Vít Berka: Musí si žáci nosit do školy své mýdlo?

Friday, November 22, 2002 ·

Dotaz: Je v souladu s právními předpisy, pokud základní škola vyžaduje, aby si žáci (včetně prvňáčků) nosili do školy toaletní papír a mýdlo?

Přes všechny problémy ve finančním zajištění provozních nákladů škol a školních zařízení by tyto instituce měly najít zdroje na takové vybavení, které uvádíte v dotaze. To již není jen otázka znění právních předpisů, ale i záležitost hygieny, obecné kultury života a snad i zdravého rozumu.

Jeden z  dřívějších dotazů  se týkal obdobného problému a jeho autor se dotazoval, zda lze od školy očekávat, že vybaví záchody základními hygienickými pomůckami (byl připojen i dodatek, že nejde o vtip). V odpovědi byly uvedeny příslušné právní předpisy, které se uvedené záležitosti týkají, a jejich citace snad není nutné opakovat. Bude účelné ale připomenout některé obecné zásady zakotvené v právním řádu.

Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví ve své hlavě III. upravuje předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění. V § 57 se mimo jiné stanoví, že běžnou ochrannou dezinfekci je povinna provádět každá osoba, a to jako součást čištění a běžných technologických a pracovních postupů (z kontextu vyplývá, že „osobou se míní osoba fyzická i právnická“). K tomu, aby bylo ve škole žákům k dispozici mýdlo, by již toto ustanovení zřejmě mohlo postačovat. Je možno upozornit i na jiná obdobná obecní ustanovení, např. § 49 odst. 1 školského zákona (č. 29/1984 Sb.), že „orgány, organizace a školy, které zabezpečují výchovu a vzdělávání, zajišťují bezpečnost a ochranu zdraví žáka při činnostech, které přímo souvisejí s výchovou a vzděláváním, soustavně vytvářejí podmínky pro bezpečnost a ochranu zdraví žáka a kontrolují jejich dodržování“. Obsahově blízké je i ustanovení čl. 13 odst. 1 Pracovního řádu pro zaměstnance škol a školských zařízení, že všichni zaměstnanci školy jsou podle charakteru své práce povinni dbát o svou vlastní bezpečnost a zdraví i o bezpečnost a zdraví žáků.

Ve vyhlášce č. 108/2001 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na prostory a provoz škol, předškolních zařízení a některých školských zařízení, se výslovně požadavek na vybavování příslušných zařízení mýdlem a toaletním papírem ve všech školách neuvádí. Pouze v § 3 odst. 6 vyhlášky se stanoví, že „při výuce pracovní výchova v ZŠ musí mít žáci vytvořenu možnost odkládání občanského oděvu a mytí rukou; stanoví se 1 umyvadlo nebo 1 výtokový kohout s tekoucí teplou vodou na 5 žáků“. V § 16 „Výživa a stravování“ se uvádí, že „pro mytí rukou před jídlem musí být k dispozici umyvadlo s tekoucí teplou vodou, mýdlem a možností osušení rukou“. Výslovné ustanovení o vybavení mýdlem a toaletním papírem je uvedeno pouze pro domovy mládeže, internáty, školská zařízení pro výkon ústavní výchovy, ochranné výchovy a preventivně výchovné péče a ve speciálních školách (příloha č. 1 vyhlášky).

Podle našeho názoru právní úprava, aniž řeší všechny podrobnosti, předpokládá, že příslušná zařízení škol budou hygienicky vybavena tak, jak to odpovídá obecně uznávaným zvyklostem a právními předpisy obecně stanoveným požadavkům na ochranu zdraví dětí. Nelze považovat za správné a ani možné, aby takové povinnosti byly přenášeny na rodiče.



Vít Berka

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.