Vít Berka: Prodej školního časopisu

středa 29. ledna 2003 ·

Dotaz: Vydáváme ve škole se žáky školní časopis. Rozhodli jsme se ho prodávat, ale vedení školy nám to nepovolilo. Je třeba o prodeji časopisu vést jednoduché účetnictví? Nebo stačí jako doklad paragony od nákupu papírů a barev do tiskárny?

V dotazu není uvedeno, kdo časopis vydává, kdo se podílí na jeho výrobě, tj. na nákladech (zda to je škola či jiná třetí osoba), jaký postoj zaujímá vedení školy k současné situaci a proč „jsme se rozhodli časopis prodávat“, zda pro nějaký předpokládaný zisk či z jiného důvodu?

Pokud by se časopis měl prodávat, muselo by se tak dít buď pod hlavičkou školy jako právnické osoby, která by tuto činnost zahrnula do své hospodářské činnosti a účetně by celou činnost, tj. příjmy i výdaje zahrnula do svého účetnictví a daňově ošetřila, nebo by tuto činnost vykonávala fyzická osoba na živnostenský list. Není však jasné, zda by toto oprávnění a podnikání některý z učitelů, kteří dnes časopis vydávají, dostal.

Pokud vedení školy nesouhlasí s prodejem časopisu – tedy s hospodářskou činností s tím spojenou, doporučuji (pokud to lze) vydávat časopis jako dosud bezplatně, popř. je možno pokusit se získat na tuto činnost sponzorský dar, aby se náklady spojené s touto činností vyrovnaly (to by se asi týkalo školy) apod.

V žádném případě nelze časopis jen tak za úplatu prodávat. Z daného lze dovozovat, že rozsah činnosti a náklad, ve kterém se školní časopis vydává, není zřejmě ani vhodnou hospodářskou činností, ani vhodným výdělečným podnikatelským záměrem.



Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.