Antonín Mezera: Británie uvažuje o školním ombudsmanovi

pondělí 27. ledna 2003 ·

V souvislosti s maturitním skandálem se v Británii diskutuje o zřízení funkce nezávislého školního ombudsmana, na nějž by se žáci a rodiče mohli obracet s žádostmi na ochranu svých práv. V současné době si totiž paradoxně mohou stěžovat jen u toho, kdo jejich problémy způsobil: ve škole nebo na úřadech přímo spjatých se státní vzdělávací politikou.

S výzvou, aby vláda zřídila funkci školního ombudsmana, nedávno přišel šéf Úřadu pro vzdělávací standardy (školní inspekce) Ofsted Mike Tomlinson. Ombudsman by měl obnovit důvěru rodičů ve vzdělávací systém, která nedávno utrpěla vážné trhliny. V minulém školním roce totiž britská vláda zavedla úplně novou, dvoustupňovou maturitní zkoušku, po jejímž prvním kole examinátoři s hrůzou zjistili, že zkoušky udělalo velmi dobře téměř devadesát procent středoškoláků. Aby se vyhnul obvinění z devalvace maturity, šéf státní komise Ron McLone nařídil na poslední chvíli snížit hranici minimálních výsledků pro úspěšné absolvování. V některých předmětech šlo o tak velký rozdíl, že vyděšeným maturantům, kteří měli v předchozích letech výborný prospěch, bylo najednou oznámeno, že maturitu z některého předmětu vůbec neudělali. Nastalou situaci ještě zhoršil zmatek při hodnocení některých částí zkoušky, které zkušební komise nebyly schopny kvůli nedostatečně stanoveným instrukcím vůbec klasifikovat.

Tomlinson tvrdí, že rodiče a žáci se kromě školy a zkušební komise v podstatě nemohou obrátit na nikoho, kdo by nezaujatě posoudil jejich stížnost. Britská vláda totiž razantním způsobem snížila školskou administrativu a většinu kompetencí včetně odvolacího řízení svěřila do rukou samotných škol a zkušebních komisí. Podávat stížnost institucím, které se na problému podepsaly, je však podle Mika Tomlinsona naprosto paradoxní. “V Británii chybí nezávislá odvolací instituce,” řekl Tomlinson britskému listu Independent. "Rodiče by měli mít možnost se obrátit na někoho, o kom budou mít pocit, že se bude věnovat jejich stížnostem nezaujatým způsobem."

Z potenciálních institucí, které by se měly věnovat nezávislému šetření sporných případů, Tomlinson předem vyloučil vládní instituce stejně jako orgány britské školní inspekce, které mají přímou vazbu na vzdělávací politiku, kterou vládní kabinet prosazuje. “Ombudsman by měl být někdo, komu budou tyto stížnosti nejen adresovány, ale kdo bude mít dostatečné kompetence je také řešit,” řekl Tomlinson. Tím spíš, že podle jeho odhadu “ani tento rok nebudou státní maturity stoprocentně bez problémů,” přestože náklady dosáhnou výše 24 milionů liber.



Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.