Ondřej Neumajer: Vytváříme školní web (4) – v mezích Indoše

čtvrtek 10. října 2002 ·

V předešlých dílech jsme si přiblížili nejpoužívanější způsoby budování školní internetové prezentace. Dnes se podíváme na možnosti psaní stránek, které mají správci na počítačích dodaných v projektu Internet do škol. Upřímně - mají vlastně jen tři, z nichž preferuji Microsoft FrontPage. V prvním díle jsem psal o tom, že cílovou skupinou čtenářů našeho miniseriálku jsou učitelé zastávající funkci ICT koordinátora na „zelené” základní škole. Touto lehkomyslností jsem si značně zkomplikoval práci, protože tyto školy zahrnuté do první vlny SIPVZ nemají v dnešních dnech možnost využívat dodanou IKI (informační a komunikační infrastrukturu) dle své libosti a veškerý software, který chtějí na počítačích provozovat, musí být nejdříve na náklady producenta softwaru certifikován CERES (Centrum registrovaného software) a poté školou zakoupen. Efektivitu tohoto omezení pro školy nebudu komentovat a podřídím se v tomto případě diktátu generálního dodavatele. Jelikož do dnešních dnů byl schválen pouze softwarový balíček hrazený MŠMT a dodaný na podzim 2001, který žádné vhodné programy pro tvorbu WWW stránek nenabízí, musíme si vybrat z programů, které jsou na typické „indoší“ klientské stanici.

Můžeme tedy tvořit stránky za pomoci MS Wordu 2000. To ale není příliš efektivní a pro koncepční školní stránky jsem tuto možnost již minule zavrhl. Pak můžeme psát stránky v textovém ASCII editoru Poznámkový blok. To ale vyžaduje znalost HTML a ta se u správců zelených škol nedá předpokládat. Třetí a v této situaci mnou preferovaná varianta je použít nainstalovaný Microsoft FrontPage 2000.


Dva tisíce titulních stran od Microsoftu

Microsoft FrontPage 2000 (MSFP) je program, který stojí na pomezí mezi nástroji pro příležitostné použití a nástroji určenými pro skutečně systematické profesionální použití. Dále je charakterický tím, že umožňuje nejen vytváření WWW stránek, ale také jejich efektivní správu, včetně přenosu na server a programově je značně svázaný se serverovými operačními systémy stejného výrobce. A do třetice je zajímavý proto, že v něm lze vytvářet stránky stejně jako v klasickém WYSIWYG editoru a zároveň se lze přepnout do zdrojového kódu.

Ve starších verzích byl MSFP rozdělen na dva programy. V jednom bylo možné stránky vytvářet, ve druhém spravovat. Verze 2000 integruje oba tyto způsoby více do sebe a mimo to disponuje mnoha velmi zajímavými vlastnostmi od kontroly pravopisu po vkládání dynamických částí kódu.

MSFP dělí webmasterskou komunitu na dva nesmiřitelné tábory: jedni jej striktně zavrhují, druzí oslavují a využívají. Preferuji heslo, že nejlepší je takový software, který je k dispozici a tak není o čem licitovat. Škoda jen, že daná verze MSFP je v anglickém jazyce.

Každá škola v projektu INDOŠ má prostor pro vlastní webové stránky. Ty se pro uživatele Internetu skrývají na adrese ve tvaru http://zkratka_skoly.mesto.indos.cz, tedy například na http://mzsrvj.praha.indos.cz. Tato stránka (kde je na začátku adresy ještě ID_serveru; tedy např. http://e1600701.mzsrvj.praha.indos.cz)je také automaticky nastavena jako domovská na všech klientských stanicích v dodané učebně a pouze správce může toto nastavení měnit.

Pokud tedy chcete začít stránky vytvářet na této adrese, pak je nejjednodušší následující postup: Otevřete si v internetovém prohlížeči Internet Explorer tuto stránku a poté vyberte z nabídky volbu Soubor/Upravit pomocí Microsoft FrontPage. Automaticky se spustí MSFP a otevře se dialogové okno, do kterého je třeba zadat uživatelské jméno správce a jeho heslo (tento postup je tedy možné provádět i z běžné stanice, na které je přihlášen uživatel bez správcovských privilegií). Nyní již stačí v levém panelu Folder List klepnout na soubor default.htm. Právě tento soubor je tzv. titulní neboli hlavní stránka naší prezentace.

Stránku lze prohlížet ve třech náhledech. Buď v klasickém WYSIWYG náhledu, zde zvaném Normal, dále ve zdrojovém textu HTML stránky nazvaném HTML a výsledek je možné shlédnout v okně Preview. Mezi těmito náhledy se lze přepínat a kurzor zůstane vždy na analogickém místě, na kterém jsme jej v druhém náhledu zanechali. Tato vlastnost je velmi praktická a umožňuje zkušenějším webmasterů plynule přecházet z WYSIWYG do HTML kódu. Po dokončení požadovaných úprav zvolíme z nabídky položku File/Save a vše se rázem ocitne na serveru a je dostupné z Internetu. Další možností přímých úprav je přístup přímo ze serveru. Stránky jsou tradičně uloženy v C:\Inetpub\wwwroot\.


Dobré učebnice MSFP na webu

Původně jsem zamýšlel, že zde budu popisovat práci s MSFP blíže. Když jsem se ale rozhlédl po internetu, zjistil jsem, že by to byla zbytečná práce. Ačkoliv kvalitních českých stránek věnovaných MSFP není zase tolik, ty, které vám doporučím, svojí kvalitou jistě obstojí. Ke všemu je MSFP program do značné míry intuitivní a svým vzhledem podobný ostatním programům MS Office, a věřím tedy, že pro zběžně zkušeného uživatele nebude problém WWW stránky v něm vytvářet.

Neformálně, ale o to praktičtěji popisuje své zkušenosti, návody a zajímavé triky na svých stránkách Dušan Janovský. Je zde čtivě popsána většina operací, které začínající webmaster ke své práci potřebuje. Pokročilejším uživatelům pak doporučím FrontPage Namodro speciální sekci Světa Namodro. Oficiální stránka MSFP, dnes věnovaná poslední verzi MSFP XP, je na stránkách Microsoftu.



Ondřej Neumajer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.