Ladislava Knihová: Digitální kabinet

středa 13. listopadu 2002 ·

Čím dál víc využíváme možností digitalizace, vyhledáváme, třídíme, hromadíme data… Ale s pravdou ven – daří se nám zvládnout organizaci obrovského množství nových informací? Opravdu využíváme ICT k ušetření námahy a drahocenného času? Pokud si nejste jisti, pořiďte si digitální kabinet na webu. Tato myšlenka zazněla v jednom z hlavních projevů na letošním ročníku celonárodní konference učitelů SETT 2002 a ENI 2002, která se konala ve dnech 23.- 26. září 2002 ve skotském městě Glasgow (streaming video s ukázkami z hlavních referátů na této konferenci si můžete přehrát zde). Za řečnickým pultem se vystřídalo i několik učitelských celebrit světového věhlasu. Co nám tedy jedna z nich, paní Meg Ormiston, vzkazuje ohledně organizace informací?

Včera

Ještě včera jsme zakládali přípravy do kroužkového bloku, vzorně ukládali korespondenci do šanonů, přepisovali dopisy na stroji, vyráběli úhledné kartotéky, známky žáků poznamenávali do černého notesu, důležitá telefonní čísla schraňovali ve vizitkáři. Systém jsme neustále vylepšovali, černé šanony jsme zaměnili za pastelové odstíny a zápisník s telefonními čísly donekonečna přepisovali do nového zápisníku s telefonními čísly. A jak to bylo dál?

Dnes

Vstoupili jsme do éry informační společnosti. Obklopeni pécéčkami jsme s většími či menšími útrapami překonali vývojové stádium batolat a náhle ukládáme cenná data do paměti svých počítačů, pocítili jsme již vícekrát trpkost jejich ztráty, a tak poctivě zálohujeme (znovu se nám to přece stát nemůže), místo papírových kartoték máme nyní digitální, známky studentů uchováváme jako ve vatičce ve skvělém softwaru, stejně tak i důležité kontakty a informace o telefonních číslech, e-mailových adresách či webových stránkách partnerů.

Vyřizování korespondence je pro nás otázkou několika minut, obzvlášť poté, co jsme zvládli příslušné horké klávesy Ctrl+C a Ctrl+V. Pro zasloužené relaxační chvíle brouzdání máme všechno oblíbené v Oblíbených. Jaká tedy může nastat potíž?

Ano, potíž nastává v momentě, kdy přejdeme k jinému počítači, v momentě, kdy chceme pracovat večer doma na svém vlastním počítači a důležitou informaci máme ukrytou na harddisku školního či firemního počítače, v okamžiku, kdy odjedeme za hranice všedních dnů, třeba jen někam na školení či konferenci. Ano, data se sice mohou přenést na disketě, CD-romu, zipce atd., ale již v tomto momentu vynakládáme zbytečné úsilí (a často navíc něco zapomeneme). A co bude tedy dál?

Zítra

Máme zde novou výzvu, která nám říká: Ještě jednou si ukliďte! Tentokrát z gruntu a digitálně. Jak? Všechno potřebné si jednoduše umístíme na svou vlastní webovou stránku – přípravy, předlohy dopisů, kontakty, klasifikační notes i své Oblíbené. Informace tak budou pro nás dostupné kdykoliv a kdekoliv on-line. Že to bude hrozná práce a že nám to zabere spoustu času? To by nám však vadit nemělo Děláme si to přece pro sebe a – ruku na srdce – kdy jsme si naposled udělali “něco jen pro sebe”?

Chci to dokázat sám

Osobně - jako člověk s pouhou uživatelskou znalostí počítače - jsem v tomto okamžiku pochopila, že tuto skvělou myšlenku si přeji realizovat sama - bez závislosti na osobě se znalostí tvorby webových stránek. Můj webmaster promine, ale je to přece “můj pořádeček”, “můj systém” - a ať mi na něj raději nikdo nesahá! Schází mi maličkost, a proto se s vámi loučím a odcházím do magického světa HTML. Konečně mám ten správný důvod, proč se to naučit.

Vaše dobré nápady k digitálnímu úklidu, ať pomocí webu, nebo jiných prostředků, jsou vítány!

Ladislava Knihová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.