Vít Berka: Placení členského příspěvku SRPŠ

pátek 1. listopadu 2002 ·

Dotaz: Blíží se období rodičovských schůzek, a proto mě zajímá, zda jsem povinna platit příspěvek SRPŠ a dle jakého právního předpisu? Na škole se platí příspěvek do třídního fondu a také na SRPŠ.

Sdružení rodičů a přátel školy není žádnou organizací s celostátní působností nebo snad s povinným členstvím rodičů, jejichž děti navštěvují školu. Organizace tohoto typu se stejným nebo obdobným názvem může vznikat na dobrovolném základě při jednotlivých školách.

Pokud by mělo jít o občanské sdružení, řídil by se jeho vznik, registrace a činnost zákonem č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů. V § 3 uvedeného zákona je uvedeno, že nikdo nesmí být nucen ke sdružování, k členství ve sdruženích ani k účasti na jejich činnosti. Ze sdružení může každý svobodně vystoupit.

Pokud by tedy při škole organizace SRPŠ, o níž se v dotaze zmiňujete, existovala (ať by šlo o občanské sdružení podle zákona č. 83/1990 Sb., příp. o jiný typ nějakého subjektu), nevznikala by nikomu dalšímu, kdo jejím členem není, povinnost členství. Obecně totiž Listina základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR, stanoví, že nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá. Závazek platit finanční příspěvky nějakému sdružení může vzniknout jen tomu, kdo je jeho členem. Daně a poplatky lze ukládat jen na základě zákona (viz čl. 11 odst. 5 Listiny) a není nám znám žádný zákon, který by občanům ukládal povinnost platit poplatek ve prospěch SRPŠ.



Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.