Ondřej Neumajer: Zajímavá cvičebnice pro MS Word

úterý 26. listopadu 2002 ·

Kniha „Word – sbírka příkladů“ není běžnou učebnicí textového editoru. Autor Zdeněk Matúš na 128 stranách textu vůbec textový editor nepopisuje, nic nevysvětluje. Zato zadává čtenáři úkoly a později popisuje postupy, které vedou k jejich splnění. Zvláštní, ale efektivní a kupodivu velmi praktické – zejména pro učitele a lektory.

Kniha pokrývá čtyři větší znalostní celky – psaní textu a jeho úpravy, tvorbu tabulek, práci s grafikou a hromadnou korespondenci. Narazíme v ní na dva typy příkladů.

První typ, který zpravidla zahajuje každou kapitolu, je řešený příklad – velmi podrobně, krok za krokem, je popsán způsob, jak se dobrat k různě složitě formátovanému textu. Tento text je většinou uveden před samotným zadáním a zároveň zobrazen – sejmut z obrazovky Wordu – za řešením.

Druhým a častějším typem příkladů jsou cvičné příklady, u kterých je uvedeno zadání a výsledný vzhled opět ve formě sejmuté obrazovky. Příklady jsou řazeny tradičně, od jednodušších ke složitějším, a čtenář-uživatel je tak postupně seznamován s pokročilejšími možnostmi práce s textovým editorem a zároveň si jaksi bokem osvěžuje již dříve nabyté znalosti a dovednosti. Jak sám autor uvádí, všechny příklady jsou zpracovány v programu MS Word (bohužel bez uvedení čísla verze), ale jsou víceméně použitelné pro všechny textové editory.

Kniha je věnována studentům, ale především učitelům a lektorům počítačových kurzů. Zde vidím její největší potenciál. Přesně zpracované úlohy, které může učitel studentům nabídnout a posléze jim předložit řešení (resp. jedno z možných). To je přesně to, co učitelům zabírá hodně času a přitom nepatří k příliš tvůrčí práci.

Jelikož jsou v příkladech použity i obrázky, nabízí nakladatelství na adrese http://www.ben.cz/download ke stáhnutí zkomprimovaný soubor všech použitých obrázků a některých dalších textů.

Nejsem si zcela jist, zda by čtenáři-samoukovi stačila ke kompletnímu zvládnutí probrané látky pouze tato kniha. Určitě by se díky ní naučil mnoho správných návyků pro psaní elektronického textu, ale asi by mu občas unikaly důvody, proč bylo použito zrovna toto řešení. Tak například některé typografické konvence, které ke cti autora nejsou v nabízených řešeních opomenuty, asi nepochopí začátečník – napsání názvu Frýdek-Místek je popsáno takto: napište „Frýdek“ a stiskněte klávesy CTRL + SHIFT + pomlčka a napište „Místek“. Uvítal bych krátké vysvětlení ve stylu „zde použijeme nezlomitelnou pomlčku“.

Druhou mojí výhradou je připomínka k datovému balíčku stáhnutelnému z webu. U většiny knih si právě na absenci internetové podpory stěžuji, a o to více mě mrzí, že tato kniha ji má, ale nevyužívá plně její potenciál. Je výborné, že jsou k dispozici některé další texty. Bohužel, při čtení knihy nepoznáte, kterých příkladů se týkají. A jelikož soubory na internetu nenesou jméno podle žádného klíče vztahujícího se k organizaci knihy (např. číslo kapitoly), nepomůže ani jejich výpis.

I přes tyto drobnější výhrady může být kniha velkým pomocníkem učitelům nebo samoukům, kteří to s elementaristikou počítačového publikování myslí vážně.

Kniha Word – sbírka příkladů nakladatelství BEN – technická literatura vyšla roku 2002 v Praze a její doporučená cena je 99 Kč. Objednat ji lze též z této stránky.

Ondřej Neumajer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.