Miloslav Fuček: Kam pro informace k volnému času dětí

úterý 28. ledna 2003 ·

Webových stránek, na nichž mohou děti, ale i jejich rodiče, vedoucí oddílů a kroužků nebo učitelé hledat užitečné informace k využití volného času, je už poměrně dost. Tento článek by vás měl navést, co kde hledat.

Oficiálním, denně aktualizovaným a hojně navštěvovaným serverem o volném čase je Adam. Je provozován Národním informačním centrem mládeže a má oslovit především vedoucí dětských organizací, na své si však přijde i veřejnost. Mimo článků zde najdete pozvánky na různé akce nebo rozcestník k dětským organizacím, jako je např. Pionýr nebo Česká tábornická unie.

Druhým poměrně rozsáhlým serverem je Magazín eKamarád. Nemá sice punc oficiálnosti ani tak velkou návštěvnost jako Adam, ale je jednodušší se na něm autorsky prosadit. Vedle dospělých je věnován i dětem, které tvoří asi 70  % jeho návštěvníků. Spolu s metodickými články pro vedoucí na stránkách najdete pozvánky na nejrůznější akce, reportáže, soutěže pro děti. V současné době zde probíhá rozsáhlý diskusní stůl o výchově.

Borovice je server, který vám vydatně pomůže, pokud hledáte tábor pro své dítě. Je ale též  pomocníkem pro vedoucí, kteří výlet či tábor připravují, protože jim může pomoci sehnat ubytování či tábořiště.

Zavináč je již legendou českého internetu. Jde o první internetový magazín, který si pro sebe začaly samy vydávat děti. Zavináč sice nepublikuje články každý den, přesto však čtenáře nikdy dlouho čekat nenechá. Stará se o něj zhruba desítka dětských redaktorů, kterým se dílo opravdu daří. Ostatně mimo samotného magazínu ještě pořádají známou konferenci JuniorInternet.

Dětem, které si na internetu hledají kamarády, mohu doporučit Dětskou seznamku. Jde o první seznamku tohoto druhu, která má již několik následníků, avšak stále je nejrozsáhlejší. Na Dětské seznamce se dbá i na bezpečnost – kontaktovat se lze výhradně přes e-mail.

Poškolák není určen žákům, kteří zůstávají poškole, ale věnuje se tomu, co děti mohou dělat, když se vrátí ze školy domů. Server je rozcestníkem zajímavých stránek a přináší i různé aktuality.

Naše děti je server, který je určen spíše rodičům. I zde najdete rozcestník, který obsahuje centra volného času, domy dětí, mateřská centra a organizace, ale i informace k domácnosti, vzdělávání, ubytování na prázdniny nebo zdraví. Ve zpravodajské části server přináší jak vlastní články, tak texty převzaté z Dětské tiskové agentury, Dámy.cz, Portálu, Ženy a dalších. Užitečných věcí je zde opravdu hodně, vedle různých burz například i seznam pohotovostí v České republice.

Tisková agentura mladých eKamarád je šancí pro ty, kdo dělají akce pro veřejnost a chtějí je zpropagovat, ale i pro vydavatele různých magazínů, kteří chtějí podobné akce avizovat. Tiskovou zprávu, je-li k tématu děti a mládež, do ní může vložit kdokoli. Informace pak odebírají jak drobná amatérská média, tak profesionální média (internetová i klasická).

Netík je internetový časopis, který si vydávají děti za pomoci vedoucích DDM Svitavy. Najdete zde zajímavé články a reportáže od dětských redaktorů.

Hledáte-li informace komplexně, pak mohu doporučit vyhledávač Caramba, který má i svoje samostatné sekce Děti a mládež, Děti a Internet, Dětské oddíly a kroužkyTuristika.

Pro úplnost musí zmínit i první portál pro děti Majáky a další portál Alík, které popisovat nebudu, protože o nich již na České škole vyšly články Martina Fencla  Majáky - první web pro děti  a  Alík - jiný dobrý web pro děti .

Stránek pro děti a jejich rodiče či vedoucí je velká řada. Popsat všechny nebo na ně uvést jenom odkazy je nad možnosti tohoto článku. Proto na závěr zmíním Virtuální svět, který je rozcestníkem takových stránek. Ty jsou zde členěny do třech kategorií: Děti dětem, Dospělí dětem a Děti všem.



Miloslav Fuček

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.