Tomáš Mertin: Školy ve víru debaty

pondělí 4. listopadu 2002 ·

Se začátkem školního roku začala debatní sezóna středoškolské soutěže Karl Popper Debate Program, kterou v naší republice organizuje Asociace debatních klubů. Podstatou soutěže je diskusní souboj tříčlenných týmů, které obhajují názor na zadané téma, a rozhodčí pak posoudí, který z nich si argumentačně vedl lépe. Chcete se zapojit? Tento program v České republice existuje již několik let, ale jen pomalu získává takové uznání, jako je například běžné v anglosaských zemích (na mezinárodních soutěžích je obvyklé, že záštitu nad akcí přebírají osobnosti jako Nelson Mandela, Tony Blair…). U nás je překvapivá situace zejména v Praze, kde jedinou školou, která se účastní debatního programu, je gymnázium v Praze 6 Nad Alejí. Na naší škole vedou středoškoláky bývalí účastníci programu, nyní studenti vysokých škol. I přes energii a čas, který s celou věcí stráví, většina veřejnosti (a to ani té odborné) netuší, co to vlastně soutěžní debatování je.


Jak se diskutuje

Při této diskusi dva týmy obhajují svou pozici – jeden pro a druhý proti předem určené tezi (např. "Marihuana by měla být legalizována", "Spojené národy by měly dát zelenou útoku na Irák"). Strany obou tříčlenných týmu jsou předem určené a debatéři argumentují co nejlépe, aby buď tezi obhájili, anebo vyvrátili. Témata jsou vybírána záměrně tak, aby nebylo možné dát jednoduchou odpověď, vždy se jedná o kontroverzní otázku.

Do jaké míry debatéři zvládli svou úlohu, posuzují rozhodčí, kteří sledují pečlivě argument po argumentu, jak se vyvíjí debata během řečí jednotlivých řečníků. Na konci zhodnotí obsah řečí obou týmů a rozhodnou, který z nich vyhrál, tedy který z nich lépe argumentoval. Nerozhoduje jejich osobní názor, hodnotí pouze to, co slyšeli.

Kromě toho, že se debatéři naučí lépe formulovat své názory, získají znalosti o různých otázkách dnešního světa, procvičí si cizí jazyk, učí se při debatování také spolupráci v týmu a v neposlední řadě poznávají mnoho svých vrstevníků. Debata se neomezuje jen na nejvyspělejší státy, důkazem toho je i mezinárodní tábor organizace IDEA, který se letos konal ve Vysokých Tatrách. Sešly se tam přes dvě stovky mladých lidí z mnoha zemí – od střední Evropy, přes balkánské státy, kavkazské země, až po asijské republiky, jako Kazachstán či Uzbekistán, nebo týmy ze Spojených států amerických.


Chcete se zapojit?

Snad se malá obeznámenost veřejnosti postupem času zvýší a situace se změní k lepšímu rychleji. Náš klub získal v rámci programu Nokia - Make a Connection grant na projekt s určením na rozšíření debatování do pražských středních škol. Vyzýváme proto nejen ředitele gymnázií a jiných středních škol a učitele angličtiny v Praze, kteří by měli zájem o prezentaci debaty a pomoci při zakládání nových debatních klubů, ale i studenty, kteří by sami chtěli se tohoto atraktivního a užitečného programu zúčastnit, aby se informovali na naší webové stránce http://cosmoboy.cz/dkl-alej, případně se ozvali na adresy tmertin@hotmail.com nebo milankon@yahoo.com. Pro další informace jsou i stránky Asociace debatních klubů v ČR (ADK) – http://www.debating.net/adk

Tomáš Mertin

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.