Milan Hausner: Multimédium Rekultivace jako učební pomůcka

Wednesday, October 2, 2002 ·

Multimediální cédéčko Rekultivace od Severočeských dolů Chomutov získalo v soutěži Best Czech multimédia 2001 hlavní cenu v prezentační kategorii. Nejde však jen o prezentaci, ale pravděpodobně o nejkomplexnější a nejpropracovanější dokument spojený s ochranou životního prostředí, využitelný na většině typů škol.

Titul je koncipován jako ucelený pracovní dokument, který je (dle mého názoru) nejlepší učební pomůckou tohoto charakteru pro biologii, ekologickou výchovu, občanskou výchovu, zeměpis, praktické činnosti a v určitém ohledu i pro vlastivědu a prvouku na prvním stupni. A to právě díky šíří svého záběru a vytváření „mezipředmětových vztahů“ v praxi. Je vynikající ukázkou propracovaného scénáře, který popisuje stav krajiny i teoretické předpoklady k její obnově.

Multimédium je původně míněno jako „reklamní“ materiál Severočeských dolů Chomutov, a tak kromě profilu společnosti najdeme na disku průzkum a monitoring území, informace o rekultivacích,  spolupráci s obcemi, budoucí krajinu a doplňující materiály. Za nejvýznamnější z nich považuji botanický a zoologický atlas pro danou oblast, který vznikl na České zemědělské univerzitě. Přináší ucelenou databázi fauny a flory v dané oblasti. Jeho použití je velmi jednoduché a dává učiteli možnost zcela uvědoměle pracovat s unikátními snímky v souvislostech.


Průzkum oblasti a interaktivní geologie

Vynikajícím způsobem jsou zpracovány podklady o průzkumu oblasti, včetně technologií sběru a způsobu zpracování dat. Tato část může být skvělým vodítkem pro celou řadu školních projektů. Interaktivní geologie zase umožňuje v průřezu vysvětlit jednotlivá geologická období na území České republiky, což až doposud nebylo na žádné vyučovací pomůcce možné. Biologický průzkum oblasti je dokumentován videozáznamy, mapami i prezentací důležitých zjištění. Jsou nastíněny cesty, jak znovu oživit některé oblasti zničeného území. Všechno ovládání je intuitivní, návodné a přísně podřízené účelu. Obdobným způsobem jsou popsány archeologické nálezy v dané lokalitě.

Vlastní rekultivace jsou vysvětleny názorně a studenti mají možnost dobře pochopit, co je jejich podstatou i jejich úzkou vazbu na vědní poznatky. Toto téma může být vynikajícím projektem ekologické výchovy v předmětu Praktické činnosti na základní škole.


Technické provedení a další dvě jazykové mutace

Disk využívá nejnovější prvky včetně panoramatických snímků, videosekvencí, hypertextu  – prostě všech možností nejmodernějších interaktivních technologií. Grafika je přiměřená, není samoúčelná. Obsahuje německou a anglickou verzi v plném rozsahu. Škola tak zároveň dostává velmi cenný referenční materiál pro botanická a zoologická jména, odbornou terminologii této oblasti a v určitém ohledu i texty, které mohou sloužit studentům vyšších ročníků při samostudiu.

Významný je i přehled legislativy v ochraně životního prostředí, který pro potřeby škol plně dostačuje.

Rekultivace jsou za posledních pět let prvním titulem, kde multimediální zpracování přináší opravdu novou užitnou hodnotu v dané problematice. V mnoha případech jsou totiž multimédia jen módním prvkem. Autoři z České zemědělské university ve spolupráci s programátory Multimedia Atelier však přesně věděli, proč jednotlivé technologické vymoženosti použili. Dalším skvělým krokem, který investor udělal, bylo zaslání tohoto disku na všechny severočeské školy jako učební pomůcku. Vznáším tady nesmělou výzvu: Nebylo by možné dostat toto CD do všech škol?

CD-ROM Rekultivace bezesporu patří mezi nejlepší vzdělávací a informační tituly, které na území České republiky vznikly. Obsahem, zpracováním, intuitivním rozhraním i svou "multimediální nadhodnotou", která může významným způsobem přispět nejen k reklamě Severočeských dolů, ale především k pochopení obtížné problematiky ochrany životního prostředí.



Milan Hausner

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.