Pavel Stopa: Továrna na pracovní listy pro matematiku prvního stupně ZŠ

pátek 13. prosince 2002 ·

Učíte-li matematiku na prvním stupni, program Worksheet factory vám může být užitečným pomocníkem. Jak je patrné z jeho názvu, umí připravit pracovní listy, prověrky a nejen to. Program patří do kategorie freeware - můžete ho tedy používat zdarma.

Úkolem učitele na prvním stupni základních škol je nejen vytvořit představu čísla, naučit žáky orientovat se v oboru přirozených čísel, algoritmizaci atd., ale také nacvičit paměťové spoje základních početních operací, kterým se věnuje právě tento program.


Užitečný od první do třetí třídy

Program je koncipován jako generátor matematických příkladů k procvičování či prověřování základních matematických operací – sčítání, odčítání, násobení a dělení s možností volby konkrétní matematické operace či jejich kombinace. Další z možností je volba definičního oboru v rozmezí od 1 do 20, maximálně pak do 400. Tímto je v podstatě program limitován na procvičování znalostí žáků do třetí třídy základní školy včetně.

Mezi základní vlastnosti patří možnost tisku jednotlivých pracovních listů či prověrek. Tištěný pracovní list je opatřen hlavičkou se jménem žáka, třídou, datem a jménem učitele. Pro zjednodušení práce učitele lze vytisknout pracovní list včetně správných výsledků. Kromě možnosti generování jednotlivých příkladů zvládá program tisk tabulky násobků od 1 do 10, resp. do 12 s volbou vynechání libovolného počtu políček pro doplnění žáky. Dobře využitelný je i tisk šablony pro ruční zpracování dlouhodobého sledování výsledků jednotlivých žáků.



Za praktické lze označit možnost číslování jednotlivých příkladů horizontálně, vertikálně či bez číslování. Dále pak organizace jednotlivých operací podle jejich typu, volba zápisu jednotlivých operandů vedle sebe či pod sebou, podtrhování výsledků apod. Dalším vylepšením je nabídka volby fontu, jeho velikosti, změna hlavičky a další. Zvláštností, která jistě zpestří výuku, je možnost přidání hádanky či citátu ke každému pracovnímu listu, a to buď z anglické nabídky nebo vlastní. K dispozici je zde také volba obrázku doprovázejícího každý pracovní list.


Zdarma, ale anglicky

Nevýhodou programu je jazykové prostředí (angličtina), které neumožňuje plně využít českého jazyka a jeho diakritiky. I při volbě českých fontů program neumí některá česká písmena s háčky. Další problém spatřuji v typech operátorů. Pro násobení a dělení jsou podle našich dosavadních norem či zvyklostí přijatelnější v podobě, v jaké je známe z dob nedávno minulých či z kalkulaček. Jelikož je program anglický, učitel je nucen se naučit alespoň několik málo slovíček či frází, aby porozuměl všemu z nabídky.

Nespornou výhodou je samotné generování jednotlivých příkladů podle zadaných kritérií a hlavně pak  cena programu. Jedná se totiž o freeware, takže jej můžete využívat zcela zdarma. Jako učitel na 1. stupni si myslím, že program Worksheet factory může být přes všechna úskalí užitečnou pomůckou při výuce a hlavně procvičování základních matematických operací. Tento freeware lze zdarma stáhnout zde (*.zip, 2MB). Vyzkoušejte a  sami posuďte, zda jej v hodinách matematiky využijete i vy.



Pavel Stopa

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.