Pavel Stopa: Osmisměrky jak na běžícím pásu

Thursday, December 19, 2002 ·

Přemýšlíte, čím okořenit vyučovací hodinu? Pak vyzkoušejte program na tvorbu tradičních osmisměrek. Je zdarma a dobře využitelný nejen v hodinách cizích jazyků.

Jmenuje se Wordsearch a podobně jako Worksheet factory, o kterém jsem zde psal v článku  Továrna na pracovní listy pro matematiku prvního stupně ZŠ , je zaměřen na vytváření pracovních listů. Tentokrát však ne do matematiky, nýbrž do hodin výuky jazyků. Jedná se o vytváření a luštění osmisměrek dobře známých z různých časopisů s kvízy a hádankami.

Cílem programu WordSearch je nalézt všechna slova z nabídky v tabulce písmen. Program má 60 přednastavených hádanek slov na různá témata, která mohou být řešena ve čtyřech úrovních obtížnosti.



Můžete zvolit směr, kterým chcete, aby slova byla napsána, i velikost písmen. Dále pak obtížnost – ta je dána počtem písmen v tabulce od 169 v nejjednodušší po 361 v nejsložitější úrovni a počtem hledaných slov – v rozmezí od cca 15 do 50. Program umožňuje vytvořit si vlastní zásobu slov, kterou budete chtít v osmisměrce vyhledávat. Musíte však pro zadávaná slova dodržet pravidla, která mimo jiné jasně říkají, že slova s diakritickými znaménky nelze zadávat. (Nebo žákům sdělit, že slova jsou bez „háčků a čárek“ nebo si poradit jinak…)

Výhodou (kromě tisku zadání a řešení) je možnost vypracovat zadání přímo v počítači. Dalším plusem programu je, že spustíte-li si jednu nabídku slov vícekrát, pak uvedená slova jsou rozmístěna pokaždé jinak. Při hledání řešení přímo na obrazovce počítače máte možnost nechat si poradit, kde se to které slovo nachází.

Vzhledem k české diakritice má program jistá omezení, nicméně i v češtině lze najít spoustu slov bez háčků a čárek a využít ho jak v první či druhé třídě, tak v hodinách náprav s dětmi s SPU. Snad nejvíce se program hodí do hodin angličtiny, a to nejen pro začátečníky. Wordsearch je zdarma a stáhnout si jej můžete zde (*.zip, 168kB).



Pavel Stopa

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.