Josef Duhajský: Měření a experimenty na počítači – systém ISES

pátek 22. listopadu 2002 ·

Možná jste i vy přemýšleli o počítači v hodinách fyziky. Pokud jej chcete využít při měření a experimentech, můžete si pořídit Školní experimentální systém ISES, který nabízí František Lustig z Matematicko-fyzikální fakulty UK. Jeho přístroj má hned několik výhod.

Předně je to cena – podobné zahraniční soupravy jsou několikanásobně dražší a jejich parametry jsou mnohdy horší. Instalace i ovládání systému jsou jednoduché, instalaci navíc nemusíte provádět sami. Soupravu ISES je možno nainstalovat na počítač typu 286 až Pentium (existuje verze pro DOS i Windows).

Základní souprava se skládá z elektronické desky (ADDA převodník), která se nainstaluje do vašeho počítače, z ovládacího panelu, pomocí něhož se provádí propojení s experimentem, a ze sady modulů. K základní soupravě si můžete postupně dokupovat moduly další. Součástí soupravy je i manuál s popisem asi 50 experimentů.

Každým rokem se konají semináře Experimenty s počítačem i bez, letošní seminář se koná 22.- 23.11. na gymnáziu v Pardubicích. František Lustig je také stálým vystavovatelem na Poškole, o které jste se na stránkách České školy už také mohli dozvědět. Podrobné informace o systému ISES i dodávaných modulech a jejich využití najdete na http://www.ises.info/index1.html, já bych zmínil pouze několik postřehů z vlastní zkušenosti s používáním tohoto systému.


ISES ve výuce

Za ideální považuji nechat žáky pracovat samostatně na více pracovištích, ale i s jednou soupravou ISES můžete výrazně oživit tradiční výuku fyziky. Já jsem začínal s jedním počítačem se soupravou ISES, který jsem měl umístěn na pojízdném stolku, s nímž jsem “najížděl” do učebny fyziky. Nyní používám stabilní pracoviště v laboratoři fyziky. To mi připadá lepší, protože mnou připravený experiment nebývá narušen přesunem. Navíc na jeden monitor celá třída obvykle dobře nevidí, takže zhlédnutí experimentu realizujeme skupinově. Samostatná práce žáků v několika skupinách má efekt největší, pro tuto činnost ale obvykle volím jednodušší měření.


Pro seznámení se systémem ISES je vhodný modul siloměr. Zavěsíte na něj různé pružiny a závaží a můžete děti nechat určovat periodu a frekvenci kmitajících pružin. Mikrofon můžete použít pro určení frekvence zvuku ladičky a také s ním lze ukázat, že hlásky či samohlásky, které vyloudí vaši žáci, nemají až tak harmonický průběh. S použitím modulu voltmetr a ampérmetr nahradíte osciloskop při ukázce činnosti usměrňovače i v jiných případech, vhodné je použít je k tématu elektromagnetická indukce. Teploměr můžete pochopitelně použít klasický, ale když roste teplota na monitoru počítače, zaujme to děti víc. Asi největší úspěch má použití snímače tepu. Tento pokus je také velmi vhodný pro seznámení se soupravou a je oblíbený u mladších dětí, které obvykle chtějí snímač vyzkoušet všechny.

Možností využití je mnoho a práce s tímto systémem má základní přednost v tom, že s pomocí počítače měříte, a ne pouze modelujete reálné děje. Pokud ISES neznáte a zaujal vás tento způsob využití počítače, doporučuji k nahlédnutí i Vzdáleně řízenou laboratoř.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.