Peterka ml Jiří: Kde žáci hledají referáty a seminárky

pondělí 2. prosince 2002 ·

Je dost pravděpodobné, že učitelem zadávaný referát již dříve zpracovalo mnoho žáků a že někdo z nich své dílo zveřejnil na specializovaném webu, aby tak ulehčil práci svým kolegům. Pro kantora je dobré znát tyto "protizbraně", zvlášť pokud o nich píše vrstevník jeho svěřenců.

Asi nejpoužívanější a zřejmě nejrozsáhlejší databázi referátů najdete na adrese www.referaty.cz. Seminární práce nebo rozsáhlejší referáty můžete hledat na www.seminarky.cz a spousta referátů je k dispozici i na www.ereferaty.cz. Na studuj.jinak.cz/kromě celé řady referátů funguje také burza učebnic, nabídka brigád pro studenty a další informace.

Poměrně rozsáhlá databáze referátů je k nalezení na www.studentskestranky.cz. Tento web je šikovný především v tom, že na jednom místě vyhledáváte ve čtyřech databázích referátů. Trochu méně obsáhlé, ale zato graficky zajímavě zpracované databáze referátů se nachází na www.volny.cz/referaty nebo referaty.zde.cz. Hodit se jistě může rovněž slovenský seznam referátů na www.referaty.sk, čerpat informace se přece dají i od našich sousedů. A pár referátů najdete i na www.sweb.cz/referatky.

Tvorba čtenářských deníků je další oblíbenou studentskou aktivitou. Naštěstí o téměř všech známých knihách na internetu již existuje nějaký zápisek. Slušnou databázi obsahů téměř tisíce knih najdete na come.to/denik. O něco kratší, ale také rozsáhlý seznam se nachází na adrese www.sweb.cz/ctenarak, kde si zároveň přečtete i životopisy jednotlivých spisovatelů. Titulem „největší čtenářský deník na českém Internetu“ se chlubí web www.ctenarsky-denik.cz. Obsahů knih je zde opravdu úctyhodný počet. Pár deníků je k dispozici i na denik.euweb.cz. Pokud nenajdete potřebné informace na žádném z uvedených webů, můžete ještě zkusit prohledat některé z menších čtenářských deníků, jejichž seznam najdete třeba na http://dir.seznam.cz/Vzdelavani/Studijni_materialy/stud_cestina/cestina_literat/Ctenarske_deniky.

A na závěr ještě dvě užitečné adresy z jiných oblastí. Pokud si lámete hlavu se zapeklitým domácím úkolem, můžete se poradit třeba na stránkách dětského internetového rádia Domino. Autoři slibují, že vám do druhého dne na dotazy odpoví. A jestliže vás čeká náročný test a nejste si jisti, zda vaše vědomosti stačí na dobrou známku, mohou vám pomoci taháky na serveru Teenage. Nicméně pamatujte, že vzdělání se vždycky vyplácí.

Původní článek vyšel v časopisu Computer.



Peterka ml Jiří

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.