Martin Nešpor: Nový internetový portál pro češtináře

pátek 25. října 2002 ·

Na internetu sice existují stránky orientované na český jazyk, ale jejich obsah je spíše určen buď pro odborníky, nebo je příliš laický (občas i věcně chybný), a tak se nehodí pro běžnou výuku. Rád bych upozornil na nový portál, který se této apriorní charakteristice vymyká. Většina „češtinářských stránek“ se věnuje literatuře a doposud nebylo zvykem vystavit profesionální portál orientovaný na jazyk a jazykovědu. Tým odborníků z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se o takový doslova pilotní počin pokusil. Výsledky můžete zhlédnout na adrese http://cesky-jazyk.upol.cz/ s alternativním jménem http://cz-language.upol.cz/.

Autoři sami charakterizují portál jako „bohemistické vademekum, příručku, která pomůže studentům, pedagogickým i vědeckým pracovníkům a veřejnosti v orientaci v základních problémech jazyka“. Ve skutečnosti se již nyní jedná o kvalitní pomůcku pro náročné uživatele jazyka, která však nechce nahrazovat notoricky známé příručky typu Mluvnice česká nebo Pravidla českého pravopisu, ale podávat nové a detailní informace, třídit a systematizovat. Na výstavbě stránky se proto podílí také studenti pedagogické fakulty a učitelé z praxe.

Portál se dobře ovládá, vizuálně se povedl a především je přehledně strukturován podle jazykovědných disciplín. Mezi součástmi webu najdeme problematiku teoretickou (lingvistika, terminologie, morfologie, syntax) i praktickou (pravopis, praxe). Kromě základního poučení o jednotlivých jazykových jevech nalezneme také postupně se rozrůstající soubor praktických cvičení, použitelných jak pro studenty pedagogické fakulty a učitele, tak pro děti školou povinné. Všechna cvičení obsahují pro nepříliš zběhlé či nejisté klíč.

Nejen z hlediska podnětů k práci a systematizovaným vědomostem, ale také díky již zmiňovaným cvičením, která jsou použitelná ve výuce (např. jako doplnění materiálů z učebnice) se portál se skvěle hodí pro studenty, zvláště ty, kteří odchází na souvislou praxi do základních škol. Dále bych jej doporučil začínajícím pedagogům, kteří se pokouší orientovat v náročném předmětu, jeho stavbě a umění učit. Terminologicky, stavbou a zaměřením na didaktické problémy českého jazyka se portál snaží vycházet vstříc předpokládaným uživatelům. Součástí webu jsou také odkazy na další stránky zabývající se odbornou jazykovědou.

Nejnověji budou na portálu zveřejňovány také invariantní časově-tematické plány, zpracovávané podle jednotlivých vzdělávacích programů a učebnicových řad, které může ke své práci využít každý češtinář. Jedná se o plány vytvořené odborníky z praxe, kteří se skutečně zamýšlí nad skladbou a prezentací učiva, a tak budou především sledovat vzájemnou návaznost a cykličnost učiva.

Portál je nyní ve výstavbě, v podstatě ve stálé výstavbě. Autoři předpokládají neustálé obohacování obsahu i formy stránky na základě připomínek jeho uživatelů. Do budoucna uvažují o pravidelném vydávání portálu na CD nosičích; jejich obsah bude pravidelně obnovován a doplňován stejně jako obsah stránek.

Tímto počinem se autoři zařadili do proudu moderní, ale v českých podmínkách zatím nepříliš významné technologie e-education. Nezbývá než přát autorům i uživatelům, aby dokázali využívat veškeré možnosti tohoto moderního dynamického nástroje a aby se výsledky projevily v kvalitnější přípravě studentů pedagogických fakult a v samotné výuce českého jazyka.

Martin Nešpor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.