Antonín Mezera: Kde hledat informace o nezaměstnanosti absolventů škol

Tuesday, February 11, 2003 ·

Sedmého února otevřel Národní ústav odborného vzdělávání na svých webových stránkách novou sekci s názvem „Kraje a vzdělávání“, která informuje o nezaměstnanosti absolventů škol podle jednotlivých regionů a jednotlivých oborových skupin. Nabízí tak bezesporu užitečná data, zejména pro uchazeče o středoškolské a vyšší studium.

Na stránce www.nuov.cz/kraje/page1.htm najdete jednak výběr obecnějších informací ke střednímu a vyššímu vzdělávání (Kraje a krajské instituce, Role krajů ve vzdělávání), zejména však tzv. Krajské stránky. Na nich NÚOV nabízí cenná data, která zájemci uplatní především při rozhodování o další profesní orientaci (vzdělanostní a oborová struktura v nezaměstnanosti absolventů v daném kraji, situace absolventů přicházejících na trh práce apod.).

NÚOV definuje míru nezaměstnanosti absolventů škol jako podíl počtu nezaměstnaných absolventů příslušejících k určité skupině profesí (druhu přípravy, skupině oborů, oboru vzdělávání) k celkovému počtu absolventů, tj. zaměstnaných, studujících i nezaměstnaných dané skupiny. Hodnota míry nezaměstnanosti tedy vyjadřuje, kolik procent absolventů dané skupiny je nezaměstnaných.

Podle Markéty Růžičkové budou stránky NÚOV (www.nuov.cz) ještě v tomto roce rozšířeny o další sociodemografické údaje věnované výši dosaženého vzdělání populace v krajích, stejně jako o nabídku všech škol daného regionu, kterou bude možné srovnat s mírou nezaměstnanosti podle jednotlivých oborů. Dále hodlá NÚOV nabízet informaci o tzv. přepočtené míře nezaměstnanosti absolventů škol, která sděluje, jakou míru nezaměstnanosti lze u absolventů dané kategorie v dalších letech očekávat.

Národní ústav odborného vzdělávání si nemohl vybrat vhodnější okamžik. Statistiky totiž včera potvrdily, že nezaměstnanost v lednu poprvé od pádu komunismu překonala magickou hranici deseti procent. Celorepubliková míra nezaměstnanosti je ovšem pro uchazeče jen mlhavou informací, protože nezachycuje situaci absolventů různých typů škol v jednotlivých regionech. V tom jsou údaje na stránkách NÚOV významnou pomocí.

Nezaměstnanost absolventů se totiž stává významným faktorem, se kterým by uchazeči o studium na středních, vyšších a vysokých školách měli začít před podáním své přihlášky vážně počítat. Výběr té správné školy se stává pro mnohé rodiče i žáky daleko větším oříškem než dříve…



Antonín Mezera

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.