nový pokoj. Po dokonalém vygruntování celého domu vám program nabídne možnost tisku diplomu za úspěšně provedenou práci. Tento cca 800kb (sbalený *.exe) soubor pracuje se všemi operačními systémy Microsoftu a je zdarma ke stažení zde.

Druhý – Sammys Science House (Samova vědárna) je podobně jako první prográmek zaměřen na ovládnutí práce s myší, navíc však u dítěte rozvíjí strategické myšlení. Úkolem je na základě plánku sestavit stroj či jinou, dětem známou věc z jejich života. Kromě sestavení na obrazovce lze výsledný výtvor vybarvit a vytisknout. Prográmek pracuje ve třech úrovních obtížnosti (složitost je dána množstvím a tvarem jednotlivých částí). Vymožeností je pak pomocník v podobě jakéhosi čmeláka, který vám, pokud na něj klepnete, říká, co máte dělat. Pochopitelně v angličtině, což ale nemusí být na škodu. Cca 2MB (*.exe) instalační soubor můžete opět zdarma vyzkoušet a stáhnout odsud. Program pracuje se všemi operačními systémy Microsoftu s výjimkou Windows ME.



Pavel Stopa

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.