Vít Šebor: Co s diskusemi na České škole?

Friday, November 29, 2002 ·

Redakce České školy přehodnocuje svůj přístup k diskusím – zejména k těm, které se vedou pod články. Přinuceni vzrůstajícím trendem zneužívání našeho webu některými uživateli, budeme od nynějška editovat nebo úplně mazat nežádoucí příspěvky. Vedle toho připravujeme i technologické řešení, které by pomohlo diskuse kultivovat.

Snad všechny internetové servery, které podobná diskusní fóra provozují, se potýkají s problémy, jež plynou z jejich anonymity a volné přístupnosti. Na druhou stranu nám jako specializovanému periodiku záleží na tom, aby diskusní fóra plnila svůj účel, který není psychoterapeutický, nýbrž informační.

Proto bychom si samozřejmě přáli, aby se v ideálním případě plnila jen smysluplnými a argumentačně vytříbenými příspěvky, ať hodnotícími či doplňujícími. Přímá zpětná vazba je to, co mnoha lidem (včetně renomovaných autorů) na internetových periodikách učarovalo: chápat článek jako svého druhu „otevřené dílo“, které na sebe naváže postřehy a informace, o nichž původní autor možná ani neměl tušení. Upřímně, navazující diskuse může být zajímavější než původní sdělení…

Vrátíme-li se do reality našeho webu, lehce zjistíme, že tomu tak není zdaleka vždy. Domnívám se sice, že oproti mnoha jiným webům lze z debat na ČŠ stále vydolovat zajímavé věci, zhoršující se situace nás však – pod dlouhém váhání – přesvědčila o tom, že je třeba učinit kultivační pokus. Jak?

V samostatných diskusních fórech je diskusní řád vyvěšen již delší dobu; od včerejška je jeho inovovaná podoba vystavena (pod odkazem diskusní pravidla) i na horním okraji diskusního prostoru každého článku.

Tímto apelujeme na všechny čtenáře, aby jej brali co nejvážněji. Na rozdíl od předchozích dob budeme prakticky uplatňovat poslední část řádu, tedy editovat nebo úplně mazat nežádoucí příspěvky.

Pravidla chování

Účelem diskusního fóra je seriózní výměna informací a názorů. Vyvarujte se ve svých příspěvcích, prosím, vulgarismů, znevažování osob i celé diskuse a respektujte stanovené téma diskuse.

Diskusní fóra pod články jsou určena pouze pro diskusi o tématu, který je předmětem daného článku.

Pro jakoukoli jinou školskou tematiku jsou vyhrazena samostatná diskusní fóra, kde si můžete založit vlastní téma; pro témata, která nelze zařadit do žádné z připravených kategorií, je určena volná kategorie Bez omezení.

Je běžné, že některé příspěvky mají sklon k odchýlení od stanoveného tématu. Ale má-li být udržena prospěšnost pro všechny zúčastněné, držte se jej, prosím. Především pak nezahlcujte diskusi informačně nehodnotnými příspěvky.

Důrazně též žádáme všechny účastníky, aby nezneužívali identit jiných osob k zveřejňování matoucích podvrhů, které tyto osoby poškozují.

Nevkládejte komerční inzeráty.

Česká škola si vyhrazuje právo na editaci nebo úplné smazání diskusních příspěvků, které tato pravidla porušují.

Děkujeme za pochopení.

Meze represí

Jsme si vědomi, že naši jedinou zbraň na udržení kvality diskusí – editaci nebo mazání příspěvků – jen těžko můžeme používat systematicky a důsledně. Zaprvé z toho důvodu, že bychom do redakce museli posadit dalšího člověka s jediným úkolem: průběžně moderovat diskuse, což není zrovna reálné. Zadruhé je velmi obtížné stanovit, které příspěvky tenkou hranici vulgarity, znevažování, natož pak odchylování od tématu překračují. Otevřeně tedy přiznáváme, že zakročovat budeme jen při objevení exemplárně nesmyslných nebo provokativních příspěvků.

Problémem jsou také anonymní příspěvky, které ač nevulgární, mohou svým obsahem poškodit jiné osoby (např. někdo pod přezdívkou insider napíše, že Česká škola je těsně před krachem). Tyto příspěvky však mazat nechceme, neboť nemůžeme zkoumat jejich pravdivost, tedy ani za ně ručit, ani je postihovat. Zde jsme nuceni spoléhat na to, že soudný čtenář ke každé takto zveřejněné informaci zaujímá zdravě nedůvěřivý postoj a že poškozený má možnost bránit se argumenty v diskusi, pokud nad vším raději nemávne rukou…

Avšak rozmáhající se podvrhy, které zneužívají identit jiných osob (např. někdo napíše pod jménem Vít Šebor přiznání, že Česká škola je těsně před krachem), hodláme co nejdůsledněji potírat (především za pomoci oběti takového jednání).

Technologický lék?

Přemýšleli jsme, jakým dalším, elegantnějším způsobem diskuse na České škole zkultivovat, a dáváme v plen tento předběžný návrh:

Každému uživateli České školy by byla nabídnuta dobrovolná registrace, při níž by v jednoduchém formuláři vyplnil své jméno, e-mail a zvolené heslo. Při chuti diskutovat by pak měl možnost autorizace svého příspěvku: pokud by vložené heslo souhlasilo s vyplněným jménem autora, příspěvek by se zapsal jako autorizovaný.

Rozdíl mezi autorizovanými a neautorizovanými příspěvky by se pak projevil dvojím způsobem:

  • 1) Autorizovaný příspěvek by se odlišoval jednoznačným příznakem (patrně barvou autorova jména nebo celé hlavičky příspěvku).
  • 2) Stránka s diskusí by se každému čtenáři defaultně zobrazila pouze s příspěvky registrovaných uživatelů. Ostatní (neautorizované) příspěvky bude možno jednotlivě dorozbalit klepnutím na jejich hlavičku ve stromu diskuse nebo i hromadně klepnutím na tlačítko zobrazit všechny příspěvky (to vše pomocí javascriptu, tedy bez nutnosti úplného znovunačtení stránky).

Co si od toho slibujeme? Jednak eliminaci podvrhů, které předstírají autorství jiné osoby, jednak celkové zkultivování diskusí alespoň na té autorizované úrovni – a zbytkem se nikdo nebude muset „brodit“, pokud sám nechce. Netvrdím, že neexistují způsoby, jak tento relativně jednoduchý systém v jednotlivých případech obejít a „škodit“ nadále – byť třeba jen na čas, do zásahu redakce. Celková úroveň by se však měla pozdvihnout…

Předem děkuji za každé konstruktivní připomínky a nápady.



Vít Šebor

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.