Vít Berka: Smím nechat žáka po škole?

Thursday, September 5, 2002 ·

Dotaz: Má učitel právo nechat žáka základní školy po škole? Pokud ne, čeho se dopouští? Dotaz neuvádí, za jakých okolností má být žák nechán po škole, jaké jsou důvody takového opatření a co se jím sleduje. Školský zákon a jeho prováděcí předpisy však žádné ustanovení o „nechání žáka po škole“ neobsahují. Pokud by mělo jít o výchovné opatření, je nutno upozornit na ustanovení § 13 vyhlášky o základní škole, kde je uvedeno:

  • „(1) Výchovná opatření jsou pochvaly a jiná ocenění a opatření k posílení kázně.
  • (2) Třídní učitel, ředitel školy, zástupce obce nebo školského úřadu může žákovi po projednání v pedagogické radě udělit za mimořádný projev humánnosti, občanské a školní iniciativy, za záslužný nebo statečný čin, za dlouhodobou úspěšnou práci pochvalu nebo jiné ocenění (dále jen „pochvala“).
  • (3) Třídní učitel může žákovi podle závažnosti provinění udělit napomenutí nebo důtku; udělení důtky neprodleně oznámí řediteli školy. Ředitel školy může žákovi po projednání v pedagogické radě udělit důtku.
  • (4) Ředitel školy nebo třídní učitel oznámí důvody udělení výchovného opatření prokazatelným způsobem zástupci žáka.
  • (5) Třídní učitel zaznamenává udělení výchovného opatření do katalogového listu žáka.“

Jiná výchovná opatření než uvedená ve vyhlášce – tedy ani „nechání po škole“ – podle našeho názoru nelze uplatňovat.

Mezi základní povinnosti zaměstnanců patří mj. povinnost dodržovat právní předpisy vztahující se k práci jimi vykonávané a dodržovat ostatní předpisy vztahující se k práci jimi vykonávané, pokud s nimi byli řádně seznámeni (§ 73 odst. 1 písm. c) zákoníku práce). Pro učitele základních škol to znamená dodržovat vedle pracovněprávních předpisů i vyhlášku o základní škole, školský zákon atd. Postup při výkonu práce, který není v souladu s těmito předpisy, je porušováním pracovní kázně.

Vít Berka

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.