Vít Berka: Opilý žák či student ve škole

úterý 17. prosince 2002 ·

Dotaz: Jak mám správně postupovat, když zjistím, že dítě přišlo do školy pod vlivem alkoholu či jiné drogy? Mám zavolat policii, aby zjistila, kde dítěti např. alkoholický nápoj nalili? V odpovědi na vaši otázku je především nutno konstatovat, že neexistuje žádný právní předpis, který by jednoznačně, určitě a komplexně určoval postup školy či pedagogických zaměstnanců v daném případě. Jako jedna z povinností zaměstnanců se v Pracovním řádu pro zaměstnance škol a školských zařízení stanoví: „Všichni zaměstnanci ohlašují řediteli školy své poznatky, které svědčí o tom, že žák užívá omamné látky, dopouští se gamblerství, šikany, trestné činnosti nebo je ohrožen jinými sociálně patologickými jevy, dále je-li vystaven šikaně či týrání, případně jinému nežádoucímu zacházení ve škole i mimo školu. Tím není dotčena povinnost zaměstnanců vyplývající ze zvláštních předpisů.“

Podle našeho názoru je třeba v případě, který uvádíte, kontaktovat zákonného zástupce žáka, informovat ho o podezření, že dítě je pod vlivem alkoholu a dohodnout s ním další postup. Pokud by byl vážný důvod, lze uplatnit postup předvídavý v § 23 a 24 zákona o zdraví lidu (č. 20/1966 Sb.), kde je uvedeno:


§ 23: (4) Bez souhlasu nemocného je možné provádět vyšetřovací a léčebné výkony, a je-li to podle povahy onemocnění třeba, převzít nemocného i do ústavní péče:

  • jde-li o nemoci stanovené zvláštním předpisem, u nichž lze uložit povinné léčení;
  • jestliže osoba jevící známky duševní choroby nebo intoxikace ohrožuje sebe nebo své okolí;
  • není-li možné vzhledem ke zdravotnímu stavu nemocného vyžádat si jeho souhlas a jde o neodkladné výkony nutné k záchraně života či zdraví.

§ 24: Převzetí nemocného bez jeho písemného souhlasu do ústavní péče z důvodů uvedených v § 23 odst. 4 je zdravotnické zařízení povinno do 24 hodin oznámit soudu, v jehož obvodu má sídlo. Převzetí se soudu neoznamuje, jestliže nemocný dodatečně ve lhůtě 24 hodin projevil souhlas s ústavní péčí.

Za správný je nutno považovat postup, kdy bude příslušnému útvaru Policie ČR sděleno podezření ze spáchání buď:
  • přestupku podle § 30 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů (viz § 52 tohoto zákona), anebo
  • trestného činu podle § 218 zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon ve znění pozdějších předpisů.

Skutkové podstaty zmíněných protiprávních jednání jsou uvedeny v zmíněných právních normách.

Pro úplnost informace je nutno rovněž upozornit na zákon č. 37/1989 Sb., o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, ve znění pozdějších předpisů.


Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.