Radek Sárközi: Tvůrčí psaní ve škole (5) – Vydávání literárních děl

středa 15. ledna 2003 ·

Poslední díl seriálu o tvůrčím psaní se bude zabývat vydáváním literárních děl, a to nejen na půdě školy. Dočtete se o autorském čtení, školních nástěnkách, literárním sborníku, ale i možnosti využít profesionálního nakladatele. Výsledky literární tvorby žáků lze prezentovat nejrůznějšími způsoby. Nejčastější asi bývá hlasité čtení nejlepších slohových prací učitelem nebo jejich autorem. Tato podoba může mít i svoji slavnostnější variantu – veřejné autorské čtení nebo literární večer. Opravdu není nijak náročné pozvat rodiče a další zájemce u příležitosti „měsíce knihy“ do školy a připravit pro ně pásmo sestavené z literárních pokusů samotných studentů, případně i učitelů. Např. na Trojském gymnáziu Sv. Čecha v Praze se takové autorské večery staly již každoroční tradicí. Praha má také celou řadu literárních kaváren a čajoven, kde lze podobná vystoupení realizovat pro širší veřejnost.

Další možností, jak prezentovat práce žáků, je klasická školní nástěnka. Schválně si vaši školu projděte a podívejte se, jestli máte speciální nástěnku, kde mohou češtináři zveřejňovat nejlepší slohové práce. Že nic takového neprovozujete? A Proč? Moji studenti si například vyzdobili třídu vlastními experimentálními básněmi, které vytvořili na hodině literatury. Jinde jsme zase polepili studentskými „slohovkami“ celou třídu, i když pravda… šlo o práce velmi netradiční a bylo na nich více obrázků než textů.

Další možností je literární příloha školního nebo třídního časopisu. Musíte mít ale někoho, kdo rukou psané texty přepíše na počítači, aby byly čitelné. Na autory se lze spolehnout málokdy. Vlastním například několik krásných maturitních slohů, ale bohužel vám je nemohu ukázat, protože nejsou psány v elektronické podobě a nechtějte po mně, abych je luštil a přepisoval.

Jestli máte nějakého nadšence, který dokáže texty přepsat a dát jim jednoduchou knižní podobu, můžete vydat i literární sborník. Například paní profesorka Motýlová uspořádala slohové práce svých žáků na Trojském gymnáziu do vkusné knížečky s názvem Sekundární detektivní příběhy. Literární sborník můžete vydat i u příležitosti autorského čtení.

Některé školy mají dokonce neoficiální obdobu nakladatelství. Už několikrát zmíněné Trojské gymnázium vydává knihy svých literárně zdatných žáků, jako je např. Natálie Kocábová, v nakladatelství Trojkůň. Tyto projekty bohužel neiniciovali žáci, ale spíše nadšené učitelky. A většinu prací opět dělají učitelé ve svém volném čase, což je škoda, protože studenti by se mohli lecčemu přiučit.

Pokud se tedy už jednou odhodláte vydávat sborníky, nebo dokonce knihy, zkuste napodobit profesionální nakladatele, jak jsem doporučoval už ve svém seriálu Jak se dělá školní časopis. Ustanovte odpovědného redaktora, který bude dohlížet na tvorbu celé publikace, korektora, který bude ručit za jazykovou správnost, grafika, který vytvoří obálku, knihu „zalomí“ a případně dodá vlastní ilustrace. Nezapomeňte na tiráž a případně i předmluvu nebo doslov.

Teoretické poučení se může týkat dějin knižní kultury, písma, knihtisku a různých pojmů, jako je vakát, předsádka, vazba, ISBN atd. Také doporučuji seznámit žáky s autorským zákonem (http://www.nkp.cz/o_knihovnach/AutZak/Index.htm) a činností ochranných autorských svazů, jako je Dilia (http://www.dilia.cz) nebo OSA (http://www.osa.cz).

Možná vám ale škola jako publikační prostor připadá málo. Pro ambicióznější studenty jsou tu různé literární soutěže (www.sweb.cz/martina.bittnerova), internetové stránky (www.pismak.cz) nebo umělecké časopisy (Literární noviny, Tvar, Revolver revue, Host…). Případně i oficiální nakladatelství (www.ipetrov.cz). Také si můžete vytvořit svou vlastní webovou prezentaci (http://nebesky.tripod.com/index2.html).

Obcházení nakladatelství a literárních časopisů je nedílnou součástí spisovatelské řehole u nás, v Americe si většinou stačí najmout vlastního agenta, který tuto činnost obstará za vás, ale zase mu za to musíte dát část svých honorářů.

A pokud se vám podaří něco vydat, těšte se na zdrcující kritiku z pera recenzentů a literárních kritiků, dědiců slavného F. X. Šaldy (fxsalda.ff.cuni.cz). Pište ale dál, protože pod palbou kritiky to můžete dotáhnout až na členství v Obci spisovatelů (předpokladem k přijetí je vydání tří knih) nebo v mezinárodní organizaci PEN-klub (http://www.pen.cz/)!

A jedna smutná zpráva na závěr. Na autorské honoráře si nechte zajít chuť. Umělecké časopisy za otištění básní a povídek nic neplatí, a jestli chcete vydat literární debut v nějakém oficiálním nakladatelství, ještě si pár tisíc korun připlatíte.


Doporučená literatura:

Autorský zákon (http://www.nkp.cz/o_knihovnach/AutZak/Index.htm)
Dilia (http://www.dilia.cz), Osa (http://www.osa.cz) – ochranné autorské svazy
Internetové prezentace literárních časopisů (http://www.ceskaliteratura.cz/www/index.htm#b)
Literární soutěže (www.sweb.cz/martina.bittnerova) – osobní stránka M. Bittnerové
Recenze a kritiky (http://www.ceskaliteratura.cz/recenze.htm)
Písmák (www.pismak.cz) – volný publikační prostor
Jiří J. K. Nebeský (http://nebesky.tripod.com/index2.html) – osobní stránka
Společnost F. X. Šaldy (fxsalda.ff.cuni.cz)
PEN-klub (http://www.pen.cz/)
Petrov (www.ipetrov.cz) – nakladatelství
Kurz tvůrčího psaní (www.volny.cz/abeceda.kurzy)


Radek Sárközi

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.