redakce ČTK: Největší encyklopedii najdete na webu

pátek 29. listopadu 2002 ·

Projekt nazvaný COTOJE, jenž včera začal fungovat na internetu, obsahuje 500 000 hesel a 30 000 obrázků, které mají původ ve třech největších česky psaných encyklopediích.

Na adrese www.cotoje.cz lze hledat v Ottově slovníku naučném, Malé československé encyklopedii a encyklopedii Universum. Do elektronické podoby tak autoři projektu převedli 56 knih, tedy 51 000 tiskových stran. Heslo je navíc zároveň vyhledáno v celém českém internetu fulltextovým vyhledávačem.

Projekt vznikl pod patronací Knihovny Akademie věd České republiky. Podle Dagmar Hartmanové z akademie je určen co nejširší veřejnosti. „Od žáků středních škol až po vědecké pracovníky," nastínila.

Přípravě databází předcházely v případě Ottova slovníku a Malé československé encyklopedie tři roky scannování a indexování tištěných předloh. „Unikátnost spočívá v možnosti získat k jednomu konkrétnímu heslu názory autorů encyklopedií z přelomu století, z éry komunismu i informace z moderní encyklopedie," řekl k projektu jeden z tvůrců, Jakub Ditrich. Například při zadání slova Stalin se tak zobrazí tři zcela odlišné výklady poplatné své době.

Služby portálu jsou k dispozici bezplatně jen v omezené podobě – zdarma je zobrazování hesel do délky 25 slov a náhledy obrázků. Komplexní služby, tedy zobrazení celé textace dlouhých hesel a obrázků ve vysokém rozlišení, ukládání hesel do rešerše a jejich tisk, jsou zpoplatněné a dostupné jen registrovaným uživatelům.

Stránky jsou založeny na nekomerční bázi a jejich součástí není žádná reklama. Autoři tvrdí, že náklady spojené s provozem projektu se podaří pokrýt z příspěvků registrovaných uživatelů, případně z prostředků sponzorů a fondů Evropské unie na vzdělání a vědu.



redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.