Jakub Lohniský: Slovník počítačové informatiky

Wednesday, November 27, 2002 ·

Vyznat se v pojmech používaných v informačních technologiích je stále větší problém. Nevíte, co znamená OCLC, ODBC, ODSI, OEM nebo OOTB? Rozumět počítačovému žargonu dělá někdy problémy i pokročilým uživatelům. A proto vznikají publikace jako Slovník počítačové informatiky, které tak nahrazují naše nedostatečné znalosti.

Online hledání

Protože je téměř většina pojmů užívaných v informatice anglických, jedná se vlastně o anglicko-český slovník obsahující na 3 000 unikátních a 500 synonymických hesel zahrnujících oblast počítačů, sítí, obecné informatiky, telekomunikací a dalších příbuzných oborů. Podle notifikace jsou hesla provázána 2 500 křížovými odkazy, což je jistě užitečné, protože to zvyšuje informační hodnotu publikace. Zajímavým krokem je kompletní převedení knihy do elektronického formátu a její umístění na webové stránky autora www.weblexikon.cz. Podle předmluvy se však jedná o krok dočasný, přičemž autor se bohužel nezmiňuje o datu ukončení možnosti vyhledávat online.

Kniha obsahuje hlavní část a několik příloh. Hned na začátku je čtenáři podsunut česko-anglický rejstřík vybraných hesel, který vždy obsahuje překlad anglického výrazu do češtiny. Hlavní část kromě oněch zmíněných 3 000 hesel a 500 synonym obsahuje na 500 příkladů propojujících konkrétní a obecné pojmy. Všechny definice jsou stručné, ale dostatečně vysvětlují daný termín. Kniha je vhodná zejména pro studenty technických škol, programátory, administrátory či vědecké pracovníky. Začínajícímu uživateli zůstane, vzhledem k odbornosti, většina pojmů i po přečtení nesrozumitelná.


Copak je to za smajlíka

V době nových způsobů komunikace jistě uvítáte i přehledný seznam emotikonů (smajlíků). Mimo jiného se dozvíte, jak pomocí SMS přítelkyni sdělit, že jste si ráno oholil jedno obočí … (dámy si větu upraví). V dalších přílohách se autor rozhodl zpracovat seznam kódových sad Unicode, Latin2 a Windows-1250. Slovník počítačové informatiky je tak zajímavou publikací, která stoprocentně plní to, co se od ní očekává – informuje!

Přílohy jsou umístěny do zadní části knihy a jsou neméně zajímavé. Seznam všech existujících domén zemí sice často nevyužijete, ale někdy může přijít vhod. Víte třeba, jakou doménu mají Šalamounovy ostrovy?

Petr Říha: Slovník počítačové terminologie. Montanex 2002, brožovaná vazba, 300 stran, www.vsechnyknihy.cz, 270 Kč.
Knihu koupíte také na www.vltava.cz.

Původní článek vyšel v časopise Computer.



Jakub Lohniský

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.