Josef Duhajský: WebTip: Physics 2000 nezklame fyzikáře ani jeho žáky

pondělí 16. prosince 2002 ·

Physics 2000 je příkladem webu, který opakovaně využijete s celou třídou, většinu žáků jím zaujmete a možná i probudíte snahu o hlubší studium fyziky. Obsahuje velké množství názorných appletů i odkazy na další překvapivé stránky. Stručně zde přiblížím, jak jej používám já.

Stránky Physics 2000 jsou určitě vhodné i pro žáky základních škol. Jsou sice v angličtině, to ale není moc na překážku. Aspoň můžete dětem zdůraznit, že znalost angličtiny je dnes pro studium, a to nejen fyziky, velmi užitečná, ne-li nutná.

Jako jejich největší přínos pro doplnění klasické výuky vidím ve velkém množství appletů, které tyto stránky obsahují. O fyzikálních appletech jsem na České škole  psal před rokem  a odkazník fyzikálních appletů, jenž jsem umístil na své školní stránky, je myslím stále dobře použitelný. Jen jsem ho bohužel už skoro rok neaktualizoval. Důvodem je ona „rychlost” připojení, o které jsem tu psal před týdnem.

Ale zpět ke stránkám Physics 2000. Už samotné seznámení s applety Einstein`s Legacy, The Atomic Lab, Science Trek, Upcoming Applets je dobrou náplní aspoň jedné vyučovací hodiny. Můžete ji samozřejmě pojmout konkrétněji. Předkládám jeden postup, který používám: Studenti usednou k počítačům v počítačové učebně. Spustí si stránky Physics 2000. Pak jim sdělím, že po nich chci, aby mi s pomocí těchto stránek vysvětlili, jak funguje mikrovlnná trouba a chvíli je nechám, aby se snažili sami. Jejich závěry potom zkonfrontujeme.

Ač by se mohlo zdát, že jsou tyto stránky vhodné pouze pro témata moderní fyziky, dá se vymyslet zpestření výuky i v klasických tématech. Opět jeden příklad: Při probírání gravitace jsme si úspěšně pohráli s appletem Satellites, když jsem dal studentům za úkol najít stabilní místo pro družici mezi Zemí a Měsícem nebo jsme zkoušeli různé tvary jejich trajektorií, kolik družic dokáží udržet na oběžné dráze apod.

Pokud si prohlédnete stránky důkladněji, jistě sami přijdete na to, co je při probírání jakého učiva vhodné použít. Spíš jako kuriozitu bych uvedl, že nás studium rentgenu a odkaz CAT Scans dovedl až ke stránce, která by zaujme především biology: The visible Human Project, kde si děti poněkud nevěřícně prohlížely odkazy Visible Human MaleVisible Human Female. Posuďte sami.

Závěrem si nebudu stěžovat na rychlost připojení, ale postesknu si nad tím, že podobný, ale český obsah asi hned tak na internetu nenajdu. Pokud by existoval alespoň na cédéčku, s jeho zakoupením bych příliš neváhal.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.