Zdeněk Ogrodník: Dataprojektory levnější, aneb splňme si sen podruhé

Wednesday, November 20, 2002 ·

Blíží se konec kalendářního roku a ve většině škol se rozjíždí nesmyslná mašinérie utrácení za každou cenu. Hlavně abychom vyprázdnili pomyslnou rozpočtovou pokladnu do dna. A tak, pokud nevíte, co s penězi – kupte si dataprojektor.

Tentokrát jsem si vzal na mušku osobní dataprojektory nižší cenové kategorie bSure a cBright od Philipsů. Dataprojektor bSure byl nedávno nabízen školám v letákové akci. Oba na první pohled zaujmou svým neotřelým designem, připomínajícím předválečná léta. Společnými znaky jsou zaoblené tvary, přední děrovaná stěna, masivní ostřící kruh na objektivu a ovládací prvky na horní ploše.


Tichý společník

Ne vždy dražší znamená lepší. Projektor bSure SV1 za 89 000 Kč bez DPH nabídne svému uživateli více než jeho dražší bratříček. Téměř neslyšný provoz s hlučností pod 30 dB ho předurčuje k použití do komorního prostředí. Vaše výuka již nebude rušena svištěním ventilátoru, jak je tomu u většiny ostatních projektorů.

bSure svítí výkonem 1200 ANSI lm v základním rozlišení 800x600 (běžně označovaným jako SVGA). Světelný výkon je natolik dostačující, že není nutné úplné zatemnění místnosti (standardní žaluzie postačí). Síťový vstup je umístěn vzadu, všechny ostatní konektory hledejte na boční stěně – vstup z PC (kabel je součástí), výstup na monitor (pouze Y kabel), kompozitní (cinch) a S-video vstup, audio vstup a USB pro myš. Proti typu cBright má navíc „dělený vstup RGB“. Překvapivá je absence síťového vypínače. Pokud projektor neodpojíte od sítě, zůstává pod proudem a ovládací prvky jsou podsvícené. Zoom a ostření je ruční pomocí kroužků na objektivu. Použitá optika umožňuje zobrazení o úhlopříčce 0,7 až 6 m. Rozhodnete-li se použít projektor pro školní kino, s úhlopříčkou obrazu 4,5 m dosáhnete překvapivě dobrého obrazu. A to i v případě produkce z obyčejné VHS kazety, kterých jsou ve školních skříních spousty.

Konstrukční vychytávkou bych nazval asi centimetrový „klobouček“ na vrchní ploše přístroje. Jde o senzor pro dálkové ovládání. Efektně tak byl vyřešen nešvar levnějších projektorů, kdy uživatel (chtěl-li použít dálkový ovládač) musel stát na straně tohoto senzoru.

Co však tento projektor činí skutečně jedinečným, je použití 132W UHP lampy s téměř čtyřnásobnou životností oproti srovnatelným přístrojům – 6000 hodin za cenu 10 000 korun bez daně. Vřele ho doporučuji všem školám, pro které jsou provozní náklady podstatnou složkou v rozpočtu.


Více světla

Dataprojektor Philips cBright SV2, který pořídíte za 119 000 Kč bez daně, svítí pomocí 200W UHP lampy výkonem 1500 ANSI lm. Díky kontrastu 350:1 a světelnosti je obraz ostřejší a jasnější. Negativem je však standardní životnost lampy. 1500 hodin za 16 900 bez DPH hovoří jasně. Stejně jako bSure pracuje v SVGA rozlišení.

Všechny konektory jsou umístěny na zadní stěně – síťový vstup, vstup z PC, výstup na monitor, kompozitní (cinch) a S-video vstup, USB a stereo audio vstup i výstup. Audio výstup lze v menu nastavit s konstantním nebo upraveným výstupem (basy, výšky, hlasitost). Tím je předurčen k připojení aktivních reprobeden, které tak umožní výrazně lepší zvuk oproti zabudovanému reproduktoru v těle přístroje. Pro filmovou projekci však počítejte s ozvučením samostatnou HI-FI technikou.

I zde je zoom a ostření manuální a velikost obrazu dosahuje úhlopříčky 0,5 až 7 m ze vzdálenosti jednoho až dvanácti metrů. Nepříjemným překvapením byl u cBrighta „svištící“ ventilátor. Ten při větším zahřátí lampy zvýší své otáčky, a odpoutá tak pozornost vašich žáků.

Mezi standardní funkce testovaných přístrojů patří nastavení jasu, kontrastu, barev, zrcadlení obrazu pro případ montáže na strop či zadní projekce, zmrazení obrazu a lichoběžníková korekce obrazu pro projekci z úhlu. Samozřejmostí je citlivý dálkový ovladač. U dražšího cBright je vybaven laserovým ukazovátkem, které nejvíce oceníte ve výuce.


Shrnuto a podtrženo

Philips bSure a cBright patří do jedné rodiny a liší se světelným výkonem, životností lampy, hlučností a cenou. Stojíte-li před rozhodnutím, který dataprojektor si do školy pořídit, a rozlišení SVGA vám dostačuje, bSure je díky nízké pořizovací ceně, kvalitě provedení a nejnižším provozním nákladům dobrou volbou. Ani jeden z přístrojů však nemá české menu. V případě použití dataprojektorů k účelům školního kina se setkáte s nešvarem přesvětlování světlých míst. Tento jev je způsoben vlastní technologií přenosu obrazu a naleznete ho u většiny projektorů.


Technická data: bSurecBright

Projektory zapůjčila k testování firma COMPLEX Praha - Thákurova 1, Praha 6 – Dejvice, telefon: 23333 2457



Zdeněk Ogrodník

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.