Peterka ml Jiří: Projekt Junior Internet 2003

Monday, January 27, 2003 ·

V rámci Března – měsíce Internetu proběhne letos již 4. ročník konference Junior Internet, jejímž cílem je podporovat mladé kreativní uživatele internetu. Nominační soutěže projektu lze využít i v rámci výuky informatiky. Česká škola je mediálním partnerem akce.

Konferenci Junior Internet organizují z větší části samy děti za organizační spolupráce s BMI sdružením. Záštitu nad ní převzal ministr informatiky Vladimír Mlynář.

Samotné konferenci předcházejí tzv. nominační soutěže. Podmínkou účasti na konferenci je právě přihlášení do některé z nich. V soutěžích děti dostanou možnost předvést, co s Internetem umí nebo co na něm vytváří. Porota rovněž vybere vítězné práce, jejichž autoři dostanou kromě hodnotných cen i možnost předvést své práce na konferenci jak svým vrstevníkům, tak zástupcům médií. Pro tento ročník byly vyhlášeny celkem 3 soutěže. JuniorText je slohovou soutěží o internetu určenou dětem do 14 let. JuniorWeb, jehož věková hranice je rovněž 14 let, je soutěží webových stránek. Do poslední soutěže JuniorProject se pak mohou přihlásit účastníci do 18 let s rozsáhlejšími webovými stránkami a internetovými projekty. Uzávěrka nominačních soutěží je 10. února. Přihlásit se lze na internetových stránkách konference na www.juniorinternet.cz.

Účastníci nominačních soutěží poté budou pozváni na konferenci, která se uskuteční v sobotu 8. března v pražském klubu Lávka. Kromě prezentací vítězných prací a projektů budou moci vyslechnout i řadu tématických přednášek a diskusí. Připraveny jsou i různé soutěže a další doprovodný program. Dopolední část konference bude společná, odpoledne si pak mohou účastníci vybrat z programu pro starší a pro mladší účastníky.

Hlavním cílem konference je podpořit zajímavé projekty, které na internetu vytváří mladá generace. Často jsou tyto projekty na profesionální úrovni a potřebují jen jistý odrazový můstek, kterým se právě Junior Internet snaží být. V minulosti na konferenci vyhrálo mnoho zajímavých projektů vytvářených mladými lidmi. Mezi ně patří např. portál Studentské stránky (www.studentskestranky.cz), vyhledávač wapových stránek Český wap (www.ceskywap.cz), server pro kurzové sázení Mitril (www.mitril.cz) nebo sms zpravodajství SuperSMS (www.supersms.cz, dnes již nefunguje).

V rámci přihlášky účastníci vyplňují každý rok i odpovědi na několik statistických otázek o tom, jak využívají Internet. Z nich se poté zpracuje statistika. Srovnání mezi jednotlivými ročníky je jistě zajímavé.

Kromě konference probíhá i několik doprovodných akcí. Mezi ně patří tzv. mini Junior Internety, což jsou menší místní konference o Internetu pro děti a mládež. V březnu proběhne jeden z nich v Sedlčanech, druhý pak již podruhé v září v rámci Dětského filmového a televizního festivalu v Ostrově.

Více informací o celém projektu Junior Internet najdete na www.juniorinternet.cz.



Peterka ml Jiří

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.