Pavel Nygrýn: Obrázky pod dozorem

čtvrtek 14. listopadu 2002 ·

V posledních dnech obdržela většina základních a středních škol reklamní leták české firmy Zoner Software. Jedním z nabízených produktů je i nástroj pro správu fotografií Zoner Media Explorer 5. Na letošním Invexu získal ocenění The Best of Invex a my vám přinášíme jeho recenzi.

Ačkoli nová Windows XP nabízejí řadu operací pro práci s obrázky a fotografiemi, stále ještě neodzvonilo multimediálním správcům. Invexovou novinkou (a také jedním z oceněných prestižní cenou The Best of Invex) byl český produkt Zoner Media Explorer 5 od brněnské firmy Zoner Software. Za co ocenění získal?

Rozhodujícími vlastnostmi jsou komplexnost a uživatelská přívětivost spojená s intuicí. Základem veškeré práce je čtveřice nabídek: Získat, Upravit, Organizovat, Publikovat. Právě v této posloupnosti bude také většina uživatelů postupovat. Veškerá činnost se odehrává v grafickém skinovatelném prostředí. Okna čtyř typů (náhled, stromová struktura, průzkumník a editor) mohou být z prostředí uvolněna, průzkumníků navíc můžete mít více. Nastavení oken lze uložit a později znovu použít.

Nabídku Získat využijete v případě, že chcete nakopírovat obrázky z fotoaparátu (podporovány jsou ty, které se umí „tvářit“ jako výměnný disk) nebo stáhnout obrázky přes rozhraní TWAIN (tedy všechny skenery, ale také třeba webové kamery a starší digitální fotoaparáty). Lahůdkou je také „vysavač“ ve verzi Professional, který dokáže stáhnout obrázky z webové adresy.

Chcete doladit?

V Úpravách naleznete na prvním místě editor. Ten plní funkci prohlížeče a stejně jako kterýkoli jiný panel prostředí ZME může být ukotven v hlavním okně nebo se osamostatnit. Samotné úpravy obrázků jsou tedy k dispozici buď v okně editoru, nebo v okně prohlížeče, kde se dají aplikovat i na více obrázků najednou. Upravovat můžete velikost či ořez obrázku, pokusit se opravit barvy i expozici, či velmi jednoduše napravit „padání“ svislých stěn při špatné perspektivě snímku nebo narovnat šikmý horizont. Jednoduché úpravy (jako je třeba otočení obrázku) můžete provádět velmi rychle dokonce přímo v zobrazení náhledu. Tato funkce se vám určitě pro úpravu fotografií bude hodit. K dispozici jsou samozřejmě i úpravy nastavení teploty barev či expozice.

Ořezávání obrázku je snadné a rychlé, ale měli bychom jednu výhradu: tam, kde je to možné, by se mělo pracovat s centimetry, nikoli jen z obrazovými body.

Kázeň především

Organizace snímků do složek není nic nového. Můžete si však i vytvářet takzvaná alba. Ta se jeví jako obyčejné složky, avšak můžete do nich načíst zástupce fotografií z jiných složek. Jednu fotografii tak můžete mít ve více albech (například podle data, ale i podle témat) a přitom na disku vám místo zabere pouze jednou.

K organizaci samozřejmě patří i promítání snímků, opatřování obrázků poznámkami (i zvukovými) a také zobrazování informací EXIF, tedy těch, které zaznamenal přímo digitální fotoaparát (nastavená clona, čas, použití blesku …). ZME umí EXIF nejnovější verze 2.2 a samozřejmě jej umí i zobrazovat v detailním pohledu na soubory. Informaci EXIF lze i zálohovat.

V menu věnovaném publikování můžete svá díla vystavit na Internetu nebo vytisknout – připraveny jsou šablony, které si navíc můžete vytvářet v Zoner Callistu 4, či upravovat přímo ve vestavěném editoru ZME. Verze Professional navíc umí přímý výstup do formátu PDF verze 1.4 s kompletní podporou češtiny. Stejně jako v ZME 4.5 lze obrázky organizovat do zakázek a poslat je přes Internet do digitální sběrny FotoStar.

Vychytávky i do budoucna

ZME je bezesporu produkt s obrovskými možnostmi. Jeho první verze prodávaná na Invexu trpěla malými neduhy, čtrnáct dní po premiéře už je vše jinak. I do budoucna jistě mají v Zoneru spoustu práce (stále chybí ukazatele průběhu operací, automatická optimalizace velikosti fotografií pro přenos do digitální sběrny …) – opravy a inovace však budou k dispozici zdarma na webu nebo třeba i na cédéčku Computeru.

Produkt je prodáván za skvělou cenu a budoucí verze na sebe určitě nenechají čekat. I přes uvedené výhrady si produkt cenu The Best of Invex zaslouží.


kontakt:
Zoner Software, Brno, tel: 54 32 57 244
cena pro školy: Professional – 1 355 Kč vč. DPH, Home – 840 Kč vč. DPH
požadavky na systém: systém Windows 98/ME/2000/XP, mechanika CD-ROM

Původní článek vyšel v časopise Computer.



Pavel Nygrýn

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.