Rudolf Pecinovský: Wikipedia – lidová encyklopedie

úterý 7. ledna 2003 ·

Wikipedia je plně otevřená všeobecná encyklopedie obsahující téměř 100 000 článků. Díky volné možnosti editace libovolného hesla se z ní velmi rychle stává kompletní a aktuální zdroj informací. Česká část je však stále mrtvá. Pojďme ji společnými silami probudit k životu.

O tomto projektu jsem se dozvěděl z článku Coto.je, placená encyklopedie? A znáte třeba Wikipedii?, v němž jsem také našel odkaz na půl roku starý článek Wikipedia: Svobodná encyklopedie, který poměrně pěkně popisuje mechanizmus fungování tohoto projektu. Jedinou změnou je, že v době vydání článku bylo v anglické sekci kolem 30 000 hesel, kdežto dnes, tj. po půl roce, jich je tam téměř 100 000 a jejich počet se dále lavinovitě zvětšuje.

Po shlédnutí domovské stránky musím přiznat, že rozsah informací a kvalita obsahu mne velmi mile překvapily. Když jsem se ale po jistém úsilí dostal na českou stránku (na hlavní stránce na ni odkaz nebyl, ale nalezl jsem jej na polské stránce), přepadly mne opět chmury. Zjistil jsem, že její text je pouze překladem stránky v esperantu, přičemž české ekvivalenty esperantských stránek, na něž se text odvolává, jsou zatím stále prázdné.



V celé české sekci jsem našel pět krátkých hesel a jedno podrobnější. Přečetl jsem si půl roku starou diskusi k článku Wikipedia: Svobodná encyklopedie a zjistil jsem, že kritizovat umíme plamenně. Za celý půlrok se ale nenašel nikdo, kdo by do encyklopedie v rozumné míře přispěl. Jediným výsledkem bylo to, že se někdo opravdu vybičoval k založení české sekce.

Myšlenka projektu mi přitom připadá nesmírně krásná: každý, kdo má chuť, vloží článek o oblasti, která je mu blízká a o níž se domnívá, že ji zná. Kdokoliv zjistí, že jsou v článku chyby, může je opravit. Vzniká tak kolektivní dílo, které se průběžně aktualizuje. Nepotřebuje žádné dotace ministerstva školství ani žádné posvěcení.


Společnými silami

Pojďme rezignovat na všechna ministerstva a schvalování a pokusme se tuto prozatím mrtvou (lépe snad „ještě nenarozenou“) encyklopedii přivést k životu. Každý z nás něco zná a leckdo je i ochoten o tom něco napsat. Máme své oblíbené spisovatele, herce, hudební skupiny, máme svá hobby a vědecké záliby. Nabídněme dětem zdroj informací, které budou k dispozici zdarma. Zdroj, jehož obsah mohou dokonce samy ovlivňovat.

Česká stránka Jak vytvořit článek je velmi stručná, takže k získání podrobnějších informací je třeba znalost nějakého cizího jazyka (nabídka je ale obrovská). Zhruba do 10. 1. 2003 jsem zaneprázdněn, ale nenajde-li se do té doby nikdo, kdo by přeložil originální informace ze stránek Wikipedia:What is an article, How to start a new pageHow to edit a page, pokusím se je do konce února přeložit a do encyklopedie vložit.

Prosím, zamyslete se nad tím, jestli a čím byste byli ochotni přispět, případně zkuste k něčemu podobnému „vyhecovat“ své žáky. Nechce se mi stále věřit tomu, že by takovýto krásný nápad neměl v naší zemi šanci na úspěch.

A ještě jeden námět: když už je domovská stránka na adrese cs/…, možná by nebylo od věci nenechávat ji jako stránku českou, ale zkusit ji budovat rovnou jako stránku česko‑slovenskou.


Předjímaná odpověď na připomínku

Ale jeden takový obdobný projekt v Česku existuje –
http://www.cojeco.cz/.“ Jmenovaný server znám. Zkuste si zadat např. heslo Čapek. Cojeco vám sice nabídne výběr z 8 Čapků, ale pokud rozbalíte Karla Čapka, obdržíte „suchý“ seznam faktů psaný klasickým stylem učebnic a encyklopedií. Naproti tomu verze Wikipedie má větší „šťávu“ a také víc odkazů na nejrůznější jiná hesla. Je na ní vidět, že ji její autoři nepsali proto, že toto heslo do encyklopedie patří, ale proto, že mají ke Karlu Čapkovi nějaký vztah a chtěli tohoto spisovatele ostatním přiblížit. Kdokoliv pak může cokoliv doplnit, anebo dokonce přidat vlastní stránku, kde vše popíše po svém.

Nejde přitom jenom o to, že Wikipedii vytváří vlastně celý svět (zdarma) a Cojeco hrstka nadšenců, kteří se uvolí pracovat za malý honorář. Z mého pohledu je základní nevýhodou projektu Cojeco právě tým editorů, kteří dohlížejí na to, aby to byla správná encyklopedie. Jenže zde se nejedná o to, mít encyklopedii, ale mít dobrý zdroj informací. Jak ukazuje Wikipedia, lidová tvořivost se v tomto směru ukazuje (alespoň dle mne) býti daleko lepším nástrojem.

Wikipedia samozřejmě také potřebuje tým „redaktorů“ (já bych je ale nazval spíše supervizory), ale ti mají mít na starosti pouze její obranu proti vandalizmu a případnou nápravu neuvážených nebo záměrně škodících zásahů. Pokud by se MŠMT uvolilo zaplatit několik takovýchto „supervizorů“, bezpečnost uložených informací by výrazně stoupla. (Neměli by ale zasahovat do textů a přetvářet je zpět na suchou encyklopedii.)



Rudolf Pecinovský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.