Antonín Mezera: Britové představili revoluční nápravný systém pro dyslektiky

úterý 10. prosince 2002 ·

Nápravný program, který by mohl znamenat přelom v léčbě dětí i dospělých trpících dyslexií, ale i dalšími specifickými poruchami učení, byl v listopadu představen ve Velké Británii. Předběžné výsledky ukazují až trojnásobné zlepšení ve čtecích testech a pětinásobné zlepšení v porozumění čtenému textu.

Klíčovým nástrojem nového postupu je velmi drahé zařízení, měřící rovnováhu v kanálech vnitřního ucha a některé funkce pohybové koordinace, a které tak údajně umožňuje stanovit individuální nápravné programy. Ty mohou být na první pohled velmi jednoduché, až triviální, jako je například oblékání, otáčivé pohyby na židli a opětovné usednutí, házení a chytání pytlíků s fazolemi nebo stoj na jedné noze při současném uvazování uzlů na provázku.

Jak informoval britský list The Guardian, autory objevu jsou profesoři David Reynolds z university v Exeteru a Rod Nicolson z university ze Sheffieldu. Při sledování efektu nového nápravného programu u 35 školáků konstatovali jejich mimořádné pokroky zejména v oblasti čtení, jazykového citu a pohybové obratnosti, která je jednou z hlavních složek podílející se na výskytu specifické poruchy psaní označované jako dysgrafie a dyspraxie. Výsledky ukazují u dětí po této nápravné péči třikrát větší zlepšení ve čtecích testech, pětkrát větší zlepšení v porozumění čteného textu a sedmnáctkrát větší zlepšení v písemných testech obecných studijních předpokladů (SAT).  Je to významná šance, řekl profesor Reynolds, který stojí v čele vládní pracovní skupiny, jejímž cílem je zlepšení numerické gramotnosti britských školáků. Doposud se však stále snažíme stanovit přesnou účinnost této metody," dodal.

Podle The Guardian školské orgány již projevily o program mimořádný zájem, protože by mohl znamenat výrazný přelom ve vzdělávání, jestliže odstraní obrovské rozdíly ve školních výsledcích britských žáků. Tato metoda prý nabízí fantastické perspektivy i do budoucna, jestliže se podíváme na vysoký vztah mezi kriminalitou, nezaměstnaností a lidmi, kteří trpí poruchami učení. 

Profesor Reynolds je současně výzkumným ředitelem společnosti, která se specializuje na nápravu dyslexie, dysgrafie a syndromu ADHD a která tento nápravný program vyvinula. Její šéf Wynford Dore investoval do výzkumného projektu již miliony liber, které získal z vývoje protipožárních ochranných obleků pro ocelářský průmysl. Jeho dcera, třicetiletá Susie, trpící dyslexií, se stala jednou z prvních frekventantek nového nápravného programu, na němž výzkumný tým v posledních třech letech pracoval v centru v Kenilworthu. Další nová centra ověřující tuto metodu byla zřízena v australské Sydney a texaském Fort Worthu.



Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.