Antonín Mezera: Moudrý rádce pro výchovné poradce

pondělí 3. února 2003 ·

Jestli v české pedagogické literatuře něco chybí, pak jsou to publikace pro výchovné poradce. Naštěstí se tato bílá místa nyní snaží vyplnit některá nakladatelství. V průběhu vánočních svátků vydalo nakladatelství Raabe rozsáhlou metodickou příručkou „Poradce k volbě povolání“, která je jedním z nejvýznamnějších publikačních počinů svého druhu za posledních několik let. Je to až k neuvěření, ale od vydání poslední srovnatelné příručky pro výchovné poradce uplynulo dvaadvacet let. Tak dlouho museli poradci čekat na publikaci, která je věnována velmi podstatné oblasti jejich práce – profesnímu poradenství. Popudem k vydání Poradce k volbě povolání se stal metodický pokyn ministerstva školství k zařazení vzdělávací oblasti “Výchova k volbě povolání” do vzdělávacích programů pro základní vzdělávání, který vstoupil v platnost k prvnímu září tohoto školního roku.

Obsah knihy je rozdělen do šesti na sebe volně navazujících tematických celků, které může čtenář používat naprosto nezávisle: Škola a volba povolání, Znalosti v oblasti volby povolání, Dovednosti spojené s volbou povolání, Výchova k volbě povolání, Informační servis, Pracovní listy. Najde zde nejen informace, co všechno by měl výchovný poradce a učitel v souvislosti s volbou povolání znát a umět, ale i jaké metody a informační zdroje by měl být schopen zvládnout, aby se volba povolání u jeho žáků nestala skokem do neznáma. Vzdělávací oblasti “Výchova k volbě povolání” je pak věnována druhá část publikace, která obsahuje pracovních listy, určené pro přímou práci s žáky. Publikace je též koncipována jako sborník obsahující řadu odborných příspěvků. Sborník má formu encyklopedického pořadače a nakladatelství jej hodlá několikrát ročně doplňovat o další, aktuální texty.

Jen málo podobných publikací umožňuje okamžité použití teoretických poznatků v konkrétních situacích. Tohoto problému se však kniha Poradce k volbě povolání zhostila velmi dobře a odborný text je v jednotlivých kapitolách strukturován tak, aby čtenáři opravdu usnadnil orientaci v základních oblastech profesního poradenství. Zařazeny jsou nejen důležité informace, předpisy, vyhlášky a zákony, jež by čtenáři neměly uniknout, ale i konkrétní příklady z praxe, praktické tipy, rady a doporučení, které budou dobrým metodickým průvodcem většině výchovných poradců i mnoha učitelům na 2. stupni základní školy.

Nelze si ovšem odpustit jednu drobnou poznámku. Bylo by báječné, kdyby výchovný poradce mohl využít všech nápadů, které jsou součástí této publikace. V tom mu však bude bránit jedna drobná překážka: naprosto nevyhovující časová dotace. Je to stejně paradoxní, jako by plavčík na veřejné plovárně zastával funkci učitele plavání a současně záchranáře. Počet těch, které by naučil plavat, by byl přibližně stejný jako počet právě utopených nešťastníků. Nevím, zda-li by se veřejnost spokojila s informací, že počet hodin věnovaných výuce plavání je plavčíkovi stanoven vládou, i když naprosto neúměrně potřebám plovárny, a že tonoucí mají prostě a jednoduše smůlu.

Václav Mertin, Jiří Strádal, Helena Úlovcová, Jarmila Ciprová (Ed.): Poradce k volbě povolání. Nakladatelství Raabe, Praha 2002

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.