Dana Šlancarová: Začínáte digitálně fotit?

Wednesday, February 12, 2003 ·

Hodláte-li pro školu pořídit digitální aparát, ale zatím nemáte s digitální fotografií moc zkušeností, jistě rádi nahlédnete nejprve do nějaké příručky. Přinášíme recenzi dvou publikací, jejichž výhodou je nízká cena a stručný, srozumitelný jazyk.

Pro úplné začátečníky v tomto oboru jsou určeny dvě vloni vydané publikace: Digitální fotografie na počítači od Josefa Pecinovského (vydala Grada Publishing v edici V rekordním čase) a Digitální fotografie od Vlastimila Zdražila (vydal Computer Press v edici Jak na počítač). Ovšem i u nákupu příruček je radno se mít na pozoru.

Jeden třeba navnadí

Útlou knížečku Josefa Pecinovského přečtete za dvě cesty do práce a zpět, dozvíte se vše zásadní o digitálních fotoaparátech, dostane se vám podstatných fotografických rad a ještě se při čtení budete dobře bavit.

Svůj výklad začíná autor shrnutím toho, co digitální fotoaparát vlastně umí a čím se liší od fotoaparátu klasického. Následuje popis základních součástí fotoaparátu a jejich funkcí a fungování (CCD čip, paměť, zoom, konektor USB, digitální displej, optický hledáček, zdroj energie), spojený s praktickými radami pro koupi fotoaparátu (Má-li obrázek velikost 1 MB, kolik obrázků se vejde na výrobci běžně dodávanou 4MB kartu? Proč spíše nepoužívat optický zoom? Proč nekupovat nejlevější baterie?). V druhé kapitole se čtenář mimo jiné dozví, jak fotografovat (na rozdíl od klasických přístrojů je u těch digitálních nutno počítat se zpožděním), jak fotografovat potmě, jak si poradit s červenýma očima či jak pracovat s nastavením clony a času.

Ve třetí kapitole dává autor pár dobrých rad ohledně focení lidí, krajiny a architektury. Ve čtvrté kapitole učí přetahovat obrázky do počítače a organizovat je. Pátá kapitola je věnována prohlížecímu programu ACDSee a práci s ním a v závěrečné šesté kapitole se dozvíte, jak fotky otáčet, upravovat jejich velikost, jas a kontrast a jak tvořit výřezy. Pro ty, které kniha zlákala, přidává autor odkaz na webové stránky, na nichž se mohou o digitální fotografii dozvědět více.

Druhý třeba odradí

Rozsahem i obsahem podobná kniha Vlastimila Zdražila již tak zdařilá není. Z hlediska obsahu nelze autorovi nic vytknout, zdánlivě postihuje vše podstatné. Začíná u součástí digitálního fotoaparátu a pokračuje podrobným popisem ovládání a fotografování samotného (připojení ke zdroji, vkládání paměti, nastavení jazyka, času a rozlišení, režimy snímání, základní parametry expozice, panorama a videosekvence). Dále rozebírá zpracování fotografií v počítači a tisk (ten Pecinovskému chybí!) a končí stručnými radami pro nákup fotoaparátu.

Problém je v relevanci poskytovaných informací. Například k čemu je čtenáři obrázek vyteklých baterií (str. 20), fotografie diskety (str. 27) nebo „graf úbytku napětí při narůstajícím proudu u nestabilizovaného zdroje“ (str. 19)? Text je často příliš obecný (str. 5: „ovládací prvky – různá tlačítka a přepínače pro obsluhu přístroje“; str.13: paměťová šachta „umožňuje vložení paměťového média“ atd.), místy nepřesný a zavádějící (k propojení s počítačem „se nejčastěji používá … sériový port“; odkud ví na str. 21, že alkalické baterie vydrží dvě hodiny, ale akumulátor dva dny?; či srov. charakteristiku přístrojů na trhu na str. 57–58 atd.). Opravdu praktických a konkrétních rad se dostane čtenáři poskrovnu („před samotným spuštěním fotoaparátu … musíte odložit [kryt objektivu]“, str. 17).

 

Jděte do toho

Digitální fotografie se velmi rychle stává médiem dostupným pro každého a podobné příručky mohou být zvlášť pro začátečníky velmi užitečné. Škoda jen, že některé z nich jsou šité horkou jehlou a svou informativní funkci příliš neplní. Tak šťastnou ruku při volbě knihy i fotoaparátu!

Josef Pecinovský: Digitální fotografie na počítači. Grada Publishing 2002, brožura, 84 strany, 89 Kč.
Knihu koupíte také na
www.vltava.cz.

Vlastimil Zdražil: Digitální fotografie. Computer Press 2002, kroužková vazba, 72 strany, 89 Kč
Knihu koupíte také na
www.vltava.cz.

Původní článek vyšel v časopise Computer.



Dana Šlancarová

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.