Václav Hájek: Učitel, který zakládá nové odbory

Monday, October 14, 2002 ·

Přinášíme rozhovor se středoškolským učitelem Radkem Sárközim, který 2. září 2002 zveřejnil výzvu „Učitelé, zvedněte hlavu!“. V ní vybídl vládu, aby začala plnit svůj pět let starý slib, že učitelé budou mít 130  % průměrného platu v zemi. Pokud ho vláda urychleně nenaplní, hodlá vyhlásit v lednu 2003 stávku. Výzvu již podpořilo 2000 lidí a Sárközi nyní připravuje založení nových školských odborů.

Proč zakládáte nové odbory?

Původně jsem žádné odbory zakládat nechtěl. Snažil jsem se podpořit pana Rösslera, předsedu ČMOS PŠ, při jednání s vládou ohledně učitelských platů. Hledal jsem věcné argumenty a nabídl mu svou podporu. On ji ovšem velmi nevybíravými slovy odmítl, a tak jsem zjistil, že přes současné odbory cesta nevede.


Překvapil vás postoj pana Rösslera?

To víte že ano! Nabídnete někomu pomocnou ruku a on na vás řve do telefonu, že jste kariérista, chcete se jenom zviditelnit a že dopadnete jako pan Čtvrtečka, to jsem nečekal.


Kdo je pan Čtvrtečka?

Je to člověk, který vystoupil proti školským odborům už v minulém roce a založil Učitelský odborový klub ZŠ Masarykova v Rychnově nad Kněžnou. Mimochodem, byla to první organizace, která výzvu Učitelé, zvedněte hlavu! podpořila.


On vás tedy přivedl na myšlenku založit nezávislé odbory?

Ne, tehdy jsem ještě doufal, že odbory nebude nutné zakládat. Ovšem pak mi zavolal pan Kubek, předseda Lékařského odborového klubu, a kromě toho, že mi vyjádřil stoprocentní podporu, přesvědčil mě, že jiná cesta než založit nezávislé odbory není. Je to cesta, kterou se kdysi, za vedení pana Ratha, vydal právě LOK.


Byla ta cesta úspěšná?

O tom není pochyb! Učitelé a lékaři na tom byli kdysi stejně, ani teď jejich tarifní zařazení není nijak vzdálené. Lékaři si ale vymohli další procentuální navýšení, a to nejen pro sebe, ale také pro učitele. Doktoři jsou na tom ovšem lépe, protože mají různé odměny, pohotovosti, ohromné přesčasy atd. Jejich průměrný plat se tedy už pohybuje kolem 30.000 korun, zatímco učitelé ještě nejsou ani na polovičce.


Proč?

To sám nevím. Vždyť už v roce 1998 si sociální demokraté sami napsali do vládního prohlášení, že učitelé budou mít 130  % průměrného platu v zemi a že školství bude rozpočtovou prioritou. A jaký je stav po pěti letech? Učitelé mají 90  % průměrné mzdy, přestože jsou to vysokoškolsky vzdělaní lidé, a o prioritě nemůže být ani řeč. Podívejte se, jak vypadají banky nebo sportoviště, a srovnejte je se školami. Poznáte hned, co je priorita… Rád bych věděl, jak by české školství vypadalo, kdyby prioritou nebylo. Zřejmě by češtinu učili Ukrajinci a rodinnou výchovu bezdomovci.


To přeháníte…

Jistě, je to určitá nadsázka, ale zase tolik nekulhá. ČSSD deklarovala školství jako prioritu, ale za ministrování Eduarda Zemana se ocitlo v naprosté krizi. Více než 10 tisíc učitelů přesluhuje, další jsou v předdůchodovém věku, od nich asi žádné reformní kroky ohledně změny výuky čekat nemůžeme. Co je ale nejhorší – 10 tisíc učitelů nemá odpovídající kvalifikaci. Dovedete si představit, že by desetina soudců měla jen maturitu nebo desetina lékařů zemědělskou fakultu? Ve školství už taková situace nastala.


Kdo za to může?

Samozřejmě vláda, která neplní své sliby. A také odbory, které nejsou schopné si splnění těchto slibů vynutit. Podle mě není nic lehčího než říct: to a to máte ve vládním prohlášení, tak to splňte, nebo budeme stávkovat a vyzveme naše členy, aby vás příště nevolili.


Proč to odboráři neudělali?

To netuším. Podle mě jde celá ČMKOS vládě až příliš na ruku. Je to asi proto, že její předseda pan Štěch je člen ČSSD a navíc senátor. Když se tedy sejde s panem premiérem nebo s paní Buzkovou, jednají vlastně uvnitř vlastní strany a nějak se dohodnou. Učitelé a další státní zaměstnanci jsou jim ukradení. Jejich platy jednání nijak neovlivní a proč by člen ČSSD vyzýval občany, aby stávkovali proti vládě, kde má jeho strana většinu, nebo aby ji dokonce nevolili! Myslím, že není nic horšího než zpolitizované odbory. Nějaká opoziční smlouva je proti tomu naprostá prkotina.


Co chystáte v nejbližší době?

Samozřejmě založení nezávislých odborů. To ovšem bude pár měsíců trvat a navíc je to málo. Chceme, aby se současní odboráři zbavili pana Rösslera, který není schopen nic prosadit, a dokonce je v některých otázkách přímo brzdou…


Co máte na mysli?

No, třeba kariérní řád nebo odměny. Odbory dost jasně vystupují proti tomu, aby kvalitnější učitelé dostávali více peněz. Proto odmítají kariérní řád a naposledy navrhovaly zrušení osobního ohodnocení!
Chceme, aby se současní odboráři přidali k nám, a chceme vyzvat voliče, aby nevolili ČSSD, protože neplní své sliby a všem státním zaměstnancům lže.


Lže?

Ano, tvrdí, že chce ušetřit na platech lékařů, učitelů a dalších zaměstnanců placených podle tarifních tabulek, aby mohla hradit povodňové škody, ale to je lež. Spočítal jsem, že se od roku 1997 nevyplácejí 14. platy, což je zhruba 8 % skrytá povodňová daň, navíc bylo dvakrát odloženo rozšíření tarifní stupnice, což bylo 13  % v tomto roce a 4 až 6  % v příštím. V průměru tedy poukázali státní zaměstnanci 75  % svého ročního platu na povodně. Ať si to každý spočítá, je to 9 měsíčních platů! Celkem jde skoro o 100 miliard. Ale zajímavější je, že nikdo jiný na povodně přispívat nemusel. Novináři, zaměstnanci soukromých společností, podnikatelé – ti všichni si nanejvýš koupili povodňové dluhopisy nebo přispěli na povodňová konta. Sociální demokracie ale kupodivu odrala 750 tisíc státních zaměstnanců tak nehorázným způsobem, že by měla odevzdat svůj název nějakým slušným lidem.


Šlo to udělat jinak?

Ale samozřejmě a mnohem diplomatičtěji. Rovná povodňová daň pro všechny ve výši 3  % by byla spravedlivější a každý by ji určitě rád zaplatil, státní zaměstnanci i podnikatelé. Vláda ale tyto dvě skupiny poštvala proti sobě, a porušila tak sociální smír. Nejchudší lidé v této zemi platí a ostatní se jim smějí. A to nemluvím o lidech, kteří přišli při povodních o dům nebo byt a jsou při tom placeni podle tarifů. To jsou skuteční chudáci, kteří na povodně doplatí dvakrát. Myslím, že pan Špidla nemůže najít jediný argument, který by to mohl vyvrátit. Pro někoho, kdo si říká sociální demokrat, je takové chování ostuda.


Výzvu Učitelé, zvedněte hlavu! najdete na adrese www.volny.cz/stavkuj.



Václav Hájek

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.